GEFLATTEERDE NEDERLAAG SDC ’12 1 TEGEN BARBAROS

4 - 1

SDC '12 1 (zon)

2e klasse J

28 oktober 2018 14:30

Nadat een week eerder de thuiswedstrijd tegen Vogido wegens droeve omstandigheden in Enschede werd afgelast, pakte SDC’12 afgelopen zondag de draad weer op. In Hengelo wachtte het zware duel tegen bijna-koploper Barbaros. In 2009 speelde deze club nog 6e klasse. Met een aantal kwaliteitsimpulsen ging het vooral vanaf 2016-2017 hard: kampioen in de 4e klasse, het seizoen daarna kampioen in de 3e klasse en dit jaar meedraaiend in de top van de 2e klasse. Het is een technisch gezien zeer vaardige ploeg en daarnaast spelen ze in een hoog tempo prima combinatievoetbal. In dat licht bezien gaven de Denekampers, mede door een dosis strijdlust, aardig partij. En ….. het creëerde ook best de nodige kansen en halve kansen. Dat neemt niet weg, dat de overwinning verdiend was al doet de uitslag geen recht aan de prestaties, die de Denekampers op de kunstgrasmat legden.

Dat het een zware middag zou worden was bekend. Het eerste gevaar kwam dan ook van Barbaros. Moeizaam uitverdedigen van SDC’12 leidde na zes minuten tot de eerste kans voor de Hengeloërs. Een vrije schietkans op rechts. Gelukkig. Het vizier stond nog niet op scherp en het schot ging naast. Tien minuten later een verrassend schot van 20 meter. Ditmaal moest doelman Bram Bonnes zich tot het uiterste strekken om de bal over de lat te tikken. Uit de daarop volgende corner volgde een snelle counter van de Denekampers. Niels Sijtsma zette met een diepe bal door het midden spits Jouri Mensink aan het werk. De snelle spits kwam echter een teenlengte te kort om doeltreffend af te werken. Hierna was het weer Barbaros, dat met een snelle aanval over links dreigend voor het SDC-doel kwam. Deze keer ging het schot echter voorlangs. Een paar minuten later hetzelfde recept, maar nu vanaf de andere kant. De bal werd breed gelegd, maar het daarop volgende schot werd gekeerd door de SDC-keeper.

De gasten hadden het moeilijk tegen de behendige spelers van Barbaros en een doelpunt leek een kwestie van tijd. En dat bleek uit te komen. Na 25 minuten werd na een aanval over links met een puike voorzet het hoofd van Cuneyt Avsar bereikt. Via de binnenkant paal kopte hij raak: 1-0. Het team van Mark Wijnreder en Tom Pikkemaat ging echter niet bij de pakken neerzitten. Integendeel. Ze gaven vrijwel direct het enig juiste antwoord. Een ingooi van Bauke Haarhuis. Jouri Mensink, die het spel verlegde naar de op rechts vrijstaande Niel Wenneger. Een heerlijk indraaiende voorzet volgde, waarna Jouri Mensink net voor de keeper de gelijkmaker binnentikte: 1-1.

De thuisploeg raakte enigszins van slag door deze onverwachte tegentreffer. SDC’12 was op dat moment zelfs de bovenliggende partij. Een paar minuten na de gelijkmaker hadden de Denekampers zo maar op voorsprong kunnen komen. Met een snel genomen vrije trap zette Niel Wenneger op rechts Jouri Mensink vrij voor de keeper. De doelman wist zijn inzet echter te keren. De rebound belandde bij de andere spits, Vincent Bilanovic. Hij kreeg de bal echter tegen de zijkant van zijn schoen. Weg kans. Barbaros was de grip wat kwijt. Het wist ook geen kansen meer te creëren. SDC’12 wel. Nog eentje. Uit een corner van de sterk spelende Rick Blokhuis. Maar de kopbal van centrale verdediger Jorg Schulte ging net over.

