Mannen, 1, 2e klasse J

22 april 2018 14:00

Zondag 22 april 2018. Een prachtige dag voor SDC’12. Zelf winnen van Vogido, terwijl naaste concurrent TVC’28 thuis twee punten liet liggen. Notabene tegen rode lantaarndrager Victoria’28.

SDC’12 kwam nogal gehavend aan de start: naast centrale verdediger Jorg Schulte, die dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie komt, ontbraken ook de geblesseerde Daan Sanders en de geschorste Bauke Haarhuis. Gelukkig bleek andermaal, dat de selectie breed genoeg is om dit verlies op te vangen. Positief daarbij was ook, dat captain Maarten Arendsen - terug van een blessure - vanaf het begin weer inzetbaar was.

Vogido, dat nog volop in de race was voor de derde periode, bleek een taaie tegenstander. Opnieuw geen gemakkelijke middag dus. Pas in de laatste 5 minuten werd de driepunter over de streep getrokken. Overigens wel verdiend: de strijd ging weliswaar vaak gelijk op, maar er waren ook fases, dat SDC’12 de bovenliggende partij was. Bovendien dwong het meer kansen af. En de Denekampers beschikten over goudhaantje Jouri Mensink. Hij maakte zijn faam opnieuw waar door de complete doelpuntenproductie voor zijn rekening te nemen. En het waren beslist geen intikkertjes.

De voetbaltempel aan de  Molendijk lag er schitterend bij op deze zomerse lentezondag. Compleet met een passende sfeeractie voorafgaand aan de wedstrijd: een vlaggende G-selectie, die de balartiesten begeleidden toen deze de arena betraden. Een prachtige en veelbelovende start. De spelers gingen dan ook gelijk volle bak. Het eerste gevaar kwam van Vogido, dat na twee minuten met een fraai schot van net buiten de 16 de score probeerde te openen. De bal ging net naast. Hierna nam de thuisploeg het heft in handen, zette goed druk op de bal en legde enkele fraaie aanvallen op de kunstgrasmat. Wel bleef het oppassen, want de gasten kwamen in de counter enkele malen dreigend voor het Denekampse doel.

Na ruim een kwartier was het raak. Rick Blokhuis verzond één van zijn diverse, fraaie dieptepasses. Niel Wenneger controleerde de bal en begon aan een actie. Hij drong het strafschopgebied binnen, maar werd daar onderuit gehaald: strafschop. En Jouri Mensink schoot feilloos de 1-0 binnen. Vijf minuten later had hetzelfde drietal de score bijna verdubbeld: Rick stoomde op door het midden, bediende Niel op rechts, die vervolgens de bal breed legde op Jouri. Helaas, zijn schot ging over. Even later stond Jouri zelf aan de basis van “bijna succes”: hij onderschepte een uittrap van de doelman, week uit naar links en gaf een strakke, lage voorzet. Ivo Grashof kwam echter een teenlengte te kort om doeltreffend af te ronden.

Halverwege de eerste helft kwam de wedstrijd wat meer in evenwicht. En na ongeveer een half uur ontstond er hectiek 1n de Denekampse 16: een schot op doel werd geblokt door een verdediger. Maar de volgende actie eindigde met opnieuw een schot. Nu werd de paal geraakt, waarop de voorwaartsen van Vogido alerter reageerden dan de verdediging van de thuisclub. De gelijkmaker werd binnengekopt: 1-1.

Binnen drie minuten was de thuisclub al weer dicht bij een hernieuwde voorsprong. Eerst ontfutselde Niel Wenneger de keeper de bal, maar zijn inzet ging net over. En kort daarna was Ivo Grashof na een dieptepass net iets eerder bij de bal dan de uitkomende goalie. Zijn doelpoging strandde echter op de paal.

Vogido stelde daar een schietkans uit een corner tegenover, maar de bal werd verkeerd geraakt en daarmee was de kans verkeken. Het bleef dus 1-1 tot aan de rust.

Ook in de tweede helft kwam het eerste gevaar van de Enschedeërs. Een schietkans na verkeerd uitverdedigen. Gelukkig, het schot ging over.

