4 - 2

Sc. Overwetering 1 (zon)

Mannen, 1, 2e klasse J

18 maart 2018 14:00

Onder Syberische omstandigheden behaalde SDC’12 een moeizame overwinning tegen Overwetering. Iets waar het lange tijd niet naar uitzag. Opnieuw moest de thuisclub vanuit een achterstand terugkomen. Vorige week drie keer, afgelopen zondag twee keer. Maar waar het tegen ATC’65 niet in slaagde, lukte nu wel: de drie punten pakken. Uiteindelijk zelfs nog met 4-2. Maar daarmee is ook alles gezegd.

Goed voetbal was op deze memorabele zondag 18 maart 2018 niet mogelijk. Zelden was het medio maart zo koud met een harde, snijdende wind dwars over het veld als deze keer. Voor de 22 acteurs was het verschrikkelijk moeilijk om een acceptabel niveau te halen en voor het publiek was het een enorme  beproeving om twee keer 45 minuten de ploeg te steunen. Uiteindelijk trok de thuisclub aan het langste eind en dat maakte alles goed. Overigens moest SDC’12 het opnieuw stellen zonder de geblesseerde Maarten Arendsen en de geschorste Daan Sanders. En Niels Kokkeler verving de zieke Jan ter Steege.

Overwetering verstopte zich niet bij de koploper en ging gedreven van start. En dat leidde al na vijf minuten tot succes. Een diepe bal over links bereikte Orlando Rozen, die vrij kon oprukken naar het SDC-doel. In eerste instantie wist doelman Bram Bonnes de bal nog te blokken. Maar in de herkansing wist de spits van Overwetering het net wel te vinden: 0-1. Vijf minuten later was Jouri Mensink al dicht bij de gelijkmaker, nadat de verdediging van de gasten aarzelend ingreep op een diepe bal.

Beide teams hadden zichtbaar last van de verraderlijke wind. Zowel qua sterkte als qua richting wisselde de ijzige wind, waardoor met name de passing van de bal en de timing bij de aanname bijzonder lastig werd. Het duel was redelijk gelijkopgaand, zowel qua balbezit als qua kansen en mogelijkheden.

Balverlies van Overwetering leidde na een kwartier tot een schietkans voor Niel Wenneger, maar zijn vlammende schot werd geblokt. Kort hierna was de thuisploeg opnieuw dicht bij de gelijkmaker. Een snelle vrije trap ter hoogte van de middellijn en Niel Wenneger die de bal doortikte  naar Bauke Haarhuis op de rechterflank. Helaas wist laatstgenoemde geen medespeler te bereiken. De gasten lieten zich niet onbetuigd. Een aanval na 25 minuten over rechts eindigde met een snoeiharde pegel, die op de lat uiteen spatte.

Na een half uur kwam dan eindelijk de gelijkmaker. Via het vertrouwde recept. Deze keer was het Jorg Schulte, die met een fraaie dieptepass Jouri Mensink aan het werk zette. Deze liet de verdedigers zijn hielen zien in zijn sprint richting doel. Heel beheerst schoof hij de bal vervolgens langs de uitkomende doelman tussen de palen: 1-1. Vijf minuten later kwam hij opnieuw vrij voor de goal, maar was de hoek te moeilijk om succesvol te zijn. Ook bij Overwetering was het net niet. De spits ging voor een 1-op-1-duel met de keeper, maar de wind kreeg vat op de bal, waardoor deze over de achterlijn rolde.

Vijf minuten vóór het verstrijken van de officiële speeltijd waren het echter toch de gasten, die de leiding namen. Geholpen door de SDC-verdediging, dat wel. Knullig balverlies, een snelle aanval over links, balletje breed op Oskar Kappert en een venijnig schot in de rechterbenedenhoek: 1-2. Voor de zoveelste keer liep SDC’12 achter de feiten aan. Gelukkig niet lang. In de 45e minuut rukte rechtsback Mirko van der Zande op aan de rechterkant en met een perfecte voorzet wist hij Niel Wenneger te bereiken, die met een even fraaie kopbal in de rechterhoek de goalie van Overwetering kansloos liet: 2-2.

Maar het was nog niet gedaan. De leidsman bepaalde de extra tijd op maar liefst zes minuten. Niemand was daar blij mee. En het werd zowaar nog hachelijk voor het doel van de thuisploeg. Doelman Bram Bonnes, in de veronderstelling, dat de wind de oorzaak was van de terugspeelbal en niet zijn medespeler, werd bestraft met een vrije trap tegen in de 16. Gelukkig liep het met een sisser af en kon toch met de gelijke stand, die de verhoudingen overigens goed weergaf, de warmte van de kleedkamer en kantine worden opgezocht.

