SDC '12 1 (zon)

Mannen, 1, 2e klasse J

27 mei 2018 14:00

Afgelopen zondag speelde SDC’12 de laatste reguliere competitiewedstrijd van het seizoen 2017-2018. Vertrouwen tanken, geen blessures oplopen en schorsingen voorkomen. Met die intenties begonnen de Denekampers aan het duel. En in die opzet slaagde het ten dele: er werd verloren, maar SDC’12 was niet de mindere. Schorsingen bleven uit, maar twee spelers verlieten geblesseerd het veld. Gelukkig lijken de kwetsuren mee te vallen.

Beide teams staan bekend als voetballende ploegen, maar ze gingen deze middag bepaald niet tot het uiterste. Eigenlijk stond er ook niets op het spel. SDC’12 wacht ongeacht het resultaat de nacompetitie, terwijl Achilles’12 de afgelopen weken een prima uitgangspositie voor het toetje compleet verknalde. Het werd een gezapig potje voetbal. Overigens nodigden de weersomstandigheden ook niet uit om “volle bak” te gaan. Bij vlagen kregen de toeschouwers toch leuke aanvallen te zien in een redelijk gelijk opgaande “strijd”, waarbij de gelukkigste zegevierde: Achilles’12.

De wedstrijd begon veelbelovend. Toeschouwers, die vijf minuten te laat op Sportpark ’t Wilbert arriveerden, keken hun ogen uit. De stand was al 1-1! Al na twee minuten opende de gastheren de score na een mindere spelhervatting van de Denekampse goalie. De bal werd vóór de middellijn onderschept en razendsnel werd Frits Wiersma min of meer vrij voor het doel gezet. En dit buitenkansje verzilverde hij bekwaam: 1-0. Maar weer twee minuten later was het alweer gelijk. Slecht uitverdedigen leidde tot balverlies. Niel Wenneger pikte de bal op om vervolgens op overtuigende wijze de Hengelose doelman te verschalken: 1-1.

Hierna zakte de wedstrijd in. Het tempo ging omlaag met af en toe oprispingen aan beide zijden. Zo zetten Jorg Schulte en Mirko van der Zande na bijna een kwartier met prachtige combinaties van achter uit een aanval op, waaraan Niel Wenneger op rechts een vervolg gaf. Zijn voorzet was echter net iets te hard om de aanstormende Jouri Mensink te laten scoren. Even later was de thuisploeg dicht bij een tweede treffer. Een vrije trap net buiten de 16 leverde niets op, maar de rebound dwong doelman Bram Bonnes tot een katachtige redding.

Halverwege de tweede helft was het Daan Sanders, die met een prima actie het publiek vermaakte: met een fraaie lichaamsbeweging stuurde hij twee tegenstanders “het bos in” om vervolgens op te stomen naar het Hengelose strafschopgebied. Zijn bekroning met een schot vanaf de 16-meter kon echter ternauwernood worden geblokt, waardoor het resultaat beperkt bleef tot een corner.

Na een klein half uur werd trainer Gerard Bos al gedwongen tot een vroege wissel: Mick Damhuis was in een duel geblesseerd geraakt en werd vervangen door Bjarn Thijert.

Tien minuten vóór de rust was het weer de beurt aan Achilles’12. Het uitverdedigen van de gasten werd geblokt, waarna een aanvaller van de thuisploeg op links vrij voor de goal kwam. De Denekampse sluitpost verkleinde zijn doel goed, waardoor hij een treffer kon voorkomen. En de herkansing in de rebound ging voorlangs en naast het doel.

Vlak vóór de theepauze volgden nog twee oprispingen: eerst bracht Niel Wenneger met een schitterende pass door het centrum topscorer Jouri Mensink in stelling, maar zijn inzet ging net naast. Op slag van rust was het alle hens aan dek in het strafschopgebied van de Denekampers. Maar de defensie bleef overeind in de hectiek, zodat er met een terechte 1-1 ruststand de kleedkamers konden worden opgezocht.

