SDC ’12 1 IN ENSCHEDE HARD ONDERUIT: 4-2

4 - 2

SDC '12 1 (zon)

2e klasse J

30 september 2018 14:00

Afgelopen zondag ging SDC’12 op bezoek bij het Enschedese FC Suryoye Mediterraneo, dat dankzij de nacompetitie promoveerde naar de tweede klasse. Hoewel de Denekampers gewaarschuwd waren voor de kwaliteiten van de nieuwkomer werden ze in het eerste half uur volledig overklast. Een terechte 2-0 achterstand was dan ook het resultaat. En hoewel de 3-0 in de lucht hing scoorden de gasten de aansluitingstreffer, waarna SDC’12 wat beter in de wedstrijd kwam. In de tweede helft was de wedstrijd redelijk in evenwicht al ging er van de aanvallen van de thuisploeg veel meer dreiging uit. Beide teams scoorden één keer , zodat SDC’12 nog steeds kon blijven strijden voor een puntje. In blessuretijd werd echter met een vierde Enschedese treffer het Denekampse lot bezegeld. SDC’12 was een illusie armer en een kater rijker.

Na een wat voorzichtig begin was het FC Suryoye, dat al snel vol gas gaf en in een tijdsbestek van pakweg twintig minuten de gasten compleet overrompelde. Het was de snelle en behendige Marco Aydin, die na tien minuten door de Denekampse defensie brak en met een fraaie beweging de doelman van de gasten het bos instuurde: 1-0. En een minuut later was het alweer prijs: een voorzet van links werd door spits Job ter Horst gecontroleerd om vervolgens te draaien en van dichtbij de 2-0 binnen te schieten. De Denekampers waren op dat moment het spoor volledig bijster en een afstraffing dreigde. En dat had ook zo maar realiteit kunnen worden. Een dieptepass kon door keeper Bram Bonnes net op tijd worden weggewerkt door ver uit zijn doel te komen. Even later bleef het met kunst en vliegwerk bij een scrimmage overeind. En een minuut later stond na een schitterende diagonale pegel de paal nieuw Enschedees succes in de weg.

SDC’12 kwam er niet aan te pas. FC Suryoye was sneller, behendiger en feller. Bijna alle duels werden gewonnen door de tegenstander. En aanvallend waren de Denekampers onmachtig: de opbouw van achteruit leidde meestal al in een vroeg stadium tot balverlies en de lange bal, die nogal eens gehanteerd werd, kwam vaak niet aan.

Maar …… wonder boven wonder …… hoewel de 3-0 in de lucht hing, was het SDC’12, dat de aansluitingstreffer op het denkbeeldige scorebord (dat ontbrak dus) liet aantekenen. Niel Wenneger bereikte met een prima aangesneden corner het hoofd van centrale verdediger Jorg Schulte. Zijn kopbal kon nog worden gekeerd door de Enschedese sluitpost, maar de rebound was voor die andere centrumverdediger. Niels Sijtsma was er als de kippen bij om zijn eerste competitietreffer in de boeken te zetten: 2-1.

Hierna kwam SDC’12 wat beter in de wedstrijd en kwam het duel wat meer in evenwicht. Echte kansen werden er niet meer gecreëerd, hoewel FC Suryoye vóór de rust nog één keer gevaarlijk werd, nadat de bal door de verdediging maar half was weggewerkt. Keeper Bram Bonnes wist echter net op tijd erger te voorkomen.

In de tweede helft waren het de gasten, die voor het eerste gevaar zorgden. Bauke Haarhuis speelde de bal vanaf de punt van de 16 hard en laag voor de goal. Niemand raakte de bal en het leer scheerde rakelings langs de verkeerde kant van de tweede paal.

Direct daarop was het Suryoye, dat via een razendsnelle tegenaanval dicht bij een derde doelpunt was. Op snelheid werd de Denekampse defensie uitgespeeld om vanaf de zijkant het doel onder duur te nemen. In eerste instantie lag goalie Bram Bonnes in de weg en in de rebound zorgden enkele verdedigers voor een blok.

Het spel golfde op en neer. Een aanval van de Denekampers over links. De mee opgekomen linksback Jan ter Steege bracht de bal voor het doel. De voorzet werd in eerste instantie afgeslagen, maar de rebound was voor Niel Wenneger. Hij mikte echter net naast het doel.

Hoewel de aanvalsdrift van Suryoye bij lange na niet het niveau haalde van het eerste half uur, toch bleven de verdedigers van SDC’12 grote moeite houden met de snelle, behendige Enschedese aanvallers. En na ruim een uur spelen was het weer zo ver. De verdediging tastte mis en Nemroud Eliyo kwam oog in oog met de Denekampse doelman. En hij rondde bekwaam af: 3-1.

Met nog 20 minuten te gaan nam Rick Blokhuis het Enschedese doel onder vuur, maar zijn venijnige schot ging net over. Even later werd hij gewisseld voor Tim Bels.

De mannen van trainer-coach Mark Wijnreder gingen niet bij de pakken neerzitten, maar maakten jacht op een nieuwe aansluitingstreffer. En met succes. Vincent Bilanovic speelde in het strafschopgebied de bal naar Jori Oude Elferink, die meteen een actie inzette, maar daarbij over een uitgestoken been viel: strafschop. Vincent Bilanovic wist vervolgens dit buitenkansje overtuigend te verzilveren: 3-2.

Nog een kwartier te gaan. Zou het dan toch nog lukken ….. ?

Nee dus. En eerlijk is eerlijk. Dat zou ook niet verdiend zijn geweest. In het restant van de wedstrijd was de gastheer dreigender. Balverlies op de eigen helft leidde tot balbezit van de nummer 10 Marco Aydin. Deze Enschedese spelbepaler speelde op een weergaloze manier de hele SDC-defensie uit. Alleen het laatste balcontact van zijn geweldige actie was - gelukkig voor de Denekampers - beneden peil. Zijn schot ging hoog over. Nadat Bauke Haarhuis was gewisseld voor Melle Zwiep was er andermaal een snelle counter van de Enschedeërs. Ditmaal na een afgeslegen corner. Keeper Bram Bonnes wist met hulp van enkele verdedigers ternauwernood een doelpunt te voorkomen.

In blessuretijd kwam er toch nog een kansje op de gelijkmaker. Tim Bels zette op prachtige wijze twee tegenstanders op het verkeerde been om vervolgens de bal hoog in de 16 te brengen. Jorg Schulte, die al enige tijd als extra aanvaller fungeerde, kon zijn hoofd net niet voldoende tegen de bal krijgen, maar anders ……….. Nu was het Suryoye, dat een minuut later na een scrimmage voor het SDC-doel wel het beslissende tikje kon geven: 4-2. Het doek was gevallen.

Aanstaande zondag ontvangt SDC’12 het Apeldoornse Columbia. Hopelijk slagen de Denekampers er snel in om het tij te keren. Plek 12 is niet de positie, waarop men thuishoort. Hard trainen en leren van de fouten gekoppeld aan een 100% inzet, focus en strijd zorgt er dan hopelijk voor, dat hieronder weer het vertrouwde linkerrijtje kan worden weergegeven.