OPNIEUW ONNODIGE NEDERLAAG VOOR SDC ’12 1

4 - 2

SDC '12 1 (zon)

2e klasse J

25 november 2018 14:00

De tot voor kort soepel lopende doelpuntenmachine van SDC’12 hapert de laatste weken. Zand in de motor. Verzuimde het vorige week Bon Boys bij de rust op een onoverbrugbare achterstand te zetten. Afgelopen zondag was dat tegen Voorwaarts in Twello eveneens het geval. Nog erger zelfs. Stonden ze tegen Bon Boys met de rust nog met 0-1 voor, in Twello keken ze zelfs tegen een 1-0 achterstand aan i.p.v. een 1-4 of 1-5 voorsprong. In de tweede helft wilde het opnieuw niet lukken. En toen de thuisclub ook nog de 2-0 maakte, knakte er iets bij de Denekampers, waardoor het in no-time tegen een 0-4 achterstand aankeek. In de slotfase, toen het te laat was, liet SDC’12 zien, dat het toch wel kan scoren. Zij het, dat verdedigers deze productie voor hun rekening namen...

Zonder de geblesseerde Jesper Albers (gebroken hand) begon SDC’12 gretig aan het duel op Sportpark De Laene. Van meet af aan zette het veel druk naar voren. En al na vier minuten hadden de mannen van Mark Wijnreder en Tom Pikkemaat op voorsprong moeten komen. Een goed lopende aanval via Niels Sijtsma en Vincent Bilanovic, waarna Jouri Mensink een vrije doortocht kreeg naar het Twellose doel. Zijn schot kon nog half gekeerd worden door de keeper. Daan Sanders kwam aangesneld, maar kwam door een duw net te kort om het laatste tikje te geven. Heel SDC’12 smeekte om een strafschop, maar de scheidsrechter uit Deventer dacht er anders over. Helaas.

Vier minuten later onderschepten de gasten de bal om razendsnel tot de tegenaanval over te gaan. Vincent Bilanovic werd vrijgespeeld in de zestienmeter. Hij kapte en schoot, maar de doelman blokte andermaal de bal. Kort hierna werd Jouri Mensink op rechts weggestuurd. Hij liep de verdedigers er uit, maar zijn schot miste de juiste richting.

Tien minuten waren er voorbij en de Denekampers hadden al drie prima scoringskansen gehad. Voorwaarts Twello had nog niets laten zien, maar was na 13 minuten bij de eerste kans wel direct succesvol. Luuk Grieving werd met een splijtende pass door het centrum vrij voor de goal gezet. En met een welgemikt schot wist hij het net wel te vinden: 1-0. Compleet tegen de verhouding in.

Nog tijd genoeg om dit te repareren en SDC’12 ging op jacht naar de gelijkmaker. Voorwaarts Twello kwam er niet aan te pas. Slechts één keer werd de thuisclub gevaarlijk. Uit een corner werd er raak gekopt, maar wel ten koste van een duidelijke overtreding. Afgekeurd dus. Verder was het SDC’12 wat de klok sloeg. Met vaak prima opgezette aanvallen kwam het regelmatig dreigend voor het Twellose doel.

Vijf (halve) kansen volgden. Vincent Bilanovic kapte en schoot, maar vond de sluitpost op zijn weg. Een snelle aanval over rechts, waarbij Jouri Mensink weer eens de verdediging het nakijken gaf om vervolgens de bal terug te leggen op Vincent Bilanovic, die in de drukte net geen passend vervolg kon geven aan de mooie aanval. Een actie van Jori Oude Elferink, een pass op Daan Sanders en een voorzet op Tim Bels. Kopbal …. naast. Een volgende prima aanval begon bij Niels Sijtsma. Een opening op Niel Wenneger, die Vincent in de zestien wist te bereiken. In een kluwen van spelers ontving Jouri de bal. Een omhaal volgde. Op de paal. Weer niet. Vijf minuten voor rust een schitterende dieptepass van Niels Sijtsma. Achter de verdediging van Twello. Jouri Mensink vloog er op af, maar op het moment dat hij de trekker wilde overhalen lukte het een verdediger om hem met een uiterste krachtsinspanning de bal te ontfutselen. De bal wilde er maar niet in….

