Schalkhaar 1 (zon)

2e klasse J

26 april 2019 20:00

J. (Joshua) Kuipers

Het vlaggenschip van SDC’12 is de ongeslagen thuis-status kwijt. In plaats daarvan werd de negatieve reeks, die op 24 maart bij Schalkhaar was ingezet, afgelopen vrijdag thuis tegen wederom Schalkhaar doorgetrokken: 6 duels, waarvan er 5 werden verloren en 1 gelijk gespeeld. Dit in schril contrast met de reeks daarvóór in 2019: 6 duels ongeslagen.

De nederlaag ’s avonds vóór Koningsdag was zonder meer verdiend. Schalkhaar, dat nog in de race is voor de derde periode, was voetballend de betere ploeg en had ook de meeste dreiging in de aanvalsacties. Na de rust kwamen de Denekampers wat beter in hun spel, maar na de 0-2 was het gedaan met het verweer en konden de bezoekers de wedstrijd rustig uitspelen.

De openingsfase liet een iets beter Schalkhaar zien, hoewel er vóór de goals geen opwindende momenten te noteren vielen. Na pakweg 20 minuten viel plots de openingstreffer. Een diepe bal van de gasten over de SDC-defensie. Jesper Albers was net te laat met zijn sliding, waardoor de aanvaller ten val kwam. Strafschop. En die werd door Milan te Riele feilloos in de rechterbovenhoek gepegeld: 0-1.

SDC’12 kreeg het moeilijk na deze tegengoal. De druk van Schalkhaar nam toe. Vooral de verdedigers hadden moeite met de snelle en behendige voorwaartsen van de bezoekers. Eén keer waren de Denekampers gevaarlijk. Tien minuten vóór rust. Jouri Mensink rukte op over links, maar bereikte met zijn strakke voorzet net geen medespeler. De bal belandde vervolgens bij rechterspits Bauke Haarhuis, die de bal hoog richting het doel draaide. De keeper slaagde er echter met een uiterste krachtsinspanning nog net in om de bal uit het doel te stompen. Vlak voor het rustsignaal waren de gasten heel dicht bij een verdubbeling van de score. Een dieptepass op een spits van Schalkhaar. Een geweldige aanname en controle tussen twee SDC-verdedigers volgde en daarna in één beweging een strak schot op doel. Doelman Bram Bonnes pakte de bal bekwaam, waardoor de spelers met een 0-1 stand de kleedkamers konden opzoeken.

Met Jori Oude Elferink voor Niels Sijtsma begon SDC’12 aan de tweede helft. De thuisploeg leek zich aanvankelijk te herpakken. Een prima actie van Jesper Albers op rechts. Vervolgens zette hij Niel Wenneger aan het werk. Een gevaarlijke voorzet volgde, maar verder dan twee corners kwamen de Denekampers niet. Even later een prima voorzet van Melle Zwiep van de andere kant, maar de kopbal van Jouri Mensink wist de keeper te pareren.

Na ongeveer een kwartier trok Schalkhaar het initiatief langzaam maar zeker weer meer naar zich toe. Een afstandsschot van de bezoekers kon nog door de SDC-goalie worden gepakt, maar even later moest hij ook capituleren. Een dieptepass van SDC’12 werd geblokt, waarna Schalkhaar met een razendsnelle omschakeling op rechts de achterlijn wist te halen. De bal werd vervolgens op maat teruggelegd en door David Klopman in één keer in de verre hoek binnen geknald: 0-2. Twee minuten later had het zo maar 0-3 kunnen staan, maar de fraaie schietkans werd gemist.

Mark Wijnreder wisselde: Mart Blokhuis kwam voor Melle Zwiep, gevolgd door Maickel Bonke voor Rick Blokhuis. Het zorgde niet voor de ommekeer. Schalkhaar kon de wedstrijd rustig uitspelen. Tot twee minuten vóór tijd. Toen had SDC’12 bijna voor een hectische slotfase kunnen zorgen: Mart Blokhuis speelde zich knap vrij in de kleine ruimte ronde de 16 om vervolgens Jouri Mensink vrij voor de keeper te zetten. Helaas schoot Jouri op de keeper in plaats van erlangs. De 0-2 werd dus de eindstand op het scorebord.

Rest nog te vermelden, dat Bauke Haarhuis werd uitgeroepen tot Man of the Match.

Komt na het zoveelste verlies het spookbeeld degradatie nu in zicht ? Nee. De “concurrenten” onderin verliezen namelijk ook. In theorie kan het nog wel: dan moet Overwetering alle drie resterende duels winnen en moet SDC’12 alle overige vier duels verliezen. Pure theorie natuurlijk.

Overigens kunnen de mannen van Mark Wijnreder en Tom Pikkemaat de komende twee weken de borst nat maken. Het treedt zondag 5 mei op als gastheer van de koploper (Voorwaarts Twello) en een week later ontvangt het nummer 2 Bon Boys. Maar je kunt het natuurlijk ook anders beschouwen: een prachtige gelegenheid om het geschonden imago wat op te poetsen...