VERDIEND GELIJKSPEL SDC ’12 1 TEGEN SUBTOPPER FC SURYOYE

1 - 1

FC Suryoye-Mediterraneo 1 (zon)

2e klasse J

17 februari 2019 14:00

Met een heerlijk lentezonnetje, nauwelijks wind en een voor de tijd van het jaar lekkere temperatuur was het afgelopen zondagmiddag aangenaam vertoeven op Sportpark De Molendijk. En als de hoofdmacht van SDC’12 dan ook nog een dik verdiende remise uit het vuur sleept tegen het sterke FC Suryoye, kan er met een goed gevoel worden teruggekeken op deze zondag. Toch zal bij menigeen een dubbel gevoel overheersen. Bij SDC’12, omdat het na de verdiende 1-0 in de tweede helft de wedstrijd niet in het slot gooide. Kansen waren er voldoende. Daar staat tegenover, dat de Denekampers ook enkele keren door het oog van de naald kropen. Vooral in de eerste helft lieten de gasten uit Enschede enkele goede kansen onbenut. Kortom: alles afwegende kun je stellen, dat het resultaat een juiste afspiegeling was van het duel.

Beide teams traden gehavend aan de aftrap. Vooral SDC’12. Om uiteenlopende redenen ontbraken maar liefst vier basisspelers. De vervangers stonden echter opnieuw hun mannetje en voerden de taken naar behoren uit.

Het eerste gevaar kwam van FC Suryoye Mediterraneo, zoals de volledige naam luidt van de Enschedese club. Een corner werd half weggewerkt, waarna de bal weer voor het doel werd gebracht. Gelukkig voor de thuisploeg ging het schot van dichtbij hoog over. Twee minuten later dreiging van SDC’12. Ook uit een corner. Een “korte” werd gevaarlijk de doelmond ingedraaid. Helaas was er geen medespeler, die de bal een tikje kon geven, waardoor die in het doel zou verdwijnen in plaats van er net naast.

Na ruim een kwartier was SDC’12 met een indraaiende bal opnieuw dicht bij de openingstreffer. Dit keer uit een vrije trap van Niel Wenneger aan de zijkant op zo’n 40 meter van de goal. De bal werd nu wel licht beroerd, maar stuitte op de lat.

Halverwege de eerste helft trok FC Suryoye langzaam maar zeker het initiatief naar zich toe en creëerde binnen tien minuten drie goede mogelijkheden. Eerst brak het door op links. Het schot kon echter door doelman Bram Bonnes worden gekeerd. Vijf minuten later ontstond een hectische situatie voor het SDC-doel met onder meer een schietkans van dichtbij en een vrije trap op een ideale plek. Gelukkig liep ook dit goed af. De grootste kans voor de gasten ontstond echter na ruim een half uur. Na een diepe bal over de SDC-defensie heen ontstond er een vrije doortocht voor de spits van FC Suryoye. Hij omspeelde de Denekampse sluitpost en had de bal voor het intikken. Dat deed hij ook wel, maar véél te zacht, waardoor Rick Blokhuis nog ruim voor de doellijn de bal kon wegwerken. Weer een zucht van verlichting langs de lijn.

De passing van de Denekampers was te vaak erg onnauwkeurig, waardoor onnodig balverlies ontstond en ze zichzelf in moeilijkheden brachten. Maar ook de Enschedeërs werden slordiger. De laatste fase van de eerste helft ging dan ook weer gelijk op zonder dat er nog iets werd gecreëerd.

Met de debuterende Stijn Haafkes, speler van het tweede, voor de licht geblesseerde Max van der Woning begon SDC’12 aan de tweede helft. En de mannen van Mark Wijnreder en Tom Pikkemaat lieten meteen zien met welke intenties ze uit de kleedkamer waren gekomen: jacht maken op de openingstreffer. De Denekampers creëerden een duidelijk veldoverwicht. En, nog belangrijker, ook de nodige kansen.

Al na zes minuten werd de thuisploeg gevaarlijk. Jouri Mensink kwam net te kort om uit een diepe bal van Rick Blokhuis de Enschedese doelman te verschalken. Even later een corner van Rick. De afgeslagen bal werd opgepikt door Bauke Haarhuis. Een actie en gevoelige voorzet volgden. En een kopbal van Maickel Bonke naar de verre hoek. Helaas. Rakelings over de kruising.

