10 - 3

Epe 1 (zon)

Mannen, 1, 2e klasse J

20 mei 2018 14:00

In de laatste thuiswedstrijd van deze competitie haalde SDC’12 ongenadig hard uit naar opponent Epe. Het werden zelfs dubbele cijfers. Met een 10-3 nederlaag werd het lot van de Epenaren bezegeld: rechtstreekse degradatie naar de derde klasse. Dertien doelpunten. Een seizoenrecord ! Gemeten naar het aantal kansen had het overigens zelfs het dubbele aantal goals kunnen opleveren…….

Een tijdlang gloorde zelfs de hoop op een kampioenschap. In Tubbergen stond het na de 90 minuten 1-1 tussen TVC’28 en Overwetering. Maar in blessuretijd scoorde Tubbergen de winnende treffer en haalde daarmee het kampioenschap binnen. Voor SDC’12 rest de nacompetitie.

Eerste Pinksterdag, prachtig weer en een op volle toeren draaiende doelpuntenmachine van SDC’12. Winnaar: het publiek. Er viel heel wat te genieten deze zondagmiddag. Talloze prachtige aanvallen en tien doelpunten. Het moge duidelijk zijn: De Denekampers waren heer en meester. Dat was drie weken eerder in Epe wel anders. Toen had SDC’12 de handen vol aan een taaie tegenstander, die pas vijf minuten vóór tijd na een gouden wissel moest buigen door een treffer van matchwinner Jorg Schulte. Hoe anders was het verweer van de rode lantaarndrager deze middag. Het leek, of ze zich al bij rechtstreekse degradatie hadden neergelegd.

Al na vijf minuten was het raak. Een prachtige, vloeiende aanval eindigde in een corner. Niel Wenneger draaide de bal hoog en scherp de goal in. De keeper tastte mis op de inswinger en de bal verdween in het doel: 1-0. Een minuut later was Rick Blokhuis al dicht bij een verdubbeling van de score, maar zijn afstandsschot ging rakelings naast het doel. En een actie van Maarten Arendsen werd besloten met een prachtig lobje over de keeper, maar werd nog net vóór de doellijn weggewerkt. En de derde “net niet” was voor Jouri Mensink, die - na fraai voorbereidend werk van Mick Damhuis en Rick Blokhuis - vrij voor het doel kwam, maar stuitte op de keeper.

Nog geen kwartier was er verstreken en het had al 4-0 kunnen staan. De gasten kwamen er nauwelijks aan te pas. Het was een kwestie van tijd. Er moesten wel doelpunten volgen. En dat gebeurde ook. Halverwege de eerste helft liet rechtsback Mirko van der Zande weer eens één van zijn befaamde rushes zien langs de lijn. Zijn voorzet bereikte Maarten Arendsen, maar zijn inzet werd geblokt. De rebound was echter voor Jouri Mensink en hij wist het net wel te vinden: 2-0.

Hierna kwam er weer zo’n vreemde periode van verslapping en nonchalance bij SDC’12. En dat leidde in een tijdsbestek van tien minuten tot vier grote kansen voor Epe. De eerste keer liep het nog goed af. De gastheren kropen door het oog van de naald, omdat de spits van Epe er in slaagde een strakke voorzet na een doorbraak over rechts van dichtbij over het doel te schieten in plaats van er in. Bij de volgende aanval ging het echter wel mis. Een diepe bal. Jorg Schulte werd geblokt. De anderen waren te laat en twee aanvallers konden vrij oprukken naar het doel en eenvoudig scoren: 2-1. Drie minuten later brak Epe weer door. Nu op links. Deze keer was het doelman Bram Bonnes, die erger wist te voorkomen. En weer drie minuten later had de thuisploeg alle geluk van de wereld toen Epe een vrije schietkans om zeep hielp door de bal naast te schieten.

SDC’12 werd weer wakker. Gelukkig maar. Nog tien minuten tot de rust. En in die periode stelden de Denekampers met vier treffers orde op zaken. De sterk spelende Mick Damhuis zette de toon voor een sterke slotfase van de eerste helft. Een knap schot van buiten de 16 kon ternauwernood door de doelman worden gepareerd. De volgende aanval eindigde met een subtiel 1-2-tje van Maarten Arendsen en Niel Wenneger, waarna eerstgenoemde de aanval met een fraai schot afrondde: 3-1. Het bleef genieten. Opnieuw was het Mick Damhuis. Nu met een mooie boogbal. Helaas op de lat. Maar de rebound was voor Maarten Arendsen. Snoeihard tekende hij voor de 4-1. En de aanvalsgolven gingen maar door. Ivo Grashof werd in stelling gebracht, maar hij schoot op de keeper. En een vrije trap van Ivo eindigde op de binnenkant van de paal. Ook centrale verdediger Jori Oude Elferink deed een duit in het zakje. Hij rukte op door het centrum om Maarten Arendsen opnieuw in stelling te brengen. De SDC-captain stuitte echter op de keeper. Maar de rebound was voor Jori zelf en dat betekende 5-1. En op slag van rust kreeg Ivo Grashof, de latere Man of the Match, een herkansing: opnieuw een vrije trap op ca 20 meter van het doel. Deze keer was het wel prijs. Een prachtige treffer. Ruststand 6-1.

