‘NOABERS’ DELEN DE PUNTEN IN EERSTE BEKERWEDSTRIJD

Datum

2 september 2018 14:00

Accommodatie

Onbekend

Afgelopen zondag stond de eerste serieuze testcase voor het vlaggenschip van SDC’12 op het programma: de bekerwedstrijd tegen de noabers uit Tubbergen. De SDC-aanhang was vooral benieuwd hoe de nieuwe hoofdmacht zich zou manifesteren. Het aantal mutaties was namelijk aanzienlijk.

Allereerst de staf: hoofdtrainer Gerard Bos en zijn assistent Jacco Swier vertrokken na drie succesvolle seizoenen. Aan Mark Wijnreder - overgekomen van Reutum - en assistent Tom Pikkemaat - oud eerste elftalspeler - de taak om dit succes een vervolg te geven. Daarnaast volgt Tom den Ouden als keeperstrainer van de selectie Dick Smink op. Wel fijn, dat Dick met zijn enorme staat van dienst ondanks zijn leeftijd voor de club behouden blijft: hij gaat jeugdkeepers trainen.

Dan de selectiespelers: Maarten Arendsen, Mirko van der Zande, Jamal Saïd, Ivo Grashof, Bjarn Thijert en Niels Kokkeler zijn vertrokken. Dat is forse aderlating. Maar…. Niels Sijtsma en Vincent Bilanovic keren terug in de selectie. Niels zou het afgelopen seizoen al meespelen, maar een ernstige blessure maakt in de voorbereiding een einde aan alle illusies. Gelukkig is hij zodanig hersteld, dat een nieuwe comeback mogelijk is. Vincent Bilanovic speelde in het verleden (2008-2009) al eens in het shirt van DOS’19. En komend seizoen dus in dat van SDC’12. En verder komt Bas Morsink over van De Lutte. Daarnaast zijn een viertal talentvolle jeugdspelers aan de selectie toegevoegd: Jesper Albers, Tim Bels, Mart Blokhuis en Stijn Haafkes. Het nieuwe seizoen kan hierdoor met vertrouwen tegemoet worden gezien.

En afgelopen zondag tegen TVC’28 voor de beker moest dat dus blijken. Eerste conclusie: Ja, het ziet er goed uit. Een goede veldbezetting, veel voetballend vermogen, genoeg fysieke kracht en voldoende snelheid. Ook in de breedte zit het vrij goed. Mocht er een speler wegvallen, dan is dat niet direct een probleem. En voor de onderlinge concurrentie is het natuurlijk ook een goede zaak.

De groep is inmiddels ruim een maand in voorbereiding, maar trainer-coach Mark Wijnreder heeft nog niet de “luxe” gehad de voltallige selectie bijeen te hebben. Ook afgelopen zondag niet. Desondanks legden de Denekampers een degelijke pot voetbal op de mat. Eindstand: 2-2. En daar kon iedereen wel vrede mee hebben.

De wedstrijd:

Het eerste gevaar na zo’n tien minuten kwam van Tubbergen. Een schietkans schuin voor de goal na mistasten in de SDC-defensie. Het schot ging echter over. Drie minuten later de volgende kans voor de gasten. Na een dieptepass kreeg de spits van TVC een vrije doortocht. Hij stuitte echter op de SDC-goalie. Twee minuten later was de wedstrijd qua kansen alweer in evenwicht. Beide keren was het Mart Blokhuis, die de openingstreffer op zijn schoen had. De eerste keer trof hij de lat, de tweede keer ging de bal naast na een poging een medespeler te bereiken. Nog geen doelpunten dus, maar al wel het nodige spektakel in het eerste kwartier.

In het vervolg van de eerste helft had SDC’12 een licht veldoverwicht en in ieder geval de meeste kansen en mogelijkheden. En na 20 minuten kreeg het dan ook de verdiende voorsprong. Een prachtige aanval van de thuisploeg mondde op links uit bij Niel Wenneger. Een voorzet op maat naar Bauke Haarhuis, die in één keer uithaalde: 1-0.

