Datum

3 juni 2018 14:00

Accommodatie

Onbekend

SDC’12 is er niet in geslaagd de tweede ronde van de nacompetitie te bereiken. De Denekampers begonnen voortvarend aan het duel. Met prima voetbal werd er druk gezet op het doel van WAVV, de Wageningse Arbeiders Voetbal Vereniging. Dat leidde binnen 20 minuten tot een 2-0 voorsprong.

Drie momenten waren cruciaal voor het vervolg en de uiteindelijke nederlaag. Eerst de dubieuze strafschop diep in de blessuretijd van de eerste helft, waardoor de gasten terug in de wedstrijd kwamen. Aan de andere kant werd SDC’12 twee minuten na rust een strafschop onthouden, waardoor de marge van twee niet werd hersteld. En de domper werd compleet, toen Daan Sanders na een uur op de binnenkant van de paal schoot en WAVV uit de eerstvolgende aanval met een fraai schot wel doel trof: 2-2 in plaats van 3-1. De veerkracht, die het team van Gerard Bos en Jacco Swier dit seizoen zo vaak ten toon had gespreid, ontbrak echter deze keer. Ruim tien minuten vóór tijd deelden de gasten dan ook de genadeklap uit, waardoor een verlenging uitbleef. Jammer, want er had absoluut meer in gezeten.

Het was druk, afgelopen zondag, op sportpark “De Molendijk”. Naast het toetje nacompetitie was er nog een groot jeugdtoernooi gaande. Alom bedrijvigheid en gezelligheid op en rond de velden. Een groep jeugdspelertjes zorgde met vaandels opnieuw voor een sfeervolle opkomst van de 22 hoofdrolspelers en de arbitrage. Daarnaast hadden pakweg 50 supporters uit Wageningen de verre reis meegemaakt. Met rookpotten, fakkels en vuurwerk maakten zij het duel extra beladen, soms provocerend.

Beide teams gingen dan ook gedreven van start en lieten overduidelijk zien, dat het ergens om ging. Het waren de Denekampers, die het beste van het spel hadden en de nodige kansen creëerden. Al na vier minuten stuurde Rick Blokhuis met een fraaie dieptepass Niel Wenneger op pad. Hij tikte de bal beheerst langs de uitkomende doelman, maar een van de verdedigers was net op tijd om de bal vóór de doellijn weg te werken. Het bleek uitstel van executie, want na ruim tien minuten was het wel raak. Jouri Mensink werd op links weggestuurd. Hij sprintte naar het strafschopgebied, kapte een tegenstander uit, trok naar binnen om vervolgens verwoestend uit te halen: 1-0. Een schitterend doelpunt. Drie minuten later had hij al de 2-0 op zijn schoen. Een prachtige crosspass van Jori Oude Elferink bereikte Mick Damhuis, die de bal in één keer doorspeelde op Jouri. Helaas ging deze keer zijn schot net over. Maar de verdubbeling van de score kwam er wel. Na twintig minuten spelen. Een overtreding op captain Maarten Arendsen leverde een vrije trap op aan de rechterkant. Niel Wenneger krulde de bal met veel gevoel hoog in de 16, waarna Jorg Schulte de 2-0 binnenliep.

Halverwege de eerste helft werden de gasten voor het eerst gevaarlijk. Ze kwamen op rechts vrij voor de goal, maar het schot werd door doelman Bram Bonnes gepareerd. Langzaam maar zeker gaf SDC’12 het initiatief uit handen. Vooral het laatste kwartier van de eerste helft had de thuisploeg het moeilijk. Een schietkans van rechts voor WAVV, maar het vizier stond gelukkig niet goed afgesteld. De bal ging naast. Een scrimmage voor het Denekampse doel, maar met kunst en vliegwerk bleef SDC’12 overeind. En vijf minuten vóór tijd kon een schot van de gasten na een snelle uitbraak net op tijd worden geblokt.

In de laatste minuut van de officiële speeltijd was de gastheer weer dicht bij een treffer, maar de kansrijke overtalsituatie werd niet goed uitgespeeld. En terwijl een groot deel van de supporters al onderweg was naar de kantine, sloeg het noodlot toch nog toe. Een vermeende overtreding op een WAVV-aanvaller bestrafte de arbiter uit Deest (vlakbij Wageningen) met een penalty. Nogal dubieus. De bal werd echter perfect ingeschoten, waarna het rustsignaal klonk: 2-1.