Maar de verdiende treffer kwam er toch. In de 57e minuut. Een dieptepass werd onderschept door een verdediger van FC Suryoye. Maar Daan Sanders zette goed druk en blokte de bal, waardoor deze voor de voeten kwam van Jouri Mensink. Die bedacht zich geen moment en haalde in één keer vernietigend uit met een schuiver in de verre hoek: 1-0.

SDC’12 bleef goed druk zetten op de verdediging van de gasten. Een paar minuten na de openingstreffer was het Niel Wenneger, die met een prima ingreep de tegenstander de bal ontfutselde. Hij gaf de bal voor op Jori Oude Elferink. Ook hij haalde in één keer uit. Maar nu ketste de bal af op een verdediger. Corner. Een nieuwe schietkans volgde voor Jouri Mensink. Maar ditmaal raakte hij de bal verkeerd.

SDC’12 was sterker. Met Vincent Bilanovic in de ploeg voor Bauke Haarhuis moest worden getracht de wedstrijd in het slot te gooien. Maar de wissel had nog maar net plaatsgevonden of de gasten hadden de stand bijna in evenwicht gebracht. Een zondagsschot spatte op de onderkant van de lat uiteen. De bal stuitte vóór de lijn, maar een Enschedese spits werkte de bal alsnog in het doel. Maar ….. uit buitenspelpositie ! Dat was gelukkig ook het oordeel van de goed leidende scheidsrechter uit Nijmegen.

Hierna was het weer de thuisploeg, die het heft in handen nam. Jouri Mensink brak door op links om de bal vervolgens terug te leggen op de mee opgekomen Daan Sanders. Jammer. Zijn schot ging naast. De grootste kans op 2-0 was een kwartier voor tijd echter voor Jouri Mensink. Rechtsback Stijn Haafkes, die sterk inviel, speelde Vincent Bilanovic aan. Op zijn beurt verleende Vincent met een prachtige steekpass Jouri Mensink een vrije doortocht naar het Enschedese doel. Oog in oog met de doelman verloor Jouri het duel. Hij schoot tegen de keeper op.

Vijf minuten later kregen de Denekampers de rekening gepresenteerd: een diepe bal naar de rechterkant, de verdediging tastte mis, waarna Job ter Horst met een lage schuiver de Denekampse goalie kansloos liet: 1-1. Kort hierna waren de gasten met een afstandsschot opnieuw gevaarlijk. Deze keer kon keeper Bram Bonnes de doelpoging onschadelijk maken.

Nog een paar minuten. De Denekampers zetten aan voor een slotoffensief. Een actie van Jouri Mensink op links en een geweldige voorzet, die Vincent Bilanovic bij de tweede paal een mooie kopkans bood. Jammergenoeg naast.

Terechte Man of the Match werd Rick Blokhuis, die deze uitverkiezing in blessuretijd bijna bekroonde met een prachtig doelpunt. Bijna. Zijn pegel van 30 meter ging buiten bereik van de keeper rakelings naast. De puntendeling was een feit.

Voor komend weekend staat er een inhaalprogramma gepland. En de meeste clubs hebben nog wel het een en ander in te halen. Een bijna compleet programma is dus het gevolg. Voor SDC’12 betekent dit opnieuw een thuisduel. De Denekampers ontvangen nummer twee, Achilles’12. Eigenlijk zijn de Hengeloërs koploper. Ze hebben weliswaar twee punten minder dan koploper Voorwaarts Twello, maar daar staat tegenover, dat ze drie wedstrijden minder hebben gespeeld en een veel beter doelsaldo hebben. Twello hoeft niet te spelen, dus bij winst neemt Achilles de koppositie al over. Aan de Denekampers de taak om Twello in het zadel te houden. Daar zal SDC’12 ongetwijfeld alles voor uit de kast halen, maar dan omdat het de punten zelf zo goed kan gebruiken. Het gat naar de degradatiezone is redelijk, maar biedt nog geen enkele garantie. Dan zullen er nog de nodige punten gesprokkeld moeten worden. En winnen van de “koploper” zou wel eens voor een enorme boost kunnen zorgen……..