5 mei 2019 14:00

Accommodatie

Onbekend

Voetbal blijft onvoorspelbaar. Da’s ook de charme van het spelletje...
Als je uiteindelijk aan de goede kant van de score staat. Zoals afgelopen zondag op Sportpark De Molendijk waar SDC’12 als gastheer fungeerde voor kampioenskandidaat Bon Boys uit Haaksbergen. Na een gelijk opgaande eerste helft met kansen over en weer en een terechte 1-1 tussenstand volgde een tweede helft met eenrichtingsverkeer richting het doel van de thuisclub. De 1-2 was dan ook een logisch gevolg. En terwijl iedereen zat te wachten op de genadeklap (1-3) viel vijf minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd plots de 2-2. En terwijl Bon Boys alles op alles zette om alsnog een driepunter te forceren, was het wederom Jouri Mensink die in de “dying seconds” de thuisclub de volle buit bezorgde. Dolle vreugde bij de Denekampers, diepe droefenis bij de gasten uit Haaksbergen. In plaats van drie punten ging er nu een gigantische kater mee naar huis. Van de andere kant is het ook gerechtigheid, want eind vorig seizoen was het omgekeerd. SDC’12 stond op de drempel van het kampioenschap maar struikelde onterecht over Bon Boys. En daarnaast leed SDC’12 ook dit seizoen in Haaksbergen een onverdiende nederlaag. Een kwestie van rechtzetten dus.

Bon Boys begon fel aan het duel met veel druk naar voren. Het was te zien, dat er voor hun nog wat op het spel stond. Al na vier minuten kwam SDC’12 goed weg toen de paal een treffer uit een afstandsschot in de weg stond.

Al snel kwam de wedstrijd meer in evenwicht en kwamen er ook mogelijkheden voor de thuisploeg. Wat heet. In een tijdsbestek van drie minuten werd spits Jouri Mensink twee keer vrij voor de goal gezet. De eerste keer recht voor de goal na een fraaie steekpass van Jori Oude Elferink en een listig overstapje van Bauke Haarhuis speelde Jouri langs de keeper, maar ook langs de verkeerde kant van de paal. De tweede keer op aangeven van Bauke Haarhuis was de hoek erg moeilijk, waardoor Jouri op de keeper schoot.

Twee minuten later waren het de gasten, die vrij voor de goal opdoken. In eerste instantie bracht Doelman Bram Bonnes redding, in tweede instantie was het de paal, die succes van Bon Boys in de weg stond. De bal ging via de paal achter. Even later weer een uitstekende aanval van SDC’12. Niels Sijtsma gaf een diepe bal op Bauke Haarhuis. Bauke controleerde de bal uitstekend en speelde ‘m door op Jori Oude Elferink. Jori kapte, draaide en schoot, maar net niet hard genoeg. De keeper kon de bal nog net pakken. Maar er gebeurde tenminste wat. Reuring in de 16 en bij vlagen goed voetbal.

Na 25 minuten volgde echter een domper voor de thuisploeg: centrumverdediger Jorg Schulte raakte bij een verdedigende actie geblesseerd en moest zich laten vervangen. Tom Blokhuis kwam hem vervangen. En een minuut later opende Bon Boys de score. Een flitsende 1-2 op links bereikte de achterlijn. De bal werd teruggelegd op Stein Vrieze, die in één keer binnen knalde: 0-1. Het antwoord van SDC’12 liet ruim tien minuten op zich wachten. Een sublieme aanval over links, die begon bij Rick Blokhuis. Via Niel Wenneger kwam de bal bij Tim Bels en opnieuw bij Niel. Een voorzet naar de vrijstaande Jouri Mensink volgde. Bij de tweede paal haalde hij in één keer uit: 1-1.
Dit was tevens de ruststand. Kansen kwamen er niet meer.

De tweede helft was koud begonnen of de thuisploeg keek opnieuw tegen een achterstand aan. Een diepe bal bereikte Jeffrey Zijlstra, die binnen de 16 met een schot in de kruising goalie Bram Bonnes kansloos liet: 1-2.

Bon Boys hield het initiatief. Sterker nog: het werd éénrichtingsverkeer en het wachten was op de 1-3. Maar veel verder dan enkele corners kwam de ploeg uit Haaksbergen niet. De defensie van de thuisploeg gaf nauwelijks iets weg. De Denekampers zelf konden hier niets tegenover stellen en kwamen in deze fase nauwelijks over de middellijn.

Na 70 minuten werd Melle Zwiep gebracht voor Tim Beld. Het spelbeeld veranderde aanvankelijk niet. Tien minuten vóór tijd ontstond er hectiek in de 16 van de Denekampers, maar dat liep net goed af. En een niet al te hard maar wel geplaatst schot kon door keeper Bram Bonnes tot corner worden gewerkt.

In de 83e minuut werd de thuisploeg voor het eerst in de tweede helft gevaarlijk. Het zou de voorbode blijken te zijn. Jouri Mensink werd gelanceerd op links. Dicht bij de goal kapte en draaide hij zich in schietpositie, maar zijn schot ging net naast.

In de 85e minuut, nadat het duel weer in evenwicht was gekomen, was het dan zo ver. Bauke Haarhuis ontving de bal op het middenveld. Hij controleerde de bal uitstekend en bediende Niel Wenneger, die met een loepzuivere dieptepass Jouri Mensink in zijn kracht zette: op volle snelheid richting het doel. Dit keer maakte hij het wel af. Met een geplaatst schot langs de keeper wist hij het net te vinden: 2-2.

Coach Mark Wijnreder bracht zijn laatste wissel: Max van der Woning voor Bauke Haarhuis. Het spel golfde op en  neer. Bon Boys wilde koste wat kost puntverlies voorkomen en ging vol voor de winnende treffer. Hierdoor ontstond bij SDC’12 ruimte voorin. En hiervan profiteerde de thuisclub diep in blessuretijd optimaal. Wederom werd Jouri Mensink in de diepte gezocht, wederom was het Niel Wenneger, de Koning van de Assist. Ondanks dat Jouri gehinderd werd en ondanks dat de bal in een kluts kwam, wist de Man of the Match de keeper voor de derde keer deze middag het nakijken te geven: 3-2.

Aftrappen hoefden de bezoekers niet meer, want de scheidsrechter floot direct na de goal af. Alsof hij er op gewacht had...

Vorige week eindigde ik met de vooruitblik op de wedstrijden tegen de koplopers Bon Boys en Voorwaarts Twello met de opmerking “een prachtige gelegenheid om het geschonden imago wat op te poetsen...”. En dat is dus gebeurd. Tenminste, wat betreft de eerste wedstrijd. Komende zondag ontvangt SDC’12 koploper Voorwaarts Twello. Ze zullen de Denekampers ongetwijfeld dankbaar zijn, maar de mannen van Mark Wijnreder en Tom Pikkemaat zullen alles in het werk stellen om Bon Boys een dienst te bewijzen…

Overigens staat er behalve de eer nauwelijks nog iets op het spel voor de Denekampers. Waren ze al praktisch veilig, door deze overwinning is het klassenbehoud definitief gegarandeerd. Nog drie wedstrijden te gaan: komende zondag dus thuis tegen Voorwaarts Twello, zondag 19 mei in Apeldoorn tegen Columbia, waarna op zondag 26 mei het seizoen tegen ATC’65 wordt afgesloten.