Mannen, 1, Groep 1 L103

16 september 2017 17:00

De voorbereiding zit er op voor SDC ’12.
Althans, wat betreft de oefen- en bekerwedstrijden.
Komende week wachten nog drie trainingen waarna de ploeg van de trainers Gerard Bos en Jacco Swier in Apeldoorn aantreden tegen kampioenskandidaat WSV.

Afgelopen zaterdag speelden de Denekampers hun laatste wedstrijd in een reeks van negen oefen- en bekerwedstrijden. Tegen het Drentse DZOH, een zaterdag tweede klasser uit Emmen, bleef SDC steken op een gelijkspel. In Denekamp werd het uiteindelijk 2-2 na een 2-0 voorsprong bij rust.

Het was voor SDC de derde remise op rij in het bekertoernooi, wat tevens de uitschakeling betekende. Een spijtige constatering, zeker als het afgezet wordt tegen het beeld dat alle drie de bekerwedstrijden te zien gaf. Minimaal één overwinning lag voor het grijpen, maar lukte uiteindelijk niet.

De gastheren begonnen voortvarend aan de wedstrijd. De gasten uit Emmen, met oud betaald voetballer Martin Drent aan het roer, kregen alle hoeken van het veld te zien en waren net als iedereen die SDC een warm hart toedraagt verbaasd dat het tot halverwege de eerste helft duurde voordat er door de thuisploeg gescoord werd. De mooiste kansen waren in die fase aan de thuisploeg niet besteed. Het was uiteindelijk Niel Wenneger die na prima voorbereidend werk van zijn secondant voorin, de van Sparta Enschede op het oude nest terug gekeerde Jouri Mensink, het net twee keer wist te vinden. Ook na de 2-0 voorsprong creëerde de thuisploeg veel kansen maar kon het de voorsprong niet uitbreiden. Het enige wapenfeit van de gasten was een schot dat via onderkant lat de doellijn al dan niet passeerde.

Na de rust een heel ander beeld. SDC was geen schim meer van de ploeg die voor rust liet zien over het nodige voetballend vermogen te beschikken. Wat daaraan inherent is, is de energie die het in de wedstrijd wil en kan leggen. Daarin is het nog te wisselvallig. Kunnen is een, willen is twee.

Het is een punt van zorg voor de technische staf. Energie in de wedstrijd leggen. Het zal ongetwijfeld als een cliché klinken en worden uitgelegd als trainerstaal. Maar het is ontegenzeggelijk een feit dat als dat facet in mindere mate aanwezig is, de hoofdmacht van SDC (te) ver terug valt. En dat is wat er afgelopen zaterdag gebeurde.

Alsof de tegenstander dat voelde. Waar de gastheren voor de rust met afstand de bovenliggende ploeg waren, zo waren de rollen in het tweede bedrijf omgedraaid. DZOH gaf gas en de spelers van SDC trapten zichtbaar op de rem. Althans zo leek het. Hoewel er na de rust drie keer werd gewisseld, was dat niet de reden waarom het verval bij de thuisploeg zo groot was. Een oud Chinees gezegd werd nadrukkelijk in de praktijk gebracht: “je speelt zoals je verdedigt”. En verdedigen doe je met zijn allen…

De uiteindelijke eindstand van 2-2 was een logisch gevolg van het gebodene in de tweede helft. SDC incasseerde vlak voor tijd de tweede tegentreffer die met veel gejuich en enthousiasme door de gasten werd gevierd. Voor de Emmenaren medio november geen vrij weekend, maar wellicht een mooie tegenstander in de volgende bekerronde.

SDC kan zich daarentegen  volledig richten op de competitie. De ervaring in het afgelopen seizoen heeft geleerd dat de tweede klasse een klasse is waarin iedereen van elkaar kan winnen. Een mooie maar tevens zware klasse. SDC ’12 wacht een zware start. Na de uitwedstrijd in Apeldoorn tegen WSV, dat (weer) een groot aantal nieuwelingen aan de selectie toegevoegd zag worden en vorig seizoen een van de best voetballende ploegen was, volgt het ambiteuze (ook met veel nieuwelingen) en oude bekende Columbia, eveneens uit Apeldoorn. In de derde competitieronde wacht TVC ’28 in Tubbergen, dat afgelopen seizoen via de nacompetitie degradeerde uit de eerste klas, waarna het Haaksbergse Bon Boys naar Denekamp komt. De grootste club uit Haaksbergen timmert de laatste jaren behoorlijk aan de weg en werd afgelopen seizoen met overmacht kampioen in de Gelderse derde klas. De resultaten en het vertoonde spel in de voorbereiding maken dat met deze ploeg ernstig rekening gehouden moet worden.

En wat kunnen we dit seizoen van SDC ’12 verwachten? Een nieuwe maar tevens prachtige uitdaging wacht. Het zal een heel karwei worden om het prachtige resultaat van afgelopen seizoen, een periodetitel en een vijfde plaats in de eindrangschikking, te evenaren. De huidige selectie moet daartoe, ondanks een aantal wijzigingen, in staat worden geacht. Onder het motto “waar een wil is, is een weg”, is er ook in de voetballerij veel mogelijk!