De verwachte jacht van WAVV op de gelijkmaker bij aanvang van de tweede helft bleef uit. Ingendeel. Het was SDC’12, dat opnieuw het beste uit de startblokken kwam. En dat leidde al na twee minuten tot de nodige consternatie. Topscorer Jouri Mensink werd de diepte in gestuurd, maar in het strafschopgebied werd hij onderuit gehaald. Iedereen verwachtte een fluitsignaal, maar de scheidsrechter liet tot ontsteltenis van spelers, staf en supporters doorspelen.

Vijf minuten later verstoorde Daan Sanders de opbouw van WAVV, onderschepte de bal, speelde zich knap vrij en schoot op doel. Helaas net naast. En na een kwartier spelen was dezelfde speler nog dichter bij een treffer. Jouri Mensink werd op links gelanceerd. Hij gaf de bal laag voor op Daan. Die haalde meedogenloos uit, maar trof de binnenkant van de paal zodanig, dat de bal weer het veld in ketste. En in plaats van 3-1 werd het in dezelfde minuut 2-2. Een zondagsschot van Peer Aldenkamp verdween in de kruising. Een mentale dreun van jewelste voor de Denekampse formatie. En dat zag je terug in het veld. WAVV rook zijn kansen en nam het heft in handen. De technische staf wisselde Mick Damhuis voor Bauke Haarhuis en even later verliet Ivo Grashof het veld ten faveure van Jamal Saïd. Het tij keren bleek toch te veel gevraagd. WAVV was sterker. Een snelle aanval van de gasten mocht door ondanks een zeer sterke buitenspelgeur. Gelukkig voor de thuisploeg wist WAVV de “man-meer-situatie” niet met een doelpunt te bekronen. Goalie Bram Bonnes lag in de weg.

Na een half uur zowaar nog een kansje voor de Denekampers. Uit één van de spaarzame goede aanvalsacties ontstond een schietkans voor Niel Wenneger. Maar helaas. Net over.

En terwijl menigeen al zat te denken aan een verlenging, sloeg het noodlot ruim tien minuten vóór tijd toch nog toe: op rechts werd de SDC-defensie uitgespeeld, een perfecte voorzet en dito kopbal volgden. Doelpunt: 2-3. Met Niels Sijtsma voor Jorg Schulte probeerde de thuisploeg alsnog een verlenging uit het vuur te slepen. Het was echter de ploeg uit Wageningen, die bleef domineren en vijf minuten voor tijd dicht bij een vierde treffer was. Een goede aanval van de gasten eindigde met een vlammend schot. De Denekampse goalie bracht redding en hield hiermee de hoop op de gelijkmaker nog levend. En een alles-of-niets slotoffensief deed die hoop ook nog bijna in vervulling gaan. Hectiek in het strafschopgebied van WAVV, waarbij een Wageningse speler hands maakte. Althans, zo zag iedereen met een SDC-hart het. De scheids liet echter doorspelen en wuifde opnieuw alle protesten weg. In de stand kwam hierna geen verandering meer. WAVV kon in jubelstemming terug naar huis. Voor SDC’12 restte niets anders dan de wonden likken, de kater wegspoelen en het laten opkomen van een trots gevoel op de prestaties van het afgelopen seizoen!

SDC’12 heeft zich andermaal een meer dan waardige tweedeklasser getoond. Na de legendarische promotie in 2016 (de eerste kampioen van Nederland) waren de Denekampers vrijwel constant in het linker rijtje terug te vinden. Met een 5e plaats en een periode overtrof het vorig seizoen al de verwachtingen. Dit jaar werd opnieuw een periode gepakt (de doelstelling), maar had het ook lange tijd zicht op de titel. Ondanks twee eclatante zeges op TVC’28 trok dit team uiteindelijk toch aan het langste eind. De tweede plaats in de eindrangschikking met maar liefst 9 punten voorsprong op nummer drie mag echter als een prestatie van formaat worden gezien. Hulde aan de (technische) staf en de spelers.

Komend seizoen zal de selectie er heel anders uit gaan zien. Naast het reeds geruime tijd geleden aangekondigde vertrek van hoofdtrainer Gerard Bos en zijn assistent Jacco Swier, stoppen er ook diverse spelers. Hiervoor is er op woensdag 20 juni een afscheidswedstrijd. Daarvan zal in dit weekblad ook nog verslag worden gedaan, evenals een algehele terugblik op de voorbije jaargang.

Naast het vertrek van de trainers en diverse spelers begint de invulling van de nieuwe selectie zodanige vormen aan te nemen, dat de toekomst met vertrouwen tegemoet kan worden gezien.