SDC '12 1 (zon)

2e klasse J

24 maart 2019 14:00

R.C.F.C. (Richard) Kroesen

Helaas... na acht wedstrijden is er een einde gekomen aan de ongeslagen status van SDC ’12 1 na de winterstop. Jammer, temeer omdat het niet nodig was.

De wedstrijd kende een gelijkopgaand begin, waarna Schalkhaar het initiatief naar zich toetrok. De 1-0 ruststand was dan ook niet onverdiend. Maar de Denekampers domineerden de tweede helft, kwamen verdiend op gelijke hoogte, maar zagen de thuisploeg er alsnog - tamelijk ongelukkig - met de volle winst vandoor gaan.

De omstandigheden deze middag waren prima. Een heerlijk lentezonnetje, weinig wind en een fraai complex met een strakke grasmat. Met de geblesseerde Jori Oude Elferink in de ziekenboeg en een niet fitte Niel Wenneger startend op de bank gingen de Denekampers van start. Mart Blokhuis bezette vanaf het eerste fluitsignaal de rechterflank. Hoewel hij een sterke tegenstander tegenover zich had, liet hij af en toe zien, dat hij over veel potentie beschikt.

Het eerste kwartier ging gelijk op zonder dat er kansen werden gecreëerd. Wel was SDC’12 twee keer gevaarlijk uit een standaardsituatie. Twee keer een vrije trap, die echter niet tot een doelrijpe kans leidden.

Langzaam maar zeker trok de thuisploeg het initiatief naar zich toe. De gasten kregen het af en toe behoorlijk lastig. Een gevaarlijke voorzet van rechts kon op het nippertje door Niels Sijtsma worden doorgekopt, waarmee een grote kopkans voor Schalkhaar werd voorkomen. Even later wist een middenvelder van Schalkhaar een puike solo-actie geen passend vervolg te geven. En na ruim een half uur spelen kropen de Denekampers door het oog van de naald, nadat een speler van de thuisploeg binnen de beruchte lijnen ten val was gebracht. De arbiter zag er echter - gelukkig voor de Denekampers - geen strafschop in. Alle protesten werden weggewuifd. Maar misschien had hij zich het ongeloof en de verontwaardiging op menig gezicht toch aangetrokken, want twee minuten later bestrafte hij een keurige sliding op de bal van Daan Sanders wel met een “elf meter”. “Een goedmakertje,” hoorde je iedereen denken. Doelman Bram Bonnes keerde echter de strafschop. Maar helaas reageerden de spelers van Schalkhaar alerter dan die van SDC’12, waardoor de rebound alsnog een doelpunt opleverde: 1-0.

Hoewel de gastheer een duidelijk veldoverwicht behield, werden er geen kansen meer gecreëerd. Aan Coach Mark Wijnreder en assistent Tom Pikkemaat dus de taak om spelers weer op scherp te krijgen en duidelijk te maken uit welk ander vaatje in de tweede helft getapt moest worden. De achterstand moest ongedaan gemaakt worden.

Dat andere vaatje was gevonden, want de groep kwam overtuigend uit de startblokken van de tweede helft. Een voorzet van SDC’12 werd half weggewerkt, waarna de rebound van de hard werkende Tim Bels via een verdediger bijna in het eigen doel verdween. De keeper slaagde er ternauwernood in om de bal over de lat te tikken. Kort hierna moest de andere doelman aan de bak na een doorbraak van Schalkhaar over rechts. Bram Bonnes pareerde de inzet in het 1-op-1-duel.

Na tien minuten viel dan toch de gelijkmaker. Een nieuwe “corner-ingooi” van Daan Sanders werd doorgekopt door Niels Sijtsma. De verdediging van Schalkhaar werkte de bal in eerste instantie nog weg, maar de rebound was voor Melle Zwiep, die in één keer van buiten de 16 verwoestend uithaalde richting de linkerhoek: 1-1. Een pracht treffer.

