4 - 1

Luctor Et Emergo 1 (zon)

Mannen, 1, 2e klasse J

15 april 2018 14:00

Zondag 15 april ontving de koploper in de tweede klasse J de nummer 5 van de competitie: Luctor et Emergo uit Almelo. De gasten, tot vorige week zondag bezig aan een sterke reeks, werden op een 4-1 nederlaag getrakteerd. Maar zo gemakkelijk als de cijfers doen vermoeden was het allerminst. Integendeel! Het werd een zware pot. Luctor, nog in de race voor de derde periode, bleek een taaie en fysiek zeer sterke ploeg waar de Denekampers de handen vol aan hadden. En af en toe kropen ze door het oog van de naald. Daar staat tegenover, dat ook SDC’12 meer goals had kunnen maken.
De overwinning was dan ook verdiend, maar wel geflatteerd.

De Almeloërs kwamen gedreven uit de startblokken. Ze zetten goed druk op de bal, waren fel in de duels, waardoor de Denekampers grote moeite hadden om in het juiste ritme te komen. De fysiek sterke tegenstander liet daarnaast gewoon goed voetbal zien en was in de openingsfase dan ook de betere ploeg. Het had een duidelijk veldoverwicht, was dreigender en creëerde enkele kansjes. Gelukkig voor SDC’12 werden deze niet goed uitgespeeld, waardoor de openingstreffer uitbleef.

Na ongeveer een kwartier wist de thuisploeg zich langzaam maar zeker aan de druk te onttrekken en ontstond ook de eerste echte kans. Een verkeerde pass van Luctor werd onderschept door Niel Wenneger, die meteen met een geweldige steekpass Jouri Mensink op pad stuurde. De verdediging had het nakijken, maar in de afwerking was Jouri wat te gehaast. Vanaf de 16 schoot hij de bal naast het doel.

Even later was Luctor gevaarlijk uit een corner. De bal werd bij de eerste paal doorgekopt richting tweede paal, maar doelman Bram Bonnes wist de bal naar de zijkant te tikken. En in de snelle omschakeling kreeg Jouri Mensink in het strafschopgebied een fraaie schietkans, maar zijn schot miste kracht en richting.

Na bijna een half uur spelen was Jouri opnieuw dicht bij de openingstreffer. Een uitstekende dieptepass van Rick Blokhuis werd goed gecontroleerd door Niel Wenneger, die met een listig passje zijn collega-spits in stelling bracht. Ditmaal stuitte hij, van dichtbij en schuin voor de goal, op de keeper. Aan de andere kant zorgde een lange bal over de SDC-verdediging ook voor een dreigende situatie, maar door een slechte balcontrole werd deze kans door Luctor om zeep geholpen.

En zo golfde het spel op en neer. Er gebeurde wel wat. De toeschouwers kregen waar voor hun geld. Ook een openingstreffer. Voor SDC’12 na 37 minuten. Een geweldige aanval over veel schijven kwam op links bij Bauke Haarhuis. Hij bediende Bjarn Thijert, die vervolgens hard en strak inspeelde op Jouri Mensink. Uit de draai schoot hij vervolgens knap de 1-0 binnen. Hierin kwam tot het rustsignaal geen verandering meer al was SDC’12 nog een keer gevaarlijk uit een corner en nam een aanvaller van Luctor het Denekampse doel met een fraaie volley onder vuur. Maar de bal ging net over.

Al na twee minuten in de tweede helft werd Jouri Mensink opnieuw vrij voor de goal gezet. Helaas kreeg hij de bal niet goed onder controle, waardoor een verdubbeling van de score uitbleef. En weer twee minuten later was het helemaal gedaan met die illusie. Een vlammend schot van een speler van Luctor werd met het hoofd beroerd door Jori Oude Elferink, waardoor de bal net buiten bereik van de Denekampse goalie doel trof: 1-1. Een domper voor de thuisploeg.

