SDC ’12 1 TOONT VEERKRACHT EN WINT NA 2-0 ACHTERSTAND

3 - 4

SDC '12 1 (zon)

2e klasse J

14 oktober 2018 14:00

EINDELIJK ….. De eerste overwinning is binnen ! En hoe ! Halverwege stonden de Denekampers verdiend op een 1-0 achterstand. De thuisploeg was op alle fronten beter. En toen een kwartier na rust ook nog de 2-0 op het scorebord kwam, gaf niemand nog iets voor de kansen van SDC’12. Maar ziedaar ……. SDC’12 scoorde onmiddellijk de aansluitingstreffer, kreeg vertrouwen (bijna vleugels), groeide snel in de wedstrijd en zette het duel in ruim 20 minuten compleet op zijn kop: 2-4. Dat ATC’65 in blessuretijd nog de 3-4 scoorde was voor de statistieken. De winst kwam niet meer in gevaar.

Het was zondagmiddag opnieuw aangenaam vertoeven langs de lijn ……. Tenminste, wat het weer betreft. Het voetbal kende twee fases: het eerste uur kwam SDC’12 er niet aan te pas. Voetballend waren ze ruimschoots de mindere van de thuisploeg. In de eerste helft kon nog het excuus van de harde wind worden opgevoerd, waar ze tegen op moesten boksen. Of dat zo’n grote invloed had is de vraag. Feit was, dat de opbouw van achter uit zwaar ondermaats was. Ook omdat er te weinig beweging was voorin. Slechts twee keer in de eerste helft kwam het via combinatievoetbal bij de vijandelijke 16. Verder waren het hopeloze lange ballen, die 9 van de 10 keer niet aankwamen.

Ondanks het mindere spel waren de eerste mogelijkheden echter voor de bezoekers. Eerst was het Vincent Bilanovic, die Bauke Haarhuis op links in stelling bracht. Helaas kreeg Bauke de bal onvoldoende onder controle om het de keeper lastig te maken. En na ruim een kwartier spelen één van de twee geweldige aanvallen van SDC’12. Met snel combinatievoetbal over veel schijven rukte het op naar de goal. Helaas was de eindpass op spits Jouri Mensink net te kort. ATC’12, dat wel dreigender was, meer balbezit had en beter voetbalde, kreeg de eerste kans echter pas na 20 minuten. De kopbal ging over. Maar direct hierna was het wel raak. Slordig balverlies van de Denekampers op het middenveld leidde tot een aanval van de gastheer over rechts. Een strakke, lage voorzet volgde, die door de SDC-defensie slecht werd weggewerkt, waarna Jasper Scholten er als de kippen bij was om de 1-0 binnen te tikken. De gasten hadden het moeilijk. Tien minuten na de openingstreffer had het zo maar 2-0 kunnen worden, toen ATC’65 op links door de verdediging van de tegenstander glipte om vrij voor het SDC-doel op te duiken. De Denekampse goalie wist echter een doelpunt te voorkomen.

Tien minuten vóór rust moest Tim Bels geblesseerd het veld verlaten. Voor hem in de plaats kwam Niels Sijtsma. Kansen kwamen er vóór de rust niet meer, al bleef ATC’65 de gevaarlijkste ploeg met vooral over links veel dreiging.

Met de wind mee en de zon in de rug zou SDC’12 de tweede helft uit een ander vaatje tappen, was de hoop. IJdele hoop, zo bleek aanvankelijk. Met Melle Zwiep voor de geblesseerde Niel Wenneger bleven de Hengeloërs de dominante ploeg. Een prima aanval over rechts en een harde, lage voorzet, die net door de Hengelose voorwaartsen werd gemist. Een snoeiharde pegel uit een vrije trap van 25 meter, die door doelman Bram Bonnes in twee instanties werd gepakt. De 2-0 leek een kwestie van tijd. En dat bleek ook al snel het geval. Na bijna een uur speelde ATC’65 een diepe bal. Doelman Bram Bonnes kwam ver zijn doel uit om de bal te onderscheppen. Dat lukte ternauwernood via een sliding. De bal kwam daarbij echter voor de voeten van Mike Gigengack, die zich geen moment bedacht en met een enorme uithaal van 40 meter met een grote boog het net wist te vinden: 2-0. Wel een prachtig doelpunt.

