2 - 0

SDC '12 1 (zon)

2e klasse J

9 december 2018 14:00

Afgelopen zondag moest SDC’12 het op Sportpark Overwetering opnemen tegen de gelijknamige sportclub. Een belangrijk duel gezien de stand op de ranglijst. Helaas voor de Denekampers boekte Overwetering uitgerekend tegen SDC’12 na tien wedstrijden de eerste overwinning. Voor trainer Mark Wijnreder en zijn team geen resultaat om trots op te zijn. Integendeel. De gevarenzone komt akelig dicht bij. Maar goed, dat bijna alle teams uit het rechterrijtje verloren hebben.

SDC’12 riep het onheil trouwens geheel over zichzelf af. Het was bij aanvang van de wedstrijd totaal niet bij de les. Binnen zes minuten creëerde Overwetering al drie kansen, die alle echter vakkundig om zeep werden geholpen. De vierde kans in minuut 7 werd echter wel verzilverd en vanaf dat moment liepen de Denekampers achter de feiten aan. In de tweede helft kreeg het wel een duidelijk veldoverwicht, maar kostte het moeite om gaten te vinden in de stugge verdediging van de thuisploeg. De laatste 12 minuten werd er achterin 1-op-1 gespeeld in een vertwijfelde poging de gelijkmaker te forceren. Die opzet mislukte. In plaats daarvan profiteerde Overwetering in de slotminuut van de geboden ruimte voorin en bepaalde de eindstand zelfs op 2-0.

De start van SDC’12 in Overwetering was bedroevend. Na zes minuten spelen hadden ze al met 3-0 achter kunnen staan. Na twee minuten werd een diepe bal achter de SDC-defensie gelegd, maar het schot ging over. Twee minuten later een voorzet van links, mistasten door de SDC-verdediging en een venijnig schot van dichtbij. Deze keer lag doelman Bram Bonnes in de weg. En weer twee minuten later opnieuw een voorzet van links en andermaal kropen de gasten door het oog van de naald. Dat kon niet lang goed gaan, dacht iedereen. En “Iedereen” kreeg gelijk. Een minuut later al. Een vrije trap van Overwetering, gevolgd door een strakke kopbal van Ferdy van Breukelen in de hoek: 1-0. De keeper van de tegenpartij had nog geen bal geraakt...

Dit hadden de Denekampers kennelijk nodig. Ze kwamen beter in de wedstrijd, die hierdoor meer in evenwicht kwam. Beide teams kwamen af en toe tot dreigende aanvallen zonder dat dit tot echte kansen leidde. Na ruim een kwartier was Overwetering weer dicht bij een treffer: een doorkopbal uit een voorzet van rechts ging maar net voorlangs. Aan de andere kant kreeg Daan Sanders een schietkans, nadat Vincent Bilanovic een bal vanuit de 16 teruglegde. Het schot van Daan werd echter door de keeper tot corner verwerkt.

Ondertussen moest trainer Mark Wijnreder al vroeg wisselen: Jan ter Steege viel met een hamstringblessure uit en werd vervangen door Melle Zwiep. Tien minuten vóór rust was SDC’12 dicht bij de gelijkmaker. Na een van de spaarzame geslaagde aanvalsacties bereikte centrumverdediger Jorg Schulte de achterlijn. Hij bracht de bal voor de goal, waarna een carambole volgde. Uiteindelijk kon de sluitpost de bal net vóór de doellijn pakken.

Verder grossierden beide teams in slordig balverlies. De amusementswaarde zakte naar een bedenkelijk niveau. Af en toe een aan weerskanten wat speldenprikjes middels wat schoten uit de tweede lijn of een voorzet. Maar van kansen was geen sprake. Op slag van rust nog wel een opleving van de Denekampers. Een subtiel steekpassje van Niel Wenneger op spits Jouri Mensink, maar deze kreeg net niet genoeg ruimte om doeltreffend af te ronden. En een minuut later stond opnieuw Niel Wenneger aan de basis van een “bijna-goal”. Zijn vrije trap draaide hoog het strafschopgebied in. Niemand beroerde de bal, waarna deze net langs de verkeerde kant van de paal scheerde.

De eerste dreiging in de tweede helft kwam weer van de gastheer. Uit een gevaarlijke voorzet van links werd er net naast gekopt. Hierna namen de Denekampers het initiatief over en creëren zowaar een aantal kansjes. Die kwamen echter vooral op het conto van het zwakke verweer van de thuisploeg. Qua voetbal was het deze middag armoede troef. Overwetering kon wellicht niet beter en SDC’12 zakte door de ondergrens.

Vier keer waren de Denekampers nog dicht bij de gelijkmaker. Een prima pass van Tim Bels op spits Jouri Mensink, maar de topscorer kon net niet bij de bal. Kort hierna een mooie schietkans en in de rebound nog eentje. Ook zonder resultaat. Een hoge bal in het overvolle strafschopgebied van de thuisploeg, een verrassend hakje van Jouri Mensink, maar de keeper stond op de goede plaats. En halverwege de tweede helft bracht Vincent Bilanovic Jouri Mensink in stelling. Helaas. Zijn schot ging naast. En dat was het zo’n beetje wat betreft de aanvallende impulsen van de Denekampers.

De altijd hard werkende Tim Bels werd gewisseld voor Mart Blokhuis. Extra aanvallende impulsen, maar de power van Tim kon eigenlijk niet gemist worden. Met nog ruim tien minuten te gaan schakelde de technische staf over op het concept “alles of niets”.  Centrumverdediger Jorg Schulte werd als extra spits naar voren gedirigeerd en achter werd 1-op-1 gespeeld. In het verleden leidde deze omzetting wel eens tot succes. Deze keer echter niet. Integendeel. Na balverlies op het middenveld kreeg Hushan Shawkat in de slotminuut een vrije doortocht. Hij rondde bekwaam af: 2-0. Even daarvoor maakte jeugdspeler Jarrin Albers zijn debuut ten koste van Niels Sijtsma. Een nogal ondankbare taak gezien het wedstrijdbeeld en het moment in de wedstrijd.

De ontlading bij Overwetering was groot na het laatste fluitsignaal van de arbiter uit Nijmegen. De eerste driepunter was een feit. Voor SDC’12 waren de druiven zuur. Spelers en staf maakten een aangeslagen indruk. De komende week moeten de koppen maar eens bij elkaar met als centrale vraag: Hoe komen we uit deze impasse?

Aanstaande zondag wordt op Sportpark De Molendijk het laatste duel vóór de winterstop afgewerkt. Om nog enigszins met een goed gevoel de eerste helft af te sluiten, zal er gewonnen moeten worden. Een loodzware opgave overigens. Tegenstander is namelijk de trotse koploper: het Hengelose Achilles’12. Dit team - tevens winnaar van de eerste periode - steekt in bloedvorm getuige de cijfers: 9x winst, 1 remise en 1 nederlaag. Van de andere kant schuilt hierin natuurlijk ook een geweldige uitdaging: de koploper laten struikelen in Denekamp, waardoor ze naast de titel “Herbstmeister” grijpen...