Het eerste gevaar in de tweede helft kwam na tien minuten van de gasten. Na een aanval over links belandde de bal na wat gelukkige caramboles voor de voeten van een speler van Overwetering. Een vrije schietkans van dichtbij. Tot opluchting van bijna alle toeschouwers wist hij deze megakans echter vakkundig om zeep te helpen: hij schoot huizenhoog over.

Direct daarna was eerst Niel Wenneger dicht bij een treffer en een minuut later Jouri Mensink. Hij stormde weer eens vrij op het doel af, maar schoot iets te gehaast, waardoor de keeper de bal tot corner kon verwerken. Uitstel van executie, zo zou blijken. Een prima hoekschop van Rick Blokhuis, precies op het hoofd van Bauke Haarhuis. Een perfecte kopbal en de Denekampers kwamen eindelijk op de gewenste voorsprong: 3-2.

Hoewel de Denekampers in de tweede helft wat meer scoringskansen kregen, was Overwetering bij tijd en wijle ook zeer gevaarlijk. Gelukkig voor SDC’12 waren ze slordig in de afwerking. Zoals kort na de 3-2. Een snelle aanval over links eindigde bij een spits van de gasten. Opnieuw een geweldige schietkans in de 16. Opnieuw over.

Na 20 minuten in het tweede bedrijf wisselde trainer Gerard Bos en bracht jeugdspeler Tim Bels voor Bjarn Thijert. Even later gevolgd door Melle Zwiep, die Niels Kokkeler verving. Vlak daarvoor was Rick Blokhuis bijna succesvol toen hij het vijandelijke doel onder vuur nam. Zijn poeier ging echter via de keeper over.

Na een half uur weer eens een goede aanval van de thuisclub. Een pass op Jouri Mensink. Hij speelde zich vrij en legde de bal breed op Niel Wenneger, die op zijn beurt de bal controleerde en uit de draai de bal op doel schoot. Maar helaas te zacht om de goalie in verlegenheid te brengen. SDC’12 bleef het vooral in de diepte zoeken met Jouri Mensink als aanspeelpunt. Eerst werd hij gelanceerd door Melle Zwiep, maar schoot hij naast. Een paar minuten later was het Niel Wenneger, die hem vrij voor de goal zette. Nu stuitte hij op de keeper van de gasten. Maar de rebound was voor de goed mee opgekomen Ivo Grashof, die het net wel wist te vinden: 4-2. Met nog drie minuten officiële speeltijd. Dat mocht niet meer misgaan. En dat gebeurde ook niet, al kreeg Overwetering in blessuretijd nog twee goede mogelijkheden: eerst maakte doelman Bram Bonnes met een snelle reactie een schot vanaf de 16 onschadelijk na een goed lopende aanval van Overwetering over links. Een minuut later ging een harde voorzet van de gasten voorlangs het doel om door iedereen gemist te worden. Ondertussen was een derde wissel binnen de lijnen gebracht: Daan Aveskamp voor Rick Blokhuis.

De laatste kans was voor de thuisclub: een verre uittrap van keeper Bram Bonnes bereikte Niel Wenneger, die de bal prima controleerde, een actie maakte op links en met een uitstekende voorzet Jouri Mensink een kopkans bood. Helaas ging de bal net naast.

Overigens zou nog een doelpunt te veel van het goede zijn geweest. Op basis van het aantal kansen was een kleine overwinning wel verdiend. Niet qua spel, want dat hield aan beide kanten niet over. Maar dat was voor een groot deel te wijten aan de barre weersomstandigheden. Met name de harde en verraderlijke wind. Centrale verdediger Jorg Schulte speelde als een van de weinigen desondanks een puike partij en werd deze zondagmiddag de terechte Man of the Match.

Komende zondag wacht de uitwedstrijd tegen Robur et Velocitas uit Apeldoorn. Afgelopen zondag hielden zij concurrent Achilles’12 in Hengelo op een 2-2 gelijkspel. Een knappe prestatie. De Denekampers zijn dus gewaarschuwd, ook al staat Robur et Velocitas op plek 11.

Vijf teams doen nog mee in de strijd om het kampioenschap. Concurrent Bon Boys maakte geen fout en won uit bij MVV’29. De andere twee kandidaten, Columbia en TVC’28, ontmoetten elkaar in Apeldoorn. Met nog 18 minuten te gaan werd deze wedstrijd bij een 0-1 stand gestaakt. De ranglijst geeft hierdoor een nog meer vertekend beeld: teams met 17 gespeelde wedstrijden en TVC’28, dat nog maar 13 wedstrijden heeft uitgespeeld. Voorlopig blijft dat zo, want de eerstvolgende zondag voor de inhaalduels is pas 29 april. En SