0 - 0

Columbia 1 (zon)

2e klasse J

7 oktober 2018 14:00

SDC’12 wacht nog steeds op de eerste overwinning. Afgelopen zondag slaagde het er op eigen veld, ondanks enkele tactische omzettingen, niet in het Apeldoornse Columbia op de knieën te krijgen. Het vrij matige duel eindigde, zoals het begon: 0-0. En eerlijk gezegd verdiende ook geen van beide teams de overwinning. De wedstrijd was redelijk in evenwicht, hoewel de Denekampers, met name in de tweede helft, de meeste mogelijkheden kregen.

De omstandigheden waren ideaal: een aangename temperatuur voor oktober, nauwelijks wind en een heerlijk najaarszonnetje. Lekker weer om er een mooie pot voetbal van te maken. Zo dachten de gasten uit Apeldoorn er ongetwijfeld ook over, want ze gingen na het eerste fluitsignaal gelijk “volle bak”. En dat leverde al na twee minuten de eerste kans op: de SDC-defensie tastte mis en een aanvaller van Columbia had op links een vrije doortocht naar het Denekampse doel. Oog in oog met de SDC-doelman schoot hij voorlangs. Maar aangezien de bal de achterlijn niet passeerde kwam er nog een tweede kans. Nu verdween de bal echter in het zijnet. SDC’12 kon opgelucht adem halen. Maar niet voor lang. Twee minuten later volgde een snelle aanval van de gasten, opnieuw over links. De strakke voorzet zorgde voor een hachelijke situatie, maar gelukkig voor de thuisploeg raakte de speler uit Apeldoorn de bal verkeerd.

SDC’12 werd wakker. Er werd alerter verdedigd en nauwelijks nog iets weggegeven. De wedstrijd kwam in evenwicht. En er kwamen kansen voor de Denekampers. Eerst was het Tim Bels, die met een bliksemsnel genomen vrije trap spits Jouri Mensink vrij voor het doel zette. Jouri probeerde de doelman met een lobje te verschalken, maar de keeper raakte de bal, zodat het resultaat een corner werd. Halverwege de eerste helft was het een snelle omschakeling, die Jouri op links aan het werk zette. Hij wilde de bal breed leggen op een medespeler, maar de keeper kon de bal onderscheppen. Bij de volgende SDC-aanval verlegde Bauke Haarhuis het spel met een strakke bal van links naar de vrijstaande Niel Wenneger op rechts. Niel krulde de bal in de 16, maar helaas net buiten bereik van de mee opgekomen SDC-ers. Weer een paar minuten later kreeg Niel opnieuw de kans om zijn medespelers te bedienen. Nu uit een vrije trap na een overtreding op rechterspits Vincent Bilanovic. Centrumverdediger Jorg Schulte, altijd te vinden in de vijandelijke 16 bij dit soort situaties, kreeg het hoofd net niet voldoende tegen de bal om op doel te koppen. De rebound werd vervolgens geblokt en de tweede rebound was voor de keeper.

Af en toe was er dus wel druk op het vijandelijke doel, maar over het algemeen was het spel matig. De opbouw verliep stroperig en er werd te veel en te snel onnodig balverlies geleden. Maar dat gold ook voor de opponent uit Apeldoorn, waardoor de amusementswaarde beduidend beneden de verwachtingen bleef. Na 36 minuten viel linksback Jan ter Steege bovendien geblesseerd uit. Melle Zwiep was zijn vervanger.

Waren na de hectische opening de kansen voor SDC’12. De laatste kans van de eerste helft was in blessuretijd weer voor de gasten. Slecht uitverdedigen leidde opnieuw tot een 1-op-1-situatie. De hoek was echter klein, waardoor SDC-doelman Bram Bonnes de situatie kon klaren.

Met Jesper Albers voor Niels Sijtsma ging SDC’12 op jacht naar de openingstreffer. Die kwam er bijna, na tien minuten. Keeper Bram Bonnes gooide de bal op links naar Melle Zwiep, die een prima actie maakte om vervolgens langs de lijn Bauke Haarhuis te bedienen. Ook hij zette een actie in, drong het strafschopgebied binnen om met “buitenkantje links” het Columbiaanse doel onder vuur te nemen. De bal draaide naar de tweede paal, maar de keeper strekte zich en wist de bal corner te tikken.

Enkele schietkansen voor Vincent Bilanovic volgden: bij de eerste poging raakte hij de bal verkeerd. De tweede was een uitstekende volley, maar de bal ging net naast. En de derde poging kreeg hij na een assist van Jouri Mensink, die doorbrak op links. Nu pakte de keeper de lage schuiver.

Na 18 minuten werden de gasten voor het eerst gevaarlijk: een aanval over links werd verlegd naar de rechterkant. De bal werd door een speler van Columbia goed gecontroleerd. Hij kapte en schoot ……. hoog over. Halverwege de eerste helft ontstond er nog een dreigende situatie in het 5-meter-gebied van de Denekampers. Maar men bleef de situatie meester.

Met Mart Blokhuis binnen de lijnen voor Vincent Bilanovic zette SDC’12 nog eens aan. Een poging tot een slotoffensief. En gevaarlijk werden ze nog, de mannen van Mark Wijnreder en Tom Pikkemaat. Drie keer in de laatste vijf minuten. Jouri werd op rechts gelanceerd. Oog in oog met de keeper mikte hij helaas over het doel. Een actie van Mart Blokhuis in de 16 van de tegenstander. Hij viel over het been van een verdediger, maar waar iedereen schreeuwde om een strafschop, liet de arbiter doorspelen. De laatste mogelijkheid was een schietkans voor Melle Zwiep. Helaas naast, waardoor de wedstrijd eindigde zoals ie begon: 0-0.

Aanstaande zondag gaat SDC’12 op bezoek bij ATC’65. Voluit schrijf je “A Triginta Conditum”, hetgeen betekent “Uit dertig ontstaan”. Dit duidt er op, dat ATC in 1965 door dertig man is gesticht.

De Hengeloërs zijn de competitie goed begonnen met 1 overwinning en 2 gelijke spelen. Nog ongeslagen dus. Wanneer de Denekampers zondag nu hun eerste driepunter pakken, komen ze op gelijke hoogte met ATC’65. Overigens heeft SDC’12 het de afgelopen jaren altijd lastig gehad tegen de ploeg uit Hengelo. Geruststellende gedachte: in voetbal is alles mogelijk.