BESCHAMENDE NEDERLAAG SDC ’12 1 IN ALMELO

1 - 0

SDC '12 1 (zon)

2e klasse J

20 april 2019 18:00

Om van een “uit-syndroom" te spreken gaat wat ver. Maar feit is wel, dat SDC’12 de vierde uit-nederlaag op rij moest incasseren. Van de 12 tot dusver gespeelde uitduels werden de Denekampers al dan niet terecht 9 keer met lege handen naar huis teruggestuurd. En op Paaszaterdag werd tegen rode lantaarndrager Luctor et Emergo “de kroon” op deze reeks gezet. De Almeloërs hebben met afstand de meest gepasseerde defensie: 86 tegengoals in 22 wedstrijden, oftewel gemiddeld zo’n vier per wedstrijd. Afgelopen zaterdag leverde het een prestatie van formaat door voor het eerst dit seizoen de nul te houden. Daarnaast scoorde het zelf ook nog een keer, waardoor de drie punten de hoop levend houden, dat ze overeenkomstig de naam “worstelend boven komen” en mogelijk rechtstreekse degradatie kunnen ontlopen.

De winst dankte Luctor wel volledig aan SDC’12. De Denekampers speelden een van hun slechtste wedstrijden van het seizoen. Desondanks kreeg het voldoende mogelijkheden en kansen om aan het doelsaldo te werken, maar de scherpte ontbrak totaal.

Zonder doelman Bram Bonnes en controleur Niels Sijtsma, die beiden door ziekte niet konden spelen, begonnen de Denekampers aan het duel. Een wedstrijd, die eigenlijk nooit echt op gang kwam. Het werd meer een aaneenschakeling van slordigheden. De gastheer uit Almelo liet zien, waarom het onderaan stond en SDC’12 paste zich ogenschijnlijk moeiteloos aan het niveau aan. Toch lieten de Denekampers af en toe goede aanvallen zien. Kansrijke situaties, hele en halve kansen waren er dan ook voldoende. Maar dan ontbrak de scherpte: de eindpass was net niet goed of het schot of de kopbal was niet overtuigend.

Het eerste gevaar stichtte Daan Sanders: zijn corner-ingooi mondde uit in een scrimmage, maar het beslissende tikje ontbrak. Melle Zwiep lanceerde even later Jouri Mensink op links, maar zijn voorzet bereikte net geen medespeler. En een prima vrije trap van Niel Wenneger op de hoek van de 16 leverde ook net niet de gewenste openingstreffer. Een corner van Niel bereikte ven later wel het hoofd van captain Jorg Schulte, maar zijn kopbal ging net langs de verkeerde kant van de paal. Jori Oude Elferink kreeg een schietkans na dom balverlies van Luctor, maar de bal ging over. Het was dus steeds net niet.

En Luctor? Hoewel er voorin best enkele behendige zaalvoetballers rondliepen, resulteerde dit nauwelijks in enige dreiging. Eén keer werd de gastheer gevaarlijk. Na een half uur spelen kreeg het uit een voorzet van rechts een schietkans van dichtbij, maar de bal ging naast. Even later kon Jouri Mensink alleen door op de keeper, maar hij werd nog net zoveel gehinderd, dat de hoek te moeilijk werd. Het laatste wapenfeit van de eerste helft was een korte corner van Niel Wenneger, die in tweede instantie de bal hoog naar het doel draaide. Hij dwong de keeper van Luctor tot een knappe redding: de bal werd nog net over de lat getikt.

De tweede helft vertoonde eenzelfde beeld: een zeer matig niveau met veruit de meeste mogelijkheden voor de Denekampers. Wel was het Luctor, dat het eerst gevaarlijk werd. Uit een vrije trap van rechts ontstonden twee kopkansen, maar beide keren stond het vizier gelukkig niet goed. Direct hierna kwam Daan Sanders een teenlengte te kort om een uitstekende voorzet van Melle Zwiep binnen te glijden. Even later zette Niel Wenneger met een bekeken boogballetje Jouri Mensink vrij voor de keeper. Ook Jouri had een mooi boogballetje in gedachten, maar dat mislukte helaas.

Na een uur spelen kwam dan eindelijk de openingstreffer. Maar helaas… aan de verkeerde kant. Een vrije trap van Luctor kwam hoog in de 16 en door misverstanden en halfslachtig ingrijpen van de SDC-defensie kon Simao Abchir de 1-0 binnen koppen. De Denekampers raakten van slag en vijf minuten later had het zo maar 2-0 kunnen staan, maar keeper Bas Engbers redde fraai op een vlammend schot van 20 meter.

Rond de 70e minuut volgden twee wissels: eerste kwam Bauke Haarhuis voor Tim Bels en even later Mart Blokhuis voor Melle Zwiep.

De mooiste aanval was een kwartier voor tijd: een uitstekende 1-2 combinatie tussen Daan Sanders en Niel Wenneger, een prima voorzet en Bauke Haarhuis haalde met een schitterende volley in één keer uit. Helaas vond hij de keeper met een fraaie redding op zijn weg. En ook Mart Blokhuis wist in de rebound het net niet te vinden. En zo ging het maar door: een prima vrije trap van Jouri Mensink, maar ook een dito redding van de Almelose sluitpost. Een voorzet van Daan Sanders, twee mega kopkansen, maar weer geen goal. Een kleine tien minuten voor tijd nog een curieus moment voor het SDC-doel. Een aanvaller van Luctor kwam na balverlies plots vrij voor de goal. In een ultieme poging de bal weg te werken, werd deze tegen de eigen paal geknald, waarna de bal echt kon worden opgeruimd.

Vlak vóór tijd werd de licht aangeslagen Daan Sanders nog gewisseld voor Maickel Bonke. Maar ondanks de tien minuten (!) blessuretijd konden de Denekampers niets meer afdwingen. Alleen goalie Bas Engbers moest zich nog een keer onderscheiden door de bal uit de hoek te tikken.

Dolle vreugde natuurlijk bij de thuisploeg toen dan eindelijk het verlossende eindsignaal klonk. Met dank aan SDC’12.

Werd er in de inleiding gesproken over een mogelijk “uit-syndroom”….
De statistieken van de resultaten op de eigen Molendijk laten een compleet ander verhaal zien: na 9 wedstrijden nog steeds een ongeslagen status ! En met nog vier thuisduels op de kalender en nog maar eentje uit is er dus nog voldoende perspectief. Aanstaande vrijdag, 26 april, komt Schalkhaar op bezoek. De wedstrijd begint om 20.00 uur. Op 5 en 12 mei wachten thuis twee krakers: Bon Boys en Voorwaarts Twello, oftewel de nummers 1 en 2 van de competitie. Het beloven prachtige duels te worden, te meer omdat SDC’12 tegen sterke tegenstanders het beste voetbal laat zien en heeft aangetoond boven zichzelf uit te kunnen stijgen.
Zeker in een uitverkochte voetbaltempel...