KNAPPE OVERWINNING SDC ’12 1 OP TITELKANDIDAAT ACHILLES ’12 1

4 - 3

Achilles '12 1 (zon)

2e klasse J

24 februari 2019 14:00

Een strakblauwe lucht, volop zon, een prachtig affiche, een doelpuntrijke wedstrijd en winnen van de koploper. Wat wil je nog meer. Bovendien …. de overwinning was meer dan verdiend. Halverwege hadden de Denekampers al een 3-1 voorsprong, maar het had ook zo maar 6-2 kunnen staan. Dat is ook het enige, dat je de thuisploeg kwalijk kon nemen: dat het verzuimde de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Hierdoor bleef het spannend tot het laatste fluitsignaal met twee keer een aansluitingstreffer (3-2 en 4-3). Uiteindelijk hield de formatie van Mark Wijnreder stand en voegde drie kostbare punten toe aan het totaal. De aansluiting bij de middenmoot is een feit, zeker als je bedenkt dat het één tot twee wedstrijden minder heeft gespeeld dan de naaste concurrenten.

Na een gelijkopgaande start was het de thuisploeg, die het eerst dicht bij de openingstreffer was. Daan Sanders verleende spits Jouri Mensink met een prachtige steekpass een vrije doortocht. Jammer genoeg strandde hij op de doelman. Twee minuten later was Jouri de Hengelose defensie weer te snel af. Ditmaal glipte hij op links langs zijn directe tegenstander. En opnieuw kwam hij oog in oog met de doelman. Nu echter aan de zijkant. Deze keer wist hij met zijn schot de keeper wel te passeren. Maar helaas ook het doel. De bal ging over de kruising.

Bijna halverwege de eerste helft liet Achilles zien hoe het wel moest: een diepe bal op links, de SDC-defensie tastte mis en Thijs van Gessel rukte op naar het doel om met een fraaie pegel in de verre bovenhoek de SDC-doelman kansloos te laten: 0-1. Tegen de verhouding in. Dat wel. Maar nog alle tijd om het recht te trekken. Dus SDC’12 ging met dezelfde energie door. Nu op jacht naar de gelijkmaker.

Bauke Haarhuis opende diep op rechts bij Daan Sanders. Een actie volgde, maar Daan ging onderuit. Binnen “de lijnen”. Iedereen keek vragend naar de arbiter uit Klarenbeek. Maar helaas …… hij zag er geen strafschop in.  Een paar minuten later was het echter wel raak. De 28e minuut. Een sublieme aanval. De mooiste van de wedstrijd. De bal ging van achteruit razendsnel van de een naar de ander. Meer dan de helft van het team was er bij betrokken. Uiteindelijk belandde de bal op links bij Niel Wenneger. Een harde lage voorzet volgde. Precies op maat voor de toegesnelde Jouri Mensink, die vervolgens eenvoudig de gelijkmaker kon binnentikken: 1-1.

Tien minuten vóór rust kwam Achilles bijna opnieuw op voorsprong. Thijs van Gessel ontving op rechts de bal. Uit de draai stiftte hij de bal over keeper Bram Bonnes, maar gelukkig ook voorbij de tweede paal.

Hierna was het weer SDC’12, dat het initiatief naar zich toe trok. De defensie van de bezoekers had grote moeite met de snelle aanvallen van de Denekampers. Opvallend was ook het relatief grote aantal overtredingen waar Achilles zich kennelijk van moest bedienen.

Jan ter Steege bediende met een strakke pass langs de lijn Jouri Mensink. Hij maakte zich los van zijn tegenstander en bereikte met een prachtige voorzet de geheel vrijstaande Bauke Haarhuis. Geschrokken van de enorme kans schoot hij de bal echter langs de verkeerde kant van de paal. Twee minuten later was het weer Jouri Mensink, die andermaal voor zijn opponent ongrijpbaar bleek. Deze keer was hij vrij voor het doel wel trefzeker. Via de keeper hobbelde de bal in het doel: 2-1. En weer twee minuten later herhaalde hij op aangeven van Niel Wenneger bijna het kunstje. Nu ging de bal echter via een verdediger naast.