Een minuut later hadden de Denekampers zo maar op voorsprong kunnen komen. Tim Bels speelde zich knap vrij en wist Mart Blokhuis te bereiken. Mart kwam met een prima actie dreigend in het strafschopgebied, maar samen met de medespelers kon er geen passend vervolg gegeven worden aan de veelbelovende aanval. Dat gold ook voor Jouri Mensink, die even later op snelheid werd gelanceerd. Hij glipte langs een verdediger, maar wist net geen medespeler te bereiken met zijn voorzet.

Het was SDC’12, dat de wedstrijd dicteerde. Schalkhaar werd maar af en toe gevaarlijk. Zoals ongeveer halverwege de tweede helft toen de thuisploeg het met een afstandsschot probeerde, maar keeper Bram Bonnes op zijn weg vond, die de pegel uit de linker benedenhoek tikte.

De bezoekers gingen wisselen: Niel Wenneger kwam in het veld voor Mart Blokhuis. En SDC’12 ging door. Op jacht naar de overwinning. Een kwartier voor tijd volgde een schitterend één-tweetje tussen Niel Wenneger en Daan Sanders, maar was de voorzet net te scherp om een teamgenoot de bal binnen te laten tikken.

Bauke Haarhuis werd gebracht voor Jesper Albers. En de volgende SDC-aanval rolde richting het doel van de thuisploeg. Melle Zwiep kwam door op links om zijn actie met een prima voorzet te besluiten. Jammergenoeg kon Jouri Mensink de kopbal onvoldoende kracht meegeven om het de keeper lastig te maken.

Verdedigend had SDC’12 de zaakjes ook op orde. Het centrale duo Jorg Schulte en Rick Blokhuis onderscheidde zich meermaals met goede ingrepen en prima aanvallende impulsen. Er leek ook maar één ploeg te kunnen winnen: SDC’12. En toch ging het nog mis. Pakweg tien minuten voor tijd. Een voorzet van links richting de tweede paal kwam precies op het hoofd van David Klopman. Een tegendraadse kopbal naar de verre hoek volgde. Goalie Bram Bonnes, half wegglijdend, kon de bal nog net wegtikken. De bal kwam echter op de paal om vervolgens via zijn hoofd in het net te caramboleren: 2-1. Een ongelukkige en niet verdiende treffer. En een enorme domper voor de Denekampers.

SDC’12, dat in het verleden vaak had getoond over de nodige veerkracht te beschikken, bleek nu niet in staat de knop om te draaien. Geprobeerd werd het nog wel. Jorg Schulte werd naar voren gedirigeerd en achterin werd 1-op-1 gespeeld. Het mocht niet baten. Het was zelfs Schalkhaar, dat voor het meeste gevaar zorgde. Vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd kreeg het nog twee levensgrote kansen, maar lag keeper Bram Bonnes tot twee keer in de weg om verdere schade te voorkomen.

Ondertussen was Daan Roeleveld nog binnen de lijnen gekomen voor Niels Sijtsma. En hij kreeg nog best de nodige speeltijd, want de leidsman liet maar liefst zes minuten doorspelen. Kansen kreeg SDC’12 echter niet meer, laat staan doelpunten. Zure druiven dus wel. Aan de ongeslagen status was na drie en een halve maand een eind gekomen.

Ondanks de nederlaag behoudt SDC’12 echter de 9e plaats op de ranglijst en dat zal gezien de onderlinge verschillen ook na de wedstrijd van komende zondag het geval zijn. De Denekampers gaan op bezoek bij naaste concurrent WSV uit Apeldoorn. Thuis werd deze tegenstander op 4 november met een 5-2 nederlaag naar huis gestuurd. Bij winst komt de ploeg uit Apeldoorn op gelijke hoogte. Maar wel met twee wedstrijden meer.

Overigens lijkt WSV in bloedvorm te zijn. De laatste drie wedstrijden speelde het tegen de nummers 1, 2 en 3 en alle drie wedstrijden werden omgezet in winst. Het wordt ongetwijfeld een interessante ontmoeting, want ook de Denekampers hebben de afgelopen weken topploegen weten te verslaan.