OVERTUIGENDE EN BELANGRIJKE OVERWINNING SDC ’12 1

1 - 4

SDC '12 1 (zon)

2e klasse J

10 februari 2019 14:00

Na twee weekends met afgelastingen werd er afgelopen zondag eindelijk weer gevoetbald. SDC’12 nam het in Harbrinkhoek op tegen MVV’29. Een belangrijk duel: bij winst zou er een gat van 9 punten worden geslagen, maar bij verlies zou de voorsprong krimpen naar 3 punten. Gelukkig werd het een afgetekende 1-4 zege. En dik verdiend ! Bovendien was het spel van de Denekampers, gezien de weersomstandigheden, zeer acceptabel. Er stond een harde wind dwars over het veld, waardoor goed voetbal erg moeilijk werd. Prettig was het daarom, dat er op kunstgras werd gespeeld. Tenminste een vlakke mat in plaats van een veld vol hobbels. Hoewel …… het hoofdveld van de gastheer was opnieuw aangelegd, maar mocht na de droge zomer dit seizoen nog niet bespeeld worden.

Zonder de geblesseerde Jesper Albers en Tim Bels stonden de Denekampers aan de aftrap. De invallers stonden echter hun mannetje tegen het fysiek altijd sterke MVV’29. De gasten namen direct het initiatief en lieten zien waarvoor ze gekomen waren: scoren. En wel zo snel mogelijk. Kansen kwamen er ook wel. Al na vijf minuten kwam Jouri Mensink net te kort om een voorzet van Melle Zwiep binnen te tikken. Kort hierna draaide Niel Wenneger de bal uit een korte corner gevaarlijk richting het doel. De keeper werkte de bal maar half weg, waarna Jorg Schulte het leer plots voor de voeten kreeg. Zijn inzet belandde echter precies bij de keeper in de handen. En na een kwartier spelen opnieuw net niet. Een ingooi van de thuisploeg bij de eigen cornervlag werd onderschept, waarna Niel Wenneger de bal doorschoof naar Jori Oude Elferink, die helaas de buitenkant van de paal trof.

Na zo’n 20 minuten luwde de aanvalsdrift van de Denekampers en brak er een fase aan, dat de gastheer een overwicht had. Verder dan enige dreiging kwam het echter niet. Bovendien werd het spel steeds rommeliger, waardoor de amusementswaarde flink daalde. Tot de 36e minuut. Niel Wenneger opende op rechts naar de geheel vrij staande Daan Sanders. Zijn strakke voorzet was prima op maat, waardoor Jori Oude Elferink de openingstreffer voor zijn rekening kon nemen. Hij tikte de bal beheerst in het doel: 0-1.

En twee minuten later was het alweer raak ! Jouri Mensink werd uitstekend gelanceerd door Daan Sanders. Met buitenkantje rechts. Op snelheid klopte hij zijn tegenstander waarna hij door de benen van de keeper de 0-2 liet aantekenen.
Tot aan de rust bleef het hierbij. Geen kansen, laat staan doelpunten.

De tweede helft was amper begonnen of de Denekampers gooiden de wedstrijd in het slot. Een aanval van MVV’29 werd bij de eigen 16 onderschept, waarna SDC’12 de mooiste aanval van de middag op de mat legde: een snelle omschakeling en een vloeiende aanval van rechts achter over veel schijven naar links voor. Met vaak maar één keer raken kwam de bal op links bij Jori Oude Elferink. Een prima actie en een dito voorzet volgden. En voor de bekroning van deze prachtige uitvoering stond Melle Zwiep op de juiste plek. Koelbloedig bracht hij de 0-3 op het scorebord.

“De buit is binnen,” dacht menigeen van de talrijk meegereisde supporters. Maar drie minuten later bleek die gedachte iets te voorbarig. Een diepe bal van de thuisploeg ging over de verdedigingslinie van de Denekampers. Plots kwam Roy Huls vrij voor de goal. Met een fraaie boogbal wist hij de uitkomende SDC-goalie te verschalken: 1-3.

“Het zal toch niet ……..” las je toen op veel gezichten. Nee. Het zou de enige kans van de middag blijken te zijn voor de thuisploeg. In het verdere verloop van de wedstrijd waren het de Denekampers, die het spel maakten. Zo verraste Daan Sanders even later bijna de keeper met een vlammend schot van pakweg 20 meter. De bal kon nog net tot corner worden verwerkt.

Twee wissels volgden: Niel Wenneger werd vervangen door Bauke Haarhuis en even later maakte Max van der Woning plaats voor Maickel Bonke.

Na ruim een half uur scoorde SDC’12 opnieuw. Jouri Mensink reageerde goed op een uitstekende pass van Niels Sijtsma. Een prima aanname, draaien, schieten, doelpunt. Maar helaas ….. afgekeurd wegens buitenspel. Uitstel van executie bleek een paar minuten later. Opnieuw was het de actieve Daan Sanders, die met een pegel van 25 meter de doelman op de proef stelde. Deze kreeg de bal niet onder controle, waarna Melle Zwiep er als de kippen bij was om de eindstand op 1-4 te bepalen.

Tien minuten vóór tijd kreeg Vincent Bilanovic nog wat speeltijd. Jan ter Steege ging naar de kant. De wedstrijd werd vervolgens professioneel uitgespeeld. De dik verdiende drie punten waren binnen.

Komende zondag is op Sportpark De Molendijk subtopper FC Suryoye Mediterraneo de opponent. In Enschede werd SDC’12 eind september op een 4-2 nederlaag getrakteerd. Het eerste half uur werden de Denekampers volledig overklast en op een 2-0 achterstand gezet. Daarna kwam de wedstrijd iets meer in evenwicht al was de winst voor de Enschedeërs zonder meer verdiend. Met de hulp van de twaalfde man (en vrouw) moeten de revanchegevoelens aanstaand weekend omgezet worden in een driepunter.

De stand geeft een nogal vertekend beeld gezien de verschillen in het aantal gespeelde wedstrijden: van 12 wedstrijden (o.a. SDC’12) tot 15 wedstrijden. Wanneer de Denekampers wat punten weet te halen uit die inhaalduels haakt het aan bij de middenmoot. Dat zal ook zeker de bedoeling zijn van de mannen van Mark Wijnreder en assistent Tom Pikkemaat. In ieder geval zo ver mogelijk bij de gevarenzone uit de buurt zien te komen.