KNAPPE OVERWINNING SDC ’12 1 OP SUBTOPPER BARBAROS

2 - 0

Barbaros 1 (zon)

2e klasse J

17 maart 2019 14:00

SDC’12 1 blijft verbazen. Werd vorige week Vogido in Enschede verslagen en de week daarvoor titelkandidaat Achilles’12, afgelopen zondag moest subtopper Barbaros het onderspit delven op sportpark De Molendijk. Hoewel Barbaros, voetballend gezien, een groot deel van de wedstrijd de bovenliggende partij was, waren de meeste kansen voor de thuisploeg. Op basis daarvan had de 2-0 winst nog forser kunnen zijn. De SDC-defensie stond goed georganiseerd en gaf nauwelijks iets weg. Een topprestatie, want op één wedstrijd na hadden de gasten elke wedstrijd nog gescoord. Een schot van dichtbij op de lat en een goed genomen vrije trap waren de enige wapenfeiten van de Hengeloërs. SDC’12 had naast de twee treffers zeker nog zes goede mogelijkheden meer om Barbaros op de pijnbank te leggen. De overwinning was dan ook zonder meer verdiend.

Zonder de geschorste Niels Sijtsma, maar met de herstelde Daan Sanders binnen de gelederen begon SDC’12 aan de zware klus. De opening was voor Barbaros. Het trok fel van leer met veel druk op de bal. Ondanks de harde wind dwars over het veld werd er zeer acceptabel gevoetbald in een vrij hoog tempo. Hoewel de Hengelose voetballers dus aanvankelijk het beste van het spel hadden, was het de thuisploeg, die na 7 minuten de score had moeten openen. Ingeleid door dom balverlies van Barbaros. Bauke Haarhuis pikte de bal op om vervolgens Jouri Mensink in de diepte aan te spelen. Hij schoof de bal door naar Jori Oude Elferink, die echter net te veel tijd nodig had om de 1-0 binnen te schieten. Een minuut later opnieuw een prachtige kans. Weer een diepe bal op Jouri Mensink. Kappen, draaien en schieten, maar de bal werd door de keeper tot corner verwerkt.

Hoewel het spel van de bezoekers er vaak flitsend en dreigend uitzag, duurde het bijna een kwartier voordat ze gevaarlijk werden. Vanaf rechts werd een strakke bal in de 16 gebracht, die ineens middels een prachtige volley op doel werd geschoten. Doelman Bram Bonnes stond echter een treffer in de weg en pakte de bal.

SDC’12, dat vooral gevaarlijk werd door een snelle omschakeling, kreeg na iets minder dan 20 minuten opnieuw een prima gelegenheid: Tim Bels bediende vanaf rechts de diep staande Jouri Mensink. Hij controleerde de bal goed en haalde uit. Helaas, zijn schot werd geblokt.

Halverwege de tweede helft deed Barbaros weer van zich spreken. Eerst met een diepe bal achter de SDC-defensie, maar het schot ging naast. Kort hierna met een lage schuiver van 20 meter, die door de SDC-doelman corner werd getikt.

Hoewel het veldspel van beide kanten er redelijk verzorgd uitzag, was er van echte dreiging in de doelgebieden geen sprake meer. Op slag van rust kreeg Daan Sanders na een snelle omschakeling nog een schietkans, maar de bal ging naast.

De tweede helft liet aanvankelijk hetzelfde spelbeeld zien: een dynamisch Barbaros met veel beweging en snelheid tegenover een degelijk en goed georganiseerd SDC’12. Af en toe waren de Hengeloërs slordig in de opbouw. Het was Jouri Mensink, die daarvan na zes minuten in de tweede helft bijna dankbaar profiteerde. Hij ontfutselde de bal van een verdediger en ging vrij op de keeper af. De bal ging echter voorlangs.

Halverwege de tweede helft werd Niel Wenneger gewisseld. Voor hem kwam Melle Zwiep.

Kort hierna volgde een hachelijk moment voor de Denekampers: een vrije trap vanaf links werd in eerste instantie weggetikt door doelman Bram Bonnes, maar de bal kwam voor de voeten van een speler van Barbaros. Hij haalde uit. Onderkant lat, maar geen doelpunt. Opnieuw kwam de bal bij de bezoekers terecht. Ditmaal was het wel raak. Maar gelukkig….. de scheidsrechter keurde het doelpunt af wegens buitenspel. Opluchting alom.

Overigens bleven de bezoekers volharden in hoge ballen voor de goal uit corners en vrije trappen. Vreemd, want deze pogingen waren kansloos. De Denekampers waren namelijk gemiddeld een kop groter dan hun Hengelose opponenten. In de combinatie en op snelheid waren ze veel gevaarlijker, maar daarvan werd gaandeweg de wedstrijd steeds minder gebruik gemaakt.

Nog een kwartier te gaan. Mart Blokhuis kwam binnen de lijnen voor Bauke Haarhuis.
SDC’12 zette nog een keer aan. En met succes. Een strakke voorzet vanaf links door Jori Oude Elferink kwam tegen de elleboog van een Hengelose verdediger. Strafschop. De arbiter uit Molenhoek wees gedecideerd naar de stip. Jouri Mensink ontfermde zich over dit buitenkansje. Onberispelijk schoot hij de 1-0 binnen.

Een paar minuten later was de balans al bijna weer in evenwicht. Een vrije trap van 20 meter werd hard op doel geschoten, maar keeper Bram Bonnes, de latere Man of the Match, tikte de bal knap over de lat. Ook pakte hij de corner, waarna een bliksemsnelle uitgooi naar Daan Sanders volgde, die op zijn beurt spits Jouri Mensink aanspeelde. Jouri kreeg echter net niet genoeg ruimte om iets leuks met de bal te doen.

Met de veerkracht van Barbaros was het echter gedaan. Het leek wel alsof ze zich al hadden neergelegd bij de Denekampse suprematie. Dit in tegenstelling tot SDC’12. Dat ging door. Met nog drie kansen in de laatste vijf minuten. Eerst haalde Mart Blokhuis, die met enkele goede acties al een paar keer gevaarlijk was geweest, de achterlijn. Hij legde de bal terug op Jouri Mensink, maar zijn inzet belandde op de paal. Pech. Maar in de laatste minuut van de officiële speeltijd was het Jouri, die de bal teruglegde op de sterk ingevallen Melle Zwiep. Een pegel van 18 meter volgde. Te machtig voor de Hengelose doelman: 2-0. De wedstrijd was gespeeld. Wel werden de talrijke toeschouwers nog getrakteerd op één wonderschone aanval: een actie over links van Melle Zwiep, die de andere invaller in stelling bracht. Mart Blokhuis controleerde de bal bekwaam en met een mooi boogje ging de bal over de keeper. Maar helaas op het doel in plaats van erin.

De drie punten waren echter allang binnen. Een uitstekende teamprestatie, waar spelers en staf trots op mogen zijn.

SDC’12 heeft met deze knappe winst een stevige middenmootpositie veroverd. En wanneer de inhaalduels ook nog punten opleveren, behoort een top-5-klassering zelfs tot de mogelijkheden. Bovendien doen de Denekampers nog mee in de derde periode. De ongeslagen status na de winterstop blijft met inmiddels vier overwinningen en drie remises dus overeind.

Er wachten nu drie zware uitwedstrijden. Achtereenvolgens gaat SDC’12 op bezoek bij Schalkhaar, WSV (Apeldoorn) en Achilles’12. Een loodzwaar programma, maar dat was het de afgelopen weken ook.