De intenties van SDC’12 bij aanvang van de tweede helft waren duidelijk: de lijn van het spel na de gelijkmaker doortrekken. En dat lukte aanvankelijk. Een prima aanval bereikte Niel Wenneger, die op zijn beurt een geweldige actie inzette. Hij slalomde door de defensie van Barbaros om vrij voor de keeper op te duiken. Helaas wist hij deze niet te verschalken. Jammer. De fraaie aanval en de schitterende actie hadden meer verdiend.

Een paar minuten later was het wel raak aan de andere kant. Een foute terugspeelbal werd opgepikt door Ekrem Lök. De sluitpost van de gasten werd omspeeld en de 2-1 lag in het net. Een domper voor de Denekampers, die tot dat moment nog goed in de wedstrijd zaten. Er knakte iets. Het trachtte het tij nog te keren uit een goed aangesneden vrije trap van Niel Wenneger. Tim Bels kopte, maar hij kon net niet goed genoeg bij de bal komen om het leer de juiste richting mee te geven. Overigens verdiende Tim een compliment. Met longen als een paard ging hij voorop in de strijd.

Barbaros profiteerde van de mentale dreun, die de hernieuwde voorsprong teweeg had gebracht. Rond de 60e speelminuut was het alarmfase rood: drie kansen in een tijdsbestek van ca 5 minuten. Een snelle tegenaanval van de Hengeloërs leverde van dichtbij een schietkans op. Gelukkig wist de SDC-goalie het schot te pareren. Een kopkans volgde, maar die ging over. En bij een aanval over rechts moest Rick Blokhuis op de doellijn redding brengen.

Halverwege de tweede helft leek het echter gedaan met SDC’12. Slecht uitverdedigen leidde tot balverlies. Een steekpass door het midden volgde en het was opnieuw Ekrem Lök, die in een 1-op-1 koelbloedig afrondde: 3-1.

Mark Wijnreder probeerde met twee wissels het tij nog te keren: Niels Sijtsma en Vincent Bilanovic werden vervangen door Jori Oude Elferink en Mart Blokhuis. Het leidde inderdaad tot een kortstondige opleving. Een uitstekende aanval met puike combinaties eindigde bij Mart Blokhuis. Zijn inzet kon nog net door de keeper tot corner worden verwerkt. En de kopbal van Tim Bels uit de toegekende hoekschop verdween in de handen van de Hengelose doelman.

Nog een wissel: Max van der Woning kwam voor de laatste tien minuten binnen de lijnen voor de goed spelende Jesper Albers. Aan de stand leek geen verandering meer te komen. Leek. Tot de laatste twee minuten. Toen zorgde de jonge scheidsrechter, die tot dat moment kon terugzien op een goede geleide wedstrijd, voor het nodige tumult en onbegrip. Een voorzet van Barbaros werd door doelman Bram Bonnes naar de zijkant weggetikt. De bal schampte vervolgens de arm van Jan ter Steege, die dicht bij zijn doelman stond en de bal niet kon ontwijken. In plaats van dat de bal richting zijlijn rolde, ging de bal over de achterlijn. De scheidsrechter zag er echter geen corner, maar een strafschop in. En tot overmaat van ramp ontving Jan ook nog een rode prent. Dat begreep helemaal niemand. Ook de tegenstander niet, hoewel ze het cadeautje gretig incasseerden. Ali Öztürk scoorde loepzuiver vanaf 11 meter. Eindstand: een geflatteerde 4-1.

Komende zondag wacht WSV uit Apeldoorn. Dit team staat één plaats hoger dan SDC’12, maar ook met één wedstrijd meer gespeeld. Bij winst stijgen we dus in ieder geval één plaats. De afgelopen twee seizoenen hebben we niet van WSV verloren. Vorig seizoen twee keer winst, de jaargang daarvoor twee keer gelijk. Resultaten uit het verleden geven echter geen garantie voor de toekomst. Maar met een 100% inzet moet de stijgende lijn worden doorgetrokken, zodat het thuispubliek na twee remises getrakteerd wordt op de eerste thuisoverwinning.