Na een gelijkopgaand begin van de tweede helft brak er weer een betere fase aan voor de Denekampers. Binnen vijf minuten waren ze drie keer dicht bij een treffer. Een voorzet van Niel Wenneger voorbij de tweede paal werd door Ivo Grashof in de loop via een volley op doel geknald. Net over. Een schot van Rick Blokhuis van 20 meter ging net naast. En een actie van Mick Damhuis leverde een voorzet op vanaf de achterlijn. Net te hoog voor de klaarstaande aanvallers.

Maar ook Vogido liet zich niet onberoerd. Na een uur spelen zorgden ze voor de nodige hectiek in de SDC-defensie. Met de nodige moeite werd de bal weggewerkt. Twee rebounds volgden: de eerste werd gepareerd door doelman Bram Bonnes, de tweede werd geblokt door de verdediging. Zes minuten later was het bijna raak aan de andere kant. Jori Oude Elferink hield opruiming achterin en bereikte met een lange bal Jouri Mensink, die richting doel ging en met een balletje breed tevergeefs Niel Wenneger probeerde te bereiken. Het bleek de voorbode van een nieuwe treffer. Halverwege de tweede helft. Een corner op rechts van Niel Wenneger werd afgeslagen, evenals een tweetal daarop volgende rebounds. De bal kwam opnieuw bij Niel Wenneger. Met veel gevoel krulde hij de bal hoog in de 16, waar Jouri Mensink de keeper met een strakke kopbal kansloos liet: 2-1.

Gerard Bos wisselde: Mick Damhuis maakte plaats voor Melle Zwiep. En bij zo ongeveer zijn eerste balcontact was Melle bijna succesvol. Een voorzet van links van Jouri Mensink werd voorbij de tweede paal gecontroleerd door Maarten Arendsen, die de bal teruglegde op Melle. Helaas raakte hij de bal verkeerd.

Hoewel het daar niet direct naar uitzag, kreeg SDC’12 tien minuten na de nieuwe voorsprong een domper te verwerken. De gelijkmaker. Een diagonale pass zette de rechterspits op rechts vrij voor het Denekampse doel. Het eerste schot werd nog gepareerd door de Denekampse goalie. In de rebound was het echter alsnog prijs: 2-2.

Met nog iets meer dan tien minuten te gaan werd de situatie nijpend. Zouden beide concurrenten een steek laten vallen, want in Tubbergen was de stand ook gelijk ? Maar zoals zo vaak dit seizoen toonden de mannen van Gerard Bos en Jacco Swier veerkracht. Het heeft bijna patent op “scoren in de laatste tien minuten”. Zo ook in deze wedstrijd. Met Tim Bels voor Bjarn Thijert ging de koploper op jacht naar de winst. Vijf minuten vóór tijd maakte Maarten Arendsen een actie op links en gaf de bal hard en laag voor. De Enschedese verdediging reageerde niet alert. Goaltjesdief en opnieuw Man of the Match Jouri Mensink echter wel. Hij was er als de kippen bij om de 3-2 binnen te tikken. Ontlading !

En in de “dying seconds” werd het zelfs nog 4-2. Niel Wenneger, de Koning van de Assist, krulde de bal vanaf rechts naar Jouri Mensink. Precies op de juiste plek en met de juiste snelheid. Jouri was net iets eerder bij de bal dan de Enschedese doelman. Beheerst speelde hij de bal langs de keeper in het lege doel: 4-2. Einde wedstrijd.

Op het dak gingen ze compleet uit hun dak. Een eerbetoon vanuit “Vak Grolsch” volgde. Feest !! En de feeststemming werd alleen maar versterkt na het nieuws vanuit Tubbergen. Twee verliespunten voor concurrent TVC’28.

Door het puntenverlies van TVC’28 hebben de Denekampers het kampioenschap in de tweede klasse J volledig in eigen hand. TVC’28 heeft twee wedstrijden minder gespeeld, maar staat inmiddels op 7 punten. Aanstaande donderdag wordt het gestaakte duel tegen Columbia in Apeldoorn afgemaakt. De Tubbergenaren verdedigen een 0-1 voorsprong met nog 18 minuten te gaan. Komende zondag spelen beide “Noaberclubs” uit: TVC’28 speelt in en tegen nr 12 Overwetering, terwijl SDC’12 in en tegen nr 13 Epe speelt. Beide tegenstanders vechten voor lijfsbehoud, dus gemakkelijk zal het niet worden voor de Twentse teams.