De Denekampers kwamen met de beste bedoelingen uit de kleedkamer en lieten direct zien wat de bedoeling was. De gelijkmaker op het scorebord zetten. Het tweede bedrijf was nauwelijks begonnen of het was al bijna zo ver. Dreiging in de zestien, de keeper liet de bal los, maar de Twentse voorwaartsen kwamen een fractie tekort voor de die o zo verdiende gelijkmaker. Aan de ander kant werd Twello echter ook gevaarlijk. Doelman Bram Bonnes moest zich tot het uiterste inspannen om een harde pegel van 20 meter onschadelijk te maken. En even later slaagde de SDC-defensie er maar ternauwernood in om een veelbelovende aanval van de thuisploeg te onderscheppen. Maar na een uur spelen kwam de grote domper. Een corner voor Twello. De bal werd bij de eerste paal doorgekopt en vervolgens door Joey Teering fraai binnen gekopt: 2-0.

Hoewel SDC’12 in het verleden herhaaldelijk heeft bewezen over mentale veerkracht te beschikken, knakte er nu overduidelijk iets bij “onze jongens”. Het overwicht tot aan de 2-0 verdween als sneeuw voor de zon. Een lange bal over de Denekampse verdediging en de spits van Twello had een vrije doortocht richting het Denekampse doel. Keeper Bram Bonnes redde in eerste instantie en verdediger Jori Oude Elferink deed de rest.

Coach Mark Wijreder wisselde en bracht Bauke Haarhuis voor Niels Sijtsma. Maar even later volgde een nieuwe deceptie. Knullig balverlies aan Denekampse zijde, een snelle aanval van Twellose kant en de 3-0 lag in het net. Opnieuw door Joey Teering.

Volgende wissel: Melle Zwiep voor Jori Oude Elferink. Een minuut later een snel genomen vrije trap van de thuisploeg naar de op links geheel vrijstaande Luuk Grieving. Een actie en een schot: 4-0. Een martelgang van ruim een kwartier dreigde. Inclusief een fikse afstraffing. Daar leek het ook op, want twee minuten later kwam de gastheer opnieuw in scoringspositie. Ditmaal wist de Denekampse sluitpost erger te voorkomen.

Maar... waar niemand meer op rekende… SDC’12 was het scoren toch nog niet verleerd. Een vrije trap van de linkerkant werd in eerste instantie afgeslagen, maar de rebound werd op rechts opgepikt door Melle Zwiep. Een streep volgde. Niemand beroerde de bal, zodat die in de verre hoek doel trof: 4-1. Het spel ging op en neer en er gebeurde nog van alles. Een vrije trap van Twello op 20 meter van het SDC-doel, maar Bram Bonnes bracht redding op de harde pegel.

Vijf minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd werd Tim Bels gewisseld voor Max van der Woning. En in dezelfde minuut mochten de Denekampers een corner nemen. Niel Wenneger speelde in op Daan Sanders. Hij kaatste terug en een fraaie indraaiende voorzet volgde. De tot extra spits gebombardeerde Jorg Schulte torende boven iedereen uit en kopte raak: 4-2. De tijd was echter te kort om het nog spannend te maken. Wel kregen beide teams nog één kans, maar gescoord werd er niet meer.
Diep in blessuretijd volgde nog wel een vervelend incident, waarbij invaller Bauke Haarhuis tegen een rode kaart opliep. Een extra smet naast het teleurstellende resultaat.

Andermaal bewees SDC’12 bovenin de tweede klasse mee te kunnen draaien. Voetballend gezien dan. Maar dat moet dan wel vertaald worden naar doelpunten. Een kwestie van tijd. Daar twijfelt niemand aan. De komende twee weken worden in dat opzicht wel cruciaal. Na twee uitwedstrijden tegen subtoppers wachten nu twee laagvliegers: op 9 december uit tegen Overwetering, voorlaatste met 3 punten en aanstaande zondag tegen nummer laatst Luctor et Emergo met 2 punten en evenals Overwetering nog zonder overwinning. De inzet zal ongetwijfeld zes punten zijn. Lukt dat, dan haken de Denekampers weer aan bij de middenmoot. Maar goed, eerst aanstaande zondag Luctor et Emergo verslaan. De Almeloërs “worstelen en zullen boven komen”, maar nog niet tegen SDC’12... Hopelijk.