3 - 1

SDC '12 1 (zon)

2e klasse J

18 november 2018 14:00

SDC’12 verliest in Haaksbergen met 3-1 van de nummer 2 Bon Boys. Een vrij normale uitslag zou je denken als je de wedstrijd niet hebt gezien. Maar… de werkelijkheid ligt anders. Het is een beetje “de wereld op zijn kop”.
Met name in de eerste helft was er maar één ploeg die voetbalde: SDC’12.
De 0-1 ruststand was maar een magere afspiegeling van het wedstrijdbeeld.
Overigens was het wel helemaal “eigen schuld dikke bult”. Scherpte bij de afronding. Daar ontbrak het aan. Bon Boys liet in de tweede helft zien, hoe het wel moet.

Het trok energiek ten aanval, maar de organisatie stond defensief als een huis en gaf nauwelijks iets weg. De grootste kans was weer voor de gasten, maar andermaal niet aan hun besteed. Uiteindelijk kreeg Bon Boys in het laatste kwartier een drietal (halve) kansen. Eindstand 3-1. Een lesje in effectiviteit dus.

De Denekampers traden de gastheer uit Haaksbergen met een bijna complete selectie tegemoet. Alleen Bas Engbers verdedigde opnieuw het doel als vervanger voor de nog geblesseerde keeper Bram Bonnes.

SDC’12 begon gretig aan het duel en nam direct het initiatief. Er werd vroeg druk gezet en dat resulteerde al snel tot de openingstreffer. Een lage corner van Niel Wenneger op rechts werd in eerste instantie nog door de defensie van Bon Boys weggewerkt. De bal kwam andermaal voor de voeten van Niel, die de bal dit keer hoog in de zestienmeter draaide. Precies op het hoofd van de mee opgekomen Niels Sijtsma. Zijn krachtige en goed geplaatste kopbal was de keeper te machtig: 0-1.

De gasten bleven de bovenliggende partij. Er werd geconcentreerd en met de nodige passie gespeeld. Ook in de omschakeling stond de organisatie goed. SDC’12 gaf nauwelijks iets weg. Slechts twee keer moest de SDC-doelman Bas Engbers handelend optreden. Eerst pakte hij bekwaam een kopbal uit een voorzet van rechts. En na ruim een kwartier kwam hij op tijd uit zijn doel om na een dieptepass door het centrum de spits het scoren te beletten. Verder was het SDC’12 wat de klok sloeg.

Een scherp indraaiende bal van Tim Bels kreeg net niet het beslissende tikje en ging vervolgens net voorbij de tweede paal naast. Halverwege de eerste helft onderschepte Jorg Schulte iets voorbij de middellijn de bal. Koppend zette hij Niel Wenneger aan het werk, die op zijn beurt in de 16 collega-spits Jouri Mensink met een subtiel breedtepassje een vrije schietkans bezorgde. Helaas kreeg de bal niet de juiste richting om de sluitpost van Bon Boys in verlegenheid te brengen. En een corner van Niel Wenneger na een half uur spelen draaide uit op een scrimmage. Maar…. weer geen goal.

Twee vrije trappen volgden. Van Niel Wenneger, de koning van de assist. Eerst van 40 meter. Opnieuw lukte het niemand de bal het laatste zetje te geven. Een minuut later mocht Niel het opnieuw proberen. Maar nu een vrije trap van ca 30 meter. Nu probeerde hij het zelf maar eens. Een uitstekende vrije trap volgde, maar ook een dito redding van de doelman. En kort voor de rust de zoveelste corner. Van Rick Blokhuis. Een kopkans voor Niel Wenneger… over. De bal mocht er niet in. Rust.

Na de hervatting werd duidelijk, dat Bon Boys uit een ander vaatje wilde tappen. Het drong aan op zoek naar de gelijkmaker. Maar het lukte de gastheer niet om een gaatje te vinden in de hechte SDC-defensie. De Denekampers op hun beurt loerden op de counter om met een snelle tegenaanval de voorsprong te verdubbelen. Maar ook dat leverde aanvankelijk nauwelijks dreiging op.

Het eerste gevaar kwam pas na een uur spelen. Wel weer van SDC’12. En uit een razendsnelle omschakeling. Jouri Mensink, uitgeweken naar links, ontving de bal. Hij bediende Daan Sanders, die het strafschopgebied binnen drong om vervolgens het balletje breed te leggen op Niel Wenneger. Zijn schot trof de paal, dus weer geen goal.

Het enige, dat Bon Boys hier tegenover kon stellen, was een afstandsschot. Maar dat werd een gemakkelijke prooi voor keeper Bas Engbers.

Halverwege de tweede helft verliet de hard werkende Jori Oude Elferink licht aangeslagen het veld. Voor hem kwam Bauke Haarhuis.

Met nauwelijks kansen aan beide kanten leken de Denekampers toch de volle buit mee naar huis te nemen. Leek ! Want in de laatste ruim tien minuten ging het toch nog helemaal mis. Het begon met een vrije trap voor Bon Boys op pakweg 20 meter van het doel. De bal ging hard en laag op doel en leek een prooi te worden voor de Denekampse sluitpost. Op het laatste moment werd de bal echter nog beroerd door een speler van Haaksbergen, waardoor de keeper kansloos was: 1-1.

Opnieuw een wissel aan SDC-zijde: Vincent Bilanovic kwam voor Niel Wenneger. En de Denekampers bleven werken voor een tweede treffer. Die kwam er niet, maar wel tot overmaat van ramp aan de andere kant. Een diepe bal over de SDC-defensie, het vlagsignaal voor buitenspel van de assistent-scheidsrechter werd genegeerd en Stein Vrieze kon alleen door op het SDC-doel om met een fraai lobje de 2-1 op het scorebord te zetten. De wereld op zijn kop. En het werd nog erger. SDC’12 zette alles op alles om in de slotfase de meer dan verdiende gelijkmaker te scoren, maar kreeg in blessuretijd door een razendsnelle counter van de gastheer zelfs nog een derde tegentreffer te incasseren: 3-1. Erg zuur. Maar ook een lesje in effectiviteit. Want was SDC’12 op dezelfde wijze met de kansen en mogelijkheden omgesprongen, dan hadden ze met pakweg 3-6 gewonnen …….

En alsof dat al niet genoeg was, kregen de Denekampers in blessuretijd nog een domper te verwerken. Jesper Albers, de betrouwbare en sterk spelende rechtsback, kreeg een trap tegen zijn hand. Naar later bleek gebroken. Dat kon er dan ook nog wel bij. Maickel Bonke nam de resterende minuten zijn  plek over.

Komende zondag gaat het Denekampse elitekorps op bezoek bij Voorwaarts in Twello. Dit team presteert dit seizoen nogal wisselvallig, maar ze staan - zij het met een wedstrijd meer dan SDC’12 - wel met 14 punten uit 8 wedstrijden op plek 5. Aan inzet geen gebrek bij de mannen van Mark Wijnreder en Tom Pikkemaat. Ook het vertoonde spel liet progressie zien. Nu nog de doelpuntenmachine goed afstellen en dan moet een positief resultaat in het Gelderse mogelijk zijn.