Donkere wolken pakten zich samen boven het zonovergoten sportpark “Slangenbeek”. De wedstrijd leek gespeeld. Niemand, die nog iets gaf voor de kansen van de bezoekers. Maar wat volgde was de wonderbaarlijke wederopstanding van de manschappen van trainer/coach Mark Wijnreder en assistent Tom Pikkemaat. Beslissend was het directe antwoord na de 2-0. De sterk ingevallen Niels Sijtsma zette met een messcherpe steekpass spits Vincent Bilanovic vrij voor de Hengelose doelman. Vincent wist wel raad met dit buitenkansje en passeerde de keeper met een welgemikte schuiver: 2-1. De aansluitingstreffer binnen één minuut was een feit. En minstens zo belangrijk: het zelfvertrouwen kwam terug. Het geloof in een goede afloop. De spelers deden er een schepje bovenop en werden sterker. De wedstrijd kantelde. Nu lukte de aanvalsopbouw plotseling wel. De rollen waren omgedraaid en ATC’65 werd teruggedrongen. Een snelle aanval van de Denekampers leverde hen een overtalsituatie op, maar die werd door de beide Denekampse spitsen helaas niet goed uitgespeeld. Een actie van Melle Zwiep over rechts, gevolgd door een voorzet op maat, maar het schot van Jouri Mensink ging over. Waren de Hengeloërs dan helemaal niet meer gevaarlijk ? Jawel, maar sporadisch. Zoals halverwege de tweede helft toen het zorgde voor drukte en hectiek in het Denekampse strafschopgebied. Gelukkig voor de gasten liep het goed af. En even later kwam zelfs de bevrijdende gelijkmaker. Nu was het centrumverdediger, Jorg Schulte, die eveneens met een fraaie steekpass door het midden die andere spits vrij voor de keeper zette. Ook Jouri Mensink benutte deze kans vol overtuiging. Met een droge knal bezegelde hij de 2-2. De Denekampers voelden, dat er meer in zat en gingen door. Een snelle counter van ATC’65 gooide echter bijna roet in het eten. Op links kwam een Hengelose aanvaller 1-op-1 met doelman Bram Bonnes. Laatstgenoemde won het duel en leidde met een snelle spelhervatting de volgende aanval in. Via enkele schakels werd opnieuw door het centrum de snelheid van Jouri Mensink benut. Hij was net eerder bij de bal dan de Hengelose sluitpost en met een prachtig lobje wist hij deze te verschalken: 2-3. Kort hierna verliet hij geblesseerd het veld en mocht Mart Blokhuis de wedstrijd uitspelen.

Nog één keer werd de gastheer gevaarlijk. Een aanval over links eindigde met een schot, dat door de SDC-keeper tot corner werd verwerkt. Hierna waren het weer de bezoekers, die het spel dicteerden. Melle Zwiep brak door op links om het spel vervolgens naar de andere kant te verleggen. Hij bereikte Vincent Bilanovic, die koelbloedig de doelman passeerde en de 2-4 binnen tikte. Met nog 7 minuten officiële speeltijd had de score zomaar hoger uit kunnen vallen. Bauke Haarhuis legde na een actie over rechts de bal terug op Mart Blokhuis, maar zijn schot ging over. Een vrije trap van Rick Blokhuis op de hoek van de 16 belandde op de kruising en een snelle aanval over links via Mart Blokhuis eindigde met een schot net naast van Vincent Bilanovic.

Maar in plaats van het uitbouwen van de voorsprong scoorde de thuisploeg nog een keer. In blessuretijd. Een schot uit het niets verdween via de rug van een verdediger in het doel: 3-4. Maar SDC’12 hield het achterin gesloten en de eerste driepunter van dit seizoen kwam niet meer in gevaar.

Deze winst geeft de Denekampse burger moed. De lijn van het laatste half uur doortrekken. Dat moet dan aanstaande zondag gebeuren, wanneer het Enschedese Vogido op bezoek komt. De Enschedeërs staan één plaats lager dan de Denekampers. Ze hebben weliswaar twee punten minder, maar ook een wedstrijd minder gespeeld. Bij winst gaan ze SDC’12 dus voorbij. Daar gaan we echter niet van uit, want de driepunter van afgelopen zondag smaakte naar meer. Daar is iedereen het over eens. Wie weet kan SDC’12 hieronder dan weer in het linkerrijtje staan.