Je zou denken: de wedstrijd is gespeeld. Niets leek echter minder waar. Het publiek wist niet wat het zag. In de 49e minuut. Dom balverlies net over de middellijn en Stefan Lokhorst kreeg een vrije doorgang naar het SDC-doel. Beheerst rondde hij af: 6-2. Eén minuut later. Opnieuw gepruts bij de gastheren. Nu werd de rode loper uitgelegd voor Luke Berkhoff en ook hij profiteerde van dit cadeautje: 6-3. Wat was er aan de hand met de thuisploeg ? Het zou toch niet ……. ? Nee, gelukkig niet. Het zouden de laatste stuiptrekkingen van Epe blijken te zijn. Na deze zwakke openingsfase van vijf minuten kwam Epe er niet meer aan te pas. Maar toch blijft het vreemd. Die zwakke periodes. In ieder geval momenten van concentratieverlies, die SDC’12 zich in de nacompetitie niet kan permitteren!

Drie minuten na de 6-3 had SDC’12 zich weer herpakt. Maarten Arendsen bediende Niel Wenneger op maat. Laatstgenoemde gebruikte zijn lichaam goed om vervolgens met een schitterend lobje de uitkomende keeper te verschalken: 7-3.

Na een uur spelen wisselde trainer Gerard Bos: Jamal Saïd en Melle Zwiep kwamen binnen de lijnen voor Daan Sanders en Mick Damhuis. En Jamal was al na twee minuten dicht bij een treffer. Na een schitterende combinatie met Niel Wenneger schoot hij echter net langs de verkeerde kant van de paal. En dat deed ook Jouri Mensink, toen hij op aangeven van Ivo Grashof uit de draai op doel schoot. En Melle Zwiep schoot uit een voorzet net over. Het moge duidelijk zijn: SDC’12 was weer oppermachtig. De ene fraaie aanval na de andere werd er op de mat gelegd. Ondertussen werd een kwartier voor tijd Jorg Schulte rust gegund. Niels Kokkeler kwam hem vervangen.

De volgende aanval: Jori Oude Elferink rukte op, penetreerde het strafschopgebied en gaf de bal strak voor. Niel Wenneger controleerde de bal bekwaam en liet de goalie vervolgens kansloos: 8-3. Het publiek begon al de “tien” te scanderen. En ze werden op hun wenken bediend. In eerste instantie nog niet: Maarten Arendsen bracht Jouri Mensink in stelling. Een mooi lobje volgde. Over de doelman, maar helaas ook over de goal. Een minuut later opnieuw een inzet van Jouri, maar nu werd de bal van de lijn gehaald. Drie keer is scheepsrecht bleek weer een minuut later. Een snelle aanval over veel schijven. Schitterend combinatievoetbal met als eindstation Jouri Mensink: 9-3. En twee minuten later stond Niel Wenneger aan het eind van opnieuw een schitterende aanval. Beheerst tekende hij voor treffer nummer 10. Dubbele cijfers en dus een probleem voor het scorebord van SDC’12. Maar niemand was deze eindstand ontgaan: 10-3.

Op dat moment was het in Tubbergen nog 1-1 en was de wedstrijd bijna gespeeld. Zou het dan toch nog spannend worden …..? Nee dus. In blessuretijd stelde de noaber van Dinkelland alsnog de titel veilig en daarmee promotie naar de eerste klasse E, waar het een jaar eerder uit degradeerde.

TVC’28 willen we ook langs deze weg feliciteren met het behaalde kampioenschap. Saillant detail: SDC’12 won beide onderlinge krachtmetingen !! In Tubbergen wonnen de Denekampers met 2-4. In eigen huis werd TVC’28 op een 4-1 nederlaag getrakteerd. Maar heel misschien……. ontmoeten we elkaar komend seizoen opnieuw…….

Komende zondag wacht echter eerst het laatste duel in deze competitie met als tegenstander Achilles’12. Ongeacht het resultaat eindigt SDC’12 als de nummer twee van de tweede klasse J. Zonder twijfel een uitstekende prestatie.

De Denekampers hebben hiermee een ticket afgedwongen voor de nacompetitie. Samen met de periodekampioenen uit de tweede klassen I en de nummers 12 en 13 uit de eerste klasse E. In totaal 8 clubs, die strijden om één plek in de eerste klasse. De wedstrijden volgens het KO-systeem zijn gepland op 3, 10 en 17 juni. Winnen betekent doorgaan. Verliezen is het einde seizoen. SDC’12 speelt in ieder geval de eerste wedstrijd thuis. Mogelijke tegenstanders: Spero uit Elst, WAVV uit Wageningen of DVC’28 uit Didam.