Hoofdsponsors

KNAPPE, OVERTUIGENDE ZEGE VAN SDC ’12 1 IN APELDOORN

Columbia 1 (zon)

0 - 3

SDC '12 1 (zon)

Competitie

Mannen, 1, 2e klasse J

Datum

8 april 2018 14:00

Accommodatie

Onbekend

Zondag 8 april trok het elitekorps van SDC’12 naar Apeldoorn voor het beladen duel tegen Columbia. Beladen vanwege de bijzondere duels in het recente verleden. Beladen ook, omdat Columbia verantwoordelijk is voor één van de twee nederlagen, die SDC’12 tot dusver heeft geleden en bovendien lange tijd een geduchte concurrent was in de strijd om het kampioenschap in de tweede klasse J.

SDC’12 bleek goed voorbereid op deze strijd. Het gaf nagenoeg niets weg en creëerde zelf voldoende kansen, waarvan er drie werden verzilverd. Eindstand 0-3. En daar viel niets op af te dingen. Petje af dus!

De weersomstandigheden waren ideaal: een heerlijke temperatuur, nauwelijks wind en een heiig zonnetje. SDC’12 had er zin in. En het gaf in derde minuut meteen zijn visitekaartje af: een afgemeten steekpass van Bjarn Thijert en Niel Wenneger kwam op rechts vrij voor de keeper. De hoek was echter klein en de keeper, die snel de goal uitkwam, kon de bal blokken. Het bleek echter de voorbode voor het eerste succes na een prachtige aanval: de sneltrein op rechts, Mirko van der Zande, stoomde op langs de lijn en gaf een heerlijke voorzet voorbij de tweede paal waar Jouri Mensink de bal controleerde en een één-tweetje met Bauke Haarhuis opzette om vervolgens de bal panklaar voor de voeten van collega-spits Niel Wenneger te leggen die de bal vervolgens langs de doelman schoof: 0-1.

Drie minuten later opnieuw een voorzet van Jouri Mensink bij de tweede paal. Dit keer was het Daan Sanders, die de kopkans kreeg. Helaas …. de bal ging net over. Het volgende gevaar kwam uit de eerste - inmiddels befaamde - “corner-ingooi” van Daan Sanders. Hectiek in de 16 van Columbia was het gevolg, maar Bauke Haarhuis kwam een teenlengte te kort om de voorsprong te verdubbelen.

Het moge duidelijk zijn. SDC’12 was de bovenliggende partij. Vooral voetballend gezien. Daar waar de gastheren onmachtig bleken om gaten in de defensie van SDC’12 te vinden, bleken de Denekampers wel over genoeg creativiteit te beschikken om kansen te creëren.

Tekenend was ook, dat het 25 minuten duurde voordat de ploeg uit Apeldoorn gevaarlijk werd. En dan ook nog uit een stilstaande situatie: een vrije trap van 30 meter, die echter niet meer dan een corner opleverde. Na ruim een half uur spelen kwam er zowaar een grote kans voor de ploeg uit Apeldoorn: een strakke voorzet vanaf links werd bij de eerste paal door een aanvaller van Columbia binnen getikt. Tenminste, dat dacht hij. De bal rolde echter voorlangs net voorbij de tweede paal. SDC’12 kroop door het oog van de naald, maar achteraf zou dit de enige kans blijken te zijn.

Twee minuten later werd Columbia afgestraft voor het missen van deze kans. Opnieuw stond Mirko van der Zande met een actie op rechts aan de basis. En opnieuw bereikte hij Jouri Mensink bij de tweede paal. Ditmaal leverde zijn actie een corner op. Rick Blokhuis bracht de bal voor de goal, de keeper pakte de bal, maar liet ‘m los. De inzet van Jori Oude Elferink werd vervolgens met de arm geblokt door een op de grond liggende speler. Strafschop. Jouri Mensink wist wel raad met dit buitenkansje: 0-2.

Vijf minuten vóór de theepauze deelden de gasten bijna de genadeklap uit. De zeer sterk spelende centrale verdediger Rick Blokhuis onderschepte de bal en zette aan voor een snelle rush om met een puntgave voorzet Jouri Mensink een fraaie kopkans te bieden. De bal werd ook prima binnengekopt, maar de keeper tikte de bal knap uit de rechterbovenhoek.

