Datum

10 maart 2019 14:00

Accommodatie

Onbekend

Afgelopen zondag boekte het elitekorps van SDC’12 op bezoek bij het Enschedese Vogido een belangrijke zege. Een stormachtige wind en een vrijwel continue striemende regen maakte goed voetbal onmogelijk. Dat in ogenschouw genomen legden beide teams best een acceptabele pot voetbal op de kletsnatte kunstgrasmat. De eerste helft liet een iets sterker SDC’12 zien: het spel was verzorgder en er werden enkele mogelijkheden gecreëerd. Daar kon Vogido nauwelijks iets tegenover stellen. De 0-1 ruststand was dan ook verdiend. In de tweede helft nam Vogido het initiatief en kwam verdiend langszij. De Denekampers begrepen, dat ze uit een ander vaatje moesten tappen. En dat gebeurde ook. Met name het laatste kwartier gebeurde er veel. Meer dan de vijf kwartieren daarvoor. Zes minuten vóór tijd brachten de gasten de verdiende winnende treffer op het scorebord. De drie punten konden mee naar Denekamp.

Zonder de niet fitte Daan Sanders, maar met de van hun blessures herstelde Jesper Albers en Tim Bels, begon het team van coach Mark Wijnreder en assistent Tom Pikkemaat aan het duel tegen Vogido, dat medio januari een punt uit Denekamp had meegenomen. Waren de weersomstandigheden aanvankelijk nog redelijk goed (droog en nauwelijks wind), na ca een kwartier sloeg het om: het begon flink te regenen en daarnaast stak er een stormachtige wind op, die menig paraplu deed sneuvelen. De 22 acteurs deden hun best, maar oogstrelend voetbal was natuurlijk onmogelijk.

De Denekampers konden het best met de zware omstandigheden omgaan en hadden het beste van het spel. Overigens gebeurde er weinig opwindends voor de goals. Pas na pakweg 20 minuten kon de eerste kansrijke aanval worden genoteerd. Een prima aanval van de gasten over links bereikte Melle Zwiep. Een actie en voorzet volgden. De Enschedese doelman tikte de bal weg, maar Niel Wenneger stond gereed voor de rebound. Zijn eerste schot van ca 20 meter werd geblokt. Hij kreeg echter een herkansing. Maar nu ging zijn pegel rakelings over de kruising. Het bleek echter de voorbode van de openingstreffer. Niel Wenneger draaide de bal uit een vrije trap vanaf de rechter zijkant hoog in het strafschopgebied. Een scrimmage was het resultaat. De kopbal van Jorg Schulte werd nog geblokt, maar in de drukte was het Niels Sijtsma die de bal het beslissende tikje kon geven: 0-1. Een verdiende voorsprong.

Vijf minuten voor de rust was Jori Oude Elferink nog dicht bij de verdubbeling van de score, maar uit een hoge voorzet van opnieuw Niel Wenneger kopte hij net over.

Hoewel Vogido weigerde vol druk te zetten op de verdedigingslinie van SDC’12 ontwikkelde het wel een duidelijk veldoverwicht. En er kwamen mogelijkheden voor de Enschedeërs. Na zeven minuten ontstond er een hectische situatie voor het Denekampse doel. Door een attente ingreep van Jan ter Steege werd de gelijkmaker voorkomen. Tien minuten later scoorde Vogido wel, maar de treffer werd wegens buitenspel geannuleerd. Direct hierna werd ook SDC’12 geconfronteerd met een afgekeurd doelpunt. Jouri Mensink verschalkte de keeper met een fraaie lob, maar volgens de scheidsrechter was hier een overtreding aan vooraf gegaan.

Halverwege de tweede helft een nieuwe kans voor Vogido, maar ditmaal wist doelman Bram Bonnes de bal net corner te tikken. Uitstel van executie, zo bleek een minuut later. Een afstandsschot van Vogido-speler Rob Doornbos verdween ongelukkig via het lichaam van centrumverdediger Jorg Schulte laag in de hoek: 1-1.
De eerste wissel: Bauke Haarhuis kwam binnen de lijnen voor Melle Zwiep.

SDC’12 zette aan voor een slotoffensief. Het leek alsof de ploeg de tegentreffer nodig had om alle schroom van zich af te schudden en op jacht te gaan naar de winst. Een enerverende slotfase volgde, waarbij met name de Denekampers zich goede mogelijkheden wisten te verschaffen. Vijf om precies te zijn. Tegenover één voor Vogido.

Een kwartier voor tijd werd Jori Oude Elferink in de diepte aangespeeld. Hij controleerde de bal goed, maar zijn schot kon net worden geblokt. Een paar minuten later kreeg Jori een herkansing op aangeven van Bauke Haarhuis. Deze keer had Jori iets te veel tijd nodig om tot een schot te komen. In de tegenaanval werd Vogido nog een keer gevaarlijk: een actie over de rechterflank mondde uit in strakke, lage voorzet. De bal werd weggetikt door de SDC-doelman. De rebound van Vogido ging vervolgens hoog over.

Hierna was het weer SDC’12. Jouri Mensink werd op links in de 16 aangespeeld. Hij kapte, draaide en schoot. Maar via de keeper ging de bal naast. Maar uit de corner ontstond weer eens een scrimmage, waarbij uiteindelijk Rick Blokhuis de matchwinner werd. Gedecideerd drukte hij af: 1-2. Ontlading in de stromende regen.
Twee wissels volgden: Stijn Haafkes voor Jesper Albers en Mart Blokhuis voor Tim Bels.

Maar liefst vier minuten blessuretijd kende de arbiter toe, hoewel er nauwelijks oponthoud was geweest. Vier minuten billen knijpen. Maar in de extra tijd kreeg Vogido geen kans meer. De Denekampers wel. Keeper Bram Bonnes onderschepte de bal bij een Enschedese aanval en schakelde heel snel om met een verre uitgooi op Jouri Mensink. De Denekampse spits wist op zijn beurt de geheel vrij staande Bauke Haarhuis te bereiken. Maar zijn inzet van dichtbij ging via de goalie net naast. Helaas. Maar even later blies de scheids af en waren de drie punten binnen. En daar ging het om.

SDC’12 heeft met deze knappe winst een middenmootpositie veroverd. Met drie overwinningen en twee gelijke spelen is het na de winterstop bovendien nog ongeslagen. Belangrijk is ook, dat het gat tot de degradatiezone inmiddels is gegroeid tot 10 punten. Een tamelijk geruststellende gedachte. Zeker als uit de twee inhaalwedstrijden ook nog punten aan het totaal kunnen worden toegevoegd.

Komende zondag ontvangen de Denekampers nummer 3 van de ranglijst: het Enschedese Barbaros. Eind oktober ging SDC’12 in Enschede met een verdiende maar geflatteerde 4-1 nederlaag onderuit. Het is een technisch gezien zeer vaardige ploeg en daarnaast spelen ze in een hoog tempo prima combinatievoetbal. Maar de uitslagenreeks wijst ook op het grillige karakter van de ploeg. Vanaf het eerste fluitsignaal fel en geconcentreerd van leer trekken, zodat ze niet in hun spel komen. Dat lijkt de beste strijdwijze.