Datum

16 september 2018 14:00

Accommodatie

Onbekend

Afgelopen zondag reisde het elitekorps van SDC’12 af naar Erica om tegen de plaatselijke sportclub de laatste bekerwedstrijd in groep 91 (teams uit de eerste en tweede klasse) af te werken. Eigenlijk was het niet meer dan een veredelde oefenwedstrijd. Na het gelijke spel tegen TVC’28 en de onnodige nederlaag bij De Esch waren de Denekampers kansloos voor een vervolg in de beker. Dat gold zeker ook voor opponent SC Erica, dat beide duels nog had verloren. Vrijuit voetballen en geen schade oplopen was dus het credo. Want naast de langdurig geblesseerde Daan Sanders (gebroken middenvoetsbeentje) kon SDC’12 meer averij zeker niet gebruiken. Mede ook in de wetenschap, dat nieuwkomer Vincent Bilanovic de eerste wedstrijd van de competitie vanwege een vorig seizoen opgelopen schorsing nog gedwongen moet toekijken. Na anderhalf uur voetbal kon de balans worden opgemaakt: geen blessures en een eclatante overwinning al kreeg die pas vorm in de laatste tien minuten. De Drentenaren hadden de pijp leeg en hielden achterin open huis. Nog een kwartier langer doorspelen en het duel was in de dubbele cijfers geëindigd.

Hoewel SC Erica fanatiek uit de startblokken kwam, had SDC’12 eigenlijk van meet af aan controle over de wedstrijd. Overigens zonder zelf echt gevaarlijk te worden. De eerste kans kregen de gasten pas na 25 minuten spelen: een voorzet van Niel Wenneger en een strakke kopbal van Jouri Mensink. Maar met een snelle reflex voorkwam de Drentse goalie een treffer. Ruim tien minuten later werd een uittrap van de doelman van Erica onderschept. Een razendsnelle aanval volgde. Via via belandde de bal bij Rick Blokhuis, die de bal breed op Jouri Mensink wilde leggen. Maar een verdediger van de thuisploeg blokte de bal met de arm: strafschop. Opnieuw was de keeper Jouri echter de baas.

Vlak voor de rust eindelijk het eerste gevaar van de thuisploeg. Een aanvaller kwam op links vrij voor de goal. Zijn schot werd echter gepareerd door doelman Bram Bonnes. En terwijl het rustsignaal elk moment kon klinken kwam Erica toch nog op voorsprong: een razendsnelle counter, een steekpass door het centrum en opnieuw een 1-op-1-situatie. Deze keer moest de SDC-goalie wel capituleren: 1-0.

De tweede helft begon met een grote kopkans uit een corner voor de thuisploeg. De bal ging - gelukkig voor de Denekampers - naast. Twee minuten later een kopie van de situatie, maar aan de andere kant. Een corner van Niel Wenneger en Jorg Schulte kopte naast. Overigens had SC Erica met de kopkans na twee minuten het kruit verschoten, naar later zou blijken. Het overwicht van de Denekampers nam gaandeweg de tweede helft alleen maar toe, evenals het aantal kansen. Na tien minuten zette Vincent Bilanovic spits Jouri Mensink vrij voor de keeper, maar Jouri had net te veel tijd nodig voor de afronding. Tien minuten later zette linksback Jan ter Steege de SDC-spits vrij voor de goal, maar dit keer redde de keeper. Kort hierna liet Jouri echter zien het scoren niet verleerd te zijn: een diepe bal van Niel Wenneger, Jouri controleerde, kapte zijn man uit en schoot knap de gelijkmaker binnen: 1-1. Bij de volgende aanval was het al bijna weer raak: een corner van Niel en een kopbal van Jorg Schulte, die ternauwernood van de lijn werd gehaald.

Ondertussen was Vincent Bilanovic gewisseld voor Tim Beld en kwam Mart Blokhuis een kwartier voor tijd binnen de lijnen voor Jori Oude Elferink. Kort hierna kregen de toeschouwers een curieuze carambole van Jouri Mensink voorgeschoteld: een uitstekend schot trof de binnenkant van de paal om vervolgens achter de keeper langs op de andere paal te belanden en weer het veld in te ketsen. Het aantal hectische momenten in de Drentse 16 nam alsmaar toe naarmate de tijd verstreek. Treffers konden niet uitblijven.

Tien minuten voor tijd. De zoveelste aanval. Niel Wenneger gaf vanaf rechts de bal voor. Precies op het hoofd van de mee opgekomen Rick Blokhuis. En met een gerichte kopbal zette Rick zijn team op voorsprong: 1-2. Maickel Bonke kreeg nog zo’n tien speelminuten ten koste van Niels Sijtsma. En de aanvallen op het Drentse doel gingen maar door. Een corner op rechts door Niel Wenneger. Weer een kopbal van Rick Blokhuis. Ditmaal gepareerd door de keeper. Maar Rick kreeg een herkansing. Een droge knal en het was 1-3. Het slotakkoord was voor Jouri Mensink: in de laatste minuut kwam hij twee keer vrij voor de keeper. De eerste keer won de doelman het duel, de tweede keer wist Jouri het net wel te vinden. Eindstand 1-4. Afgetekend en verdiend.

TVC’29, dat al van SC Erica had gewonnen, gaat na de zege op De Esch door als groepswinnaar.

Zondag 23 september start SDC’12 de competitie met een thuiswedstrijd tegen MVV’29. Nieuwe tegenstanders ten opzichte van vorig seizoen zijn Voorwaarts Twello, het gedegradeerde Schalkhaar en de promovendi Barbaros en Suryoye-Mediterraneo. Verdwenen zijn het gepromoveerde TVC’28 en de drie gedegradeerde verenigingen: Victoria’28  Robur et Velocitas en SV Epe.