De tweede helft liet eenzelfde wedstrijdbeeld zien met de aantekening, dat SDC’12 het meeste gevaar creëerde. De Hengeloërs gingen echter effectiever met de mogelijkheden om.

Na vier minuten zorgden de Denekampers voor de eerste dreiging: Daan Sanders onderschepte een spelhervatting van de keeper en zette Mirko van der Zande aan het werk. De rechtsback stoomde “full power” richting doel om vervolgens Jouri Mensink te bedienen. Deze stuitte echter op de doelman. Even later opnieuw een snelle aanval van de bezoekers: een verre uitgooi van keeper Bram Bonnes op captain Maarten Arendsen, een prachtige combinatie met Jouri Mensink en een afronding van de captain. Door een blok van een verdediger helaas niet doeltreffend.

Na tien minuten werd Achilles’12 voor het eerst gevaarlijk, maar het was wel gelijk raak. Een schitterende aanval op links over diverse schijven eindigde met een vrije schietkans van dichtbij. En met dat buitenkansje wist spits Robert Wilens wel raad: 2-1.

Ongeveer halverwege de tweede helft werd Ivo Grashof gewisseld voor Niels Kokkeler. En zo’n vijf minuten later moest de geblesseerde Mirko van der Zande zich laten vervangen door Melle Zwiep. Tussendoor was Jouri Mensink opnieuw dicht bij een treffer, maar hij kon een scherp aangesneden vrije trap van Rick Blokhuis net niet voldoende kracht en richting meegeven om de Hengelose doelman in moeilijkheden te brengen.

Tien minuten vóór tijd kwam dan toch de verdiende gelijkmaker, zij het in twee instanties. Met een prachtige dieptepass werd de snelle Jouri Mensink vrij voor de goal gezet. Hij omspeelde beheerst de keeper om de bal in het lege doel te schieten. Met een uiterste krachtsinspanning wist een Hengelose verdediger de bal echter vóór de doellijn tot corner te glijden. Overigens zag iedereen, behalve de scheidsrechter, dat dit met de arm gebeurde. De corner zorgde echter voor gerechtigheid: Rick Blokhuis draaide de bal op het hoofd van Jouri, zodat hij koppend in plaats van via de penaltystip voor de gelijkmaker kon zorgen: 2-2.

Dit zou een terechte eindstand zijn geweest, maar door een moment van verslapping in de SDC-defensie kwam Robert Wilens andermaal in scoringspositie. Opnieuw was hij trefzeker: 3-2. En hier bleef het bij.

De competitie zit er op. SDC’12 kan met trots terugkijken op dit seizoen. Behaalde het vorig seizoen een vijfde plek in de eindrangschikking plus een periodetitel, dit jaar een overtuigende tweede plaats en een periode. Bovendien hadden de Denekampers lange tijd uitzicht op het kampioenschap. Ondanks twee eclatante zeges op TVC’28 ging deze “noaber” echter met de titel aan de haal.

De nacompetitie:

Acht clubs strijden om één plek in de eerste klasse: de periodekampioenen uit de tweede klassen I en J (drie uit elke klasse) èn de nummers 12 en 13 uit de eerste klasse E. De wedstrijden volgens het KO-systeem zijn gepland op 3, 10 en 17 juni. Winnen betekent doorgaan. Verliezen is het einde seizoen.

SDC’12 opent het toetje met een thuiswedstrijd tegen WAVV uit Wageningen. Mochten de Denekampers als winnaar uit de strijd komen, dan wacht een uitwedstrijd tegen de winnaar van het duel tussen Schalkhaar en MVV’29. De beide andere wedstrijden gaan tussen Bemmel (tussen Arnhem en Nijmegen) en DVC’26 (Didam) en tussen Spero (Elst) en Bon Boys.

Het spreekt voor zich, dat “onze jongens” de massale steun van heel veel supporters goed kunnen gebruiken. Met een “uitverkochte” voetbaltempel aan “De Molendijk” kan wellicht al voor aanvang van het duel de tegenstander op een mentale 1-0 achterstand worden gezet………….