Juventa '12 1 (zon)

Mannen zondag, 1, 3e klasse A

20 december 2015 14:00

Raaben, N.G.

Het zat er al een tijdje aan te komen. Juventa’12 zat met 1 punt uit drie wedstrijden in een neerwaartse spiraal, terwijl SDC’12 zich in een flow bevond met vooral overwinningen. En die lijn werd afgelopen zondag in de voetbalveste aan de Molendijk doorgetrokken. SDC’12 koppelde passie aan goed voetbal, waardoor Juventa’12 geen moment in de wedstrijd kwam. Van een topper was dan ook alleen op papier sprake. Op het veld lieten de Denekampers geen spaan heel van de gasten. Juventa’12 werd gedeklasseerd en met een pak slaag van 5-0 naar huis gestuurd.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd er door spelers, staf en het talrijke publiek één minuut stilte in acht genomen uit respect voor het trieste overlijden van trainer Ben de Vries en Marcel Westerhof, hoofdsponsor van SDC’12. Dan is voetbal betrekkelijk……

Na een wat aftastend begin trok de thuisclub al snel het initiatief naar zich toe. En dat resulteerde binnen tien minuten tot de openingstreffer. Jesse Holsbeek werd op rechts strak aangespeeld. Hij controleerde de bal en schoot vervolgens vanuit de stuit de bal hoog in het strafschopgebied. Tussen twee verdedigers in won Niel Wenneger het kopduel, waarna de bal in de verre bovenhoek verdween: 1-0.

Dit doelpunt leek een verlammende uitwerking te hebben op de spelers uit Wierden. Ze kwamen nog maar sporadisch in de buurt van de 16 van de tegenstander. SDC’12 was heer en meester. Het zette vroeg druk op de bal, was feller en wist bijna alle duels te winnen.

Twee minuten na het openingsdoelpunt had de marge zomaar kunnen worden verdubbeld na opnieuw een voorzet van rechts. De strakke kopbal van Mart Sanders ging echter rakelings over.

SDC’12 bleef aandringen en Juventa’12 moest zich noodgedwongen beperken tot tegenhouden. Dat lukte ruim 20 minuten aardig. De thuisploeg was wel dreigend, maar creëerde geen kansen. Die kwamen er wel in de laatste tien minuten voor de rust. Eerst was Jesse Holsbeek dicht bij een treffer. Aangespeeld net buiten de 16 verschafte hij zichzelf een schietkans, maar zijn harde pegel ging net over de kruising. Even later slalomde Daan Sanders ouderwets door de Juventa-verdediging. Randje 16 werd hij gevloerd. Volgens de scheidsrechter erbuiten. De vrije trap leverde helaas niets op. Na opnieuw een schot over het doel van Jesse was het op slag van rust dan toch weer raak. Een prima aanval door het midden bereikte Jamal Saïd, de latere "Man of the Match". Zijn schot werd nog geblokt, maar de rebound was voor Mart Sanders. Hij drukte af en schoof met veel gevoel voor precisie de bal laag in de hoek: 2-0.  In blessuretijd had de schade voor Juventa zelfs nog groter kunnen worden, maar de scheidsrechter weigerde de bal op de stip te leggen na een handsbal van een speler van Juventa uit een corner van Niel Wenneger.

De meegereisde fans uit Wierden, die hoopten op een herboren Juventa, kwamen bedrogen uit. Het spelbeeld van de eerste helft zette zich voort: een oppermachtig SDC en een krampachtig spelend Juventa. En mocht er bij de gasten nog enige hoop zijn op herstel, dan was die na zeven minuten helemaal verdwenen. Niel Wenneger, uitgeweken naar rechts, werd aangespeeld. Hij trok naar binnen tot in de 16 om vervolgens met links uit te halen. De bal verdween linksonder in de hoek: 3-0.

Vanuit een prima organisatie controleerde SDC de wedstrijd. In elke linie was het de baas. Met verzorgd aanvalsspel werden de Wierdenaren onder druk gehouden. De spelers van SDC wisten elkaar gemakkelijk te vinden. Met een strakke inspeelpass werd bijna telkens de voetballende oplossing gekozen. En dat kon van de gasten niet worden gezegd.

Halverwege de tweede helft werd Jesse Holsbeek vervangen door A-junior Tim Bels. Een paar minuten later was hij het eindstation van een prima lopende aanval door het midden. Met een harde schuiver verraste hij de goalie van Juventa in de korte hoek: 4-0. Een geweldige binnenkomer dus.

Een kwartier voor tijd kwam er zowaar een kans voor de club uit Wierden. Over links eindigde een aanval van de gasten in een één-op-één-duel met de keeper van SDC. Bram Bonnes redde bekwaam en behield dus opnieuw de nul. Het was overigens de eerste en enige keer, dat hij serieus in actie moest komen.

Met nog tien minuten te gaan kwam Martijn Gortemaker binnen de lijnen voor Mart Sanders en kort hierna verliet Niel Wenneger het strijdtoneel ten faveure van B-junior Mart Blokhuis. En ook deze invallers draaiden moeiteloos mee in de geöliede machine SDC’12.

Rick Blokhuis, deze keer net niet succesvol met zijn befaamde vrije trappen, was dicht bij een treffer. Zijn gekrulde schot in de rechterhoek kon ternauwernood door de keeper tot corner worden verwerkt.

Het slotakkoord werd bewaard tot de laatste minuut. Mart Blokhuis, vaak onderscheidend bij een invalbeurt, speelde zich knap vrij om vervolgens hard uit te halen. De keeper kreeg de bal niet onder controle, waarna het voor captain Maarten Arendsen een koud kunstje was om ook een doelpunt mee te pikken: 5-0. De afstraffing was compleet. En absoluut niet geflatteerd. “Het paste bij het beeld van de wedstrijd,” aldus de winnende coach Gerard Bos.

Met dit resultaat kroonde SDC’12 zichzelf tot “Herbstmeister” in de derde klasse A. En daar mogen team en staf met recht trots op zijn. Na een moeizame start met een verdiende thuisnederlaag tegen AJC’96 heeft het team van Gerard Bos zich fantastisch hersteld. Er staat een team, dat vertrouwen uitstraalt. Een team, dat opereert als een eenheid en dat knokt voor elkaar. Hoe anders was dat een half jaar geleden met dezelfde spelers ………

Als het vlaggenschip van SDC’12 deze lijn weet door te trekken, dan staan er in 2016 nog mooie dingen te gebeuren. Ook de publieke belangstelling is weer groeiende. Drukte rond het veld en een volle sportkantine. Mooi toch.

De winterstop is maar kort. Zondag 17 januari staat de inhaalwedstrijd tegen De Tukkers in Albergen op het programma. Een week later wordt de competitie hervat met een thuiswedstrijd tegen Bon Boys uit Haaksbergen.

Maar eerst het succes vieren en genieten van dit prachtige resultaat.