In de tweede helft gebeurde aanvankelijk weinig. Het spel werd ook wat rommeliger. Columbia ging op jacht naar de aansluitingstreffer. SDC’12 anticipeerde daarop. Het speelde compact en wat meer gecontroleerd. Hierdoor bleek het voor de ploeg uit Apeldoorn nog moeilijker om tot enige serieuze dreiging te komen. En de Denekampers loerden op de snelle omschakeling met de snelle, behendige spitsen als wapen. En vlak nadat SDC’12 na een uur spelen Ivo Grashof had gewisseld voor Maarten Arendsen werd die tactiek weer beloond. Rick Blokhuis legde met een dieptepass de bal achter de verdediging, waarna Niel Wenneger de verdedigers te snel af was en de uitkomende keeper met een welgemikt schot vanaf de 16 passeerde: 0-3. De wedstrijd was gespeeld.

Ook, omdat het spelbeeld zodanig was, dat een 0-4 eerder in de lucht hing dan de 1-3.

Twee minuten later scoorde SDC’12 opnieuw, maar dat doelpunt werd afgekeurd. En een kwartier voor tijd brak Jouri Mensink door op links en wist met een voorzet op maat Niel Wenneger te bereiken. Hij controleerde de bal in plaats van direct af te drukken, waardoor de verdediging er op tijd tussen kon komen.

Columbia, dat voetballend absoluut de mindere was, probeerde dit fysiek te compenseren. Het zocht nogal eens de grens op en soms ging het er duidelijk over. De Denekampers hielden echter stand. Een compliment aan de verdediging. Zonder opperhoofd Jorg Schulte kweet het zich uitstekend van zijn taak. Organisatorisch stond het als een huis. Verdedigend gaven ze vrijwel niets weg en vaak stonden ze aan de basis van een mooie aanval.

In de slotfase werd Bauke Haarhuis nog gewisseld voor Melle Zwiep en Mirko van der Zande voor Max van der Woning. Het laatste wapenfeit was een afstandsschot van Columbia op 20 meter van het doel, dat door doelman Bram Bonnes in twee instanties werd gepakt.

Steeds duidelijker lijkt het uit te draaien op een strijd tussen de “Noabergemeentes” Tubbergen en Dinkelland. TVC’28 heeft één van de inhaalduels gespeeld en drie punten aan het totaal toegevoegd. Maar afgelopen zondag speelde het thuis met 2-2 gelijk tegen het sterke Achilles’12 uit Hengelo. Met twee duels minder staat TVC’28 momenteel vijf punten achter. De rest staat op tien verliespunten of meer.

Er wachten nu twee thuiswedstrijden: zondag 15 april tegen Luctor et Emergo uit Almelo en een week later tegen Vogido uit Enschede. Overigens is dat allerminst een garantie op succes. “UIT” zijn de Denekampers namelijk nog ongeslagen tegen “THUIS” twee nederlagen. Daar staat tegenover, dat van de vijf remises er vier in uitwedstrijden tot stand kwamen.

In ieder geval belooft het een zeer spannend slot te worden in de tweede klasse J waarbij niemand een half jaar geleden had verwacht dat SDC ’12 zich nadrukkelijk in de titelstrijd zou mengen.

Wedstrijdstatistiek:

05e min.       :    0-1  Niel Wenneger
34e min.       :    0-2  Jouri Mensink
64e min.       :    0-3  Niel Wenneger

Topscorers SDC’12:

Jouri Mensink (21) - Niel Wenneger (10) - Daan Sanders (6) - Bauke Haarhuis en Ivo Grashof (5) - Jorg Schulte, Jori Oude Elferink (2) - Rick Blokhuis, Maarten Arendsen en Bjarn Thijert (1)

Opstelling SDC’12:

Bram Bonnes - Niels Kokkeler, Jori Oude Elferink, Rick Blokhuis, Mirko van der Zande (87e min. Max van der Woning),  - Ivo Grashof (60e min. Maarten Arendsen), Bauke Haarhuis (83e min. Melle Zwiep), Daan Sanders, Bjarn Thijert - Jouri Mensink, Niel Wenneger

Het linkerrijtje:

1.  SDC’12                       19    12-5-  2  41    54-28
2.  TVC’28                        17    11-3-  3  36    47-31
3.  Achilles’12                 20      9-7-  4  34    51-34
4.  Bon Boys                   20      9-7-  4  34    45-29
5.  Luctor et Emergo     20      7-8-  5  29    41-39
6.  WSV                            20      9-1-10  28    41-38
7.  Vogido                       19      7-5-  7  26    34-32

 

BPH

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!