De mannen van trainer Gerard Bos gingen echter niet bij de pakken neerzitten. Maar ook de Almeloërs roken kansen. En zo ontstond er een verbeten strijd. Een corner van Rick Blokhuis werd door Daan Sanders bij de eerste paal net naast het doel getikt. En een corner van Luctor een minuut later zorgde voor hectiek in de Denekampse defensie.

En plots ……. na een uur spelen …….. was het raak. Een aanval van SDC’12. Daan Sanders speelde Bauke Haarhuis aan op de hoek van de 16. Bauke maakte een actie naar binnen en haalde uit met zijn “chocoladebeen”: 2-1. Een prachtige treffer.

Een minuut later had het echter zomaar weer gelijk kunnen zijn. Maar de thuisploeg had weer eens het geluk aan zijn zijde. Van dichtbij kopte een aanvaller van Luctor op de lat. Met nog een half uur te gaan paste trainer Gerard Bos de eerste wissel toe: Tim Bels kwam binnen de lijnen voor Bjarn Thijert.

De Almeloërs wisten niet van opgeven. En in de 70e minuut werd hun inzet bijna beloond. Een uitstekende aanval eindigde met een fraaie schietkans, maar keeper Bram Bonnes wist het schot te pareren en hiermee de gelijkmaker te voorkomen. En vijf minuten later werd de wedstrijd min of meer beslist. Langdurig balbezit en een aanval over veel schijven bereikte uiteindelijk Ivo Grashof, die op zijn beurt Jouri Mensink bediende op de hoek van de 16. Hij controleerde de bal en schoot uit de draai onder de keeper door de 3-1 binnen. Er knakte iets bij Luctor et Emergo. De scherpte werd minder. Ze worstelden wel, maar kwamen niet meer boven ……… En vijf minuten later was het helemaal gedaan toen Niel Wenneger de bal onderschepte en met een intelligent steekpassje Jouri weer eens vrij voor de goal zette. Ditmaal wist hij wel raad met het buitenkansje en liet hij de keeper kansloos met een welgemikt schot: 4-1. Kort hierna werd hij tot Man of the Match gekroond. Hij had een aantal kansen laten liggen, maar daarentegen enkele lastige ballen binnengeschoten. En wat maakt het uit. Drie doelpunten is natuurlijk prima. Of het nu grote of hele kleine kansen zijn. Als er maar een aantal ingaan. Even later scoorde Jouri, op aangeven van Tim Bels, nog een keer, maar werd zijn treffer afgekeurd wegens buitenspel. Tussendoor kroop SDC’12 nog weer een keertje door het bekende oog van de naald, toen de spits van Luctor van dichtbij de binnenkant van de paal raakte. Vervolgens rolde de bal voorlangs het doel ….

In de slotfase kregen Tom en Mart Blokhuis nog wat speeltijd ten koste van Bauke Haarhuis en Ivo Grashof. In de stand kwam echter geen verandering meer.

Concurrent TVC’28 maakte eveneens geen fout. De uitwedstrijd tegen MVV’29 werd met 0-5 overtuigend gewonnen. Het onderlinge verschil blijft hierdoor vijf punten in het voordeel van de Denekampers, maar wel met twee wedstrijden meer. Daarnaast staat SDC’12 bovenaan in zowel de tweede als de derde periode. Kortom: een prima uitgangspositie voor de slotfase van de competitie. Donderdag 26 april staat voor TVC’28 de eerste inhaalwedstrijd op het programma: het uitspelen van de gestaakte wedstrijd bij Columbia in Apeldoorn. Nog 18 minuten te gaan met een 0-1 voorsprong voor de concurrent uit Tubbergen.

Komende zondag wacht SDC’12 opnieuw een thuiswedstrijd. Het Enschedese Vogido, nummer 6 van de ranglijst, is dan te gast op Sportpark De Molendijk. Een lastige tegenstander, die de laatste tijd in goede doen is. Maar wil SDC’12 uitzicht houden op de titel, dan zal het Vogido met lege handen terug moeten sturen.