Toch kwam ie er nog. De dik verdiende derde treffer. Maar vraag niet hoe ! Op slag van rust bracht rechtsback Jan ter Steege de bal met een verre trap in de 16. Iedereen miste de bal. Ook Bauke Haarhuis, maar achterover vallend kon hij de bal nog net een zetje meegeven, zodat ie tergend langzaam het doel in rolde: 3-1. Een curieus slot van het eerste bedrijf.

Je zou verwachten, dat Achilles’12 fel uit de startblokken van de tweede helft zou komen, maar het was toch SDC’12, dat opnieuw de meeste scherpte aan de dag legde. Al in de eerste minuut kwam Bauke Haarhuis dreigend door op rechts. Hij passeerde een verdediger, maar zijn vlammende schot trof een medespeler. En daardoor geen doel. Na een klein kwartier hectiek in de onzeker ogende Hengelose defensie. Het was weer Niel Wenneger, die Jouri Mensink in stelling bracht met een vrije schietkans. Hij schoot echter recht op de keeper af. Nick Harberink van Achilles’12 liet zien hoe het wel moest. De gasten braken door op links om vanaf de achterlijn de bal terug te leggen. Een droge knal van Nick op pakweg 7 meter van de goal volgde. En prima geplaatst: 3-2.

De SDC-defensie, waar Stijn Haafkes opnieuw met overtuiging de geblesseerde Jesper Albers en Max van der Woning verving, oogde best solide. Goed georganiseerd. Het gaf weinig weg. Maar die paar fouten werden wel vakkundig afgestraft. Effectief dus.

Langzaam maar zeker werd het spel rommeliger. Van beide kanten werd er veel onnodig balverlies geleden. Met nog een kwartier op de klok werd Bauke Haarhuis vervangen door Vincent Bilanovic. En plots werd uit het niets de marge van twee hersteld. Niel Wenneger speelde Jouri Mensink weer aan, die op zijn beurt de bal doorspeelde naar Daan Sanders. Een actie in de kleine ruimte volgde. Iets wat Daan wel ligt. En met een “frommelgoal” gooide hij de wedstrijd in het slot: 4-2. Mede hierdoor werd Daan korte tijd later uitgeroepen tot “Man of the Match”.

Met nog een klein kwartier te gaan werd Niel Wenneger vervangen door Mart Blokhuis. En even later was laatstgenoemde de schakel in een prachtig één-tweetje met Vincent Bilanovic. Helaas wist Vincent vrij voor de goal het net niet te vinden.

De derde wissel volgde: Melle Zwiep kreeg nog wat speelminuten ten koste van Jan ter Steege. Maar in plaats van de wedstrijd rustig uit te spelen, werd het één minuut vóór het verstrijken van de officiële speeltijd werd het toch nog billen knijpen voor de thuisploeg. Een corner van Achilles werd hoog voor het doel gedraaid. Doelman Bram Bonnes werd gehinderd en slaagde er niet in de bal weg te werken, waarna de bal in de kluts via het been van Jorg Schulte in het eigen doel verdween. Heel ongelukkig, maar hij telde wel. En nog zes lange minuten blessuretijd volgden. Maar alleen SDC’12 werd nog één keer dreigend: Vincent Bilanovic schoot uit de draai net naast. Achilles kreeg geen mogelijkheid meer om nog langszij te komen. En dat zou ook niet terecht zijn geweest. Er was maar één ploeg die de punten verdiende: niet titelkandidaat Achilles’12, maar SDC’12 ! Wellicht een offday van de Hengeloërs, maar dan in ieder geval mede dankzij het spel van de Denekampers.

Komend weekend ligt het amateurvoetbal grotendeels stil. Menigeen zal zich onderdompelen in het carnavalsgewoel. Zondag 10 maart krijgt de competitie een vervolg. SDC’12 gaat dan op bezoek bij het Enschedese Vogido. Medio januari eindigde het thuisduel op een dinsdagavond in een spectaculaire 3-3. De Denekampers zijn na de winterstop met twee gelijke spelen en twee overwinningen nog ongeslagen en die status willen ze ongetwijfeld zo lang mogelijk in stand houden. Ze zijn Vogido inmiddels op de ranglijst gepasseerd: twee punten voorsprong en twee wedstrijden minder gespeeld. Maar Vogido uit blijft lastig. Hopelijk weet SDC’12 ook na de carnaval het goede gevoel vast te houden. Met een nieuwe driepunter is in ieder geval de gevarenzone heel ver weg.