Een beauty !! En tien minuten later was Bauke dicht bij een tweede schoonheid van een doelpunt. Hij onderschepte zeer alert een spelhervatting van de gasten en probeerde de doelman van 35 meter met een stift te verrassen. De bal ging inderdaad over de keeper heen, maar helaas ook net over de lat.

Nog drie keer was de thuisploeg vóór de rust dicht bij een verdubbeling van de score. Een schietkans van Mart Blokhuis schuin voor de goal ging net naast, evenals een kopbal van Jorg Schulte uit een corner van Rick Blokhuis. En in de extra tijd kwamen Jorg Schulte en Mart Blokhuis net te kort om een gevoelvolle voorzet van Niel Wenneger het beslissende tikje te geven.
Vlak vóór de pauze werd Bauke Haarhuis nog gewisseld. Voor hem kwam Melle Zwiep.

De tweede helft kwam Vincent Bilanovic binnen de lijnen voor Jesper Albers. Vincent liet zich direct zien door met een slim passje Melle Zwiep op links vrij voor de goal te zetten. Melle haalde verwoestend uit, maar raakte de onderkant van de lat. Bal over de lijn ? De scheidsrechter liet doorspelen en een telefoontje uit Zeist bleef achterwege ….. Maar de toon was gezet al wilde TVC’28 er niet voor onder doen en het antwoord liet dan ook niet lang op zich wachten: een diagonaal schot van 20 meter spatte op de kruising uiteen. Maar een minuut later was het wel raak, zij het op een nogal curieuze manier. Een schot van TVC’28 werd door SDC-keeper Bram Bonnes uit de rechterbenedenhoek getikt. Hij zag de bal over de lijn gaan en rekende op een corner. De scheidsrechter liet echter doorspelen, de bal kwam weer voor doel, waarna de verbouwereerde Bram de bal min of meer in eigen doel sloeg: 1-1.

Dit speelde zich allemaal af in de eerste tien minuten. Opnieuw een hectisch begin dus. In tegenstelling tot de eerste helft, toen SDC’12 het initiatief naar zich toe trok, waren het nu de Tubbergenaren, die het beste van het spel hadden. Halverwege de tweede helft kregen de gasten een vrije schietkans, maar het schot werd door de SDC-goalie over de lat getikt. Uitstel van executie, zo bleek tien minuten later. Onnodig balverlies op het middenveld leidde tot een vrije doortocht voor Mauro Plegt. En de 1-op-1-situatie werd nu wel verzilverd: 1-2.

Met nog tien minuten te gaan werd Harris Kajjubi gebracht voor Jori Oude Elferink. Twee minuten later werd Mart Blokhuis gelanceerd met een diepe bal over de verdediging. Hij werd op de hielen gezeten, gehinderd, maar slaagde er desondanks in om de TVC-sluitpost te omspelen en de bal in het lege doel te prikken: 2-2.

Het slotakkoord was ook voor de Denekampers. Niel Wenneger zette Melle Zwiep op links vrij voor de keeper, maar zijn schot ging net voorlangs.

Zoals gezegd een terechte uitslag. Het andere duel in groep 91 ging tussen SC Erica en De Esch. De Oldenzalers wonnen in Erica met 2-3.

Programma SDC’12:

Aanstaande zaterdag 8 september spelen de Denekampers om 17:00 uur op  Sportpark de Weschterik aan Operalaan 100 te Oldenzaal tegen zaterdag tweedeklasser De Esch. Een week later volgt dan de laatste groepswedstrijd in en tegen tweedeklasser Erica op zondag 16 september om 14:00 uur.

Zondag 23 september start de competitie met een thuiswedstrijd tegen MVV’29. Nieuwe tegenstanders ten opzichte van vorig seizoen zijn Voorwaarts Twello, het gedegradeerde Schalkhaar en de promovendi Barbaros en Suryoye-Mediterraneo. Verdwenen zijn het gepromoveerde TVC’28 en de drie gedegradeerde verenigingen: Victoria’28  Robur et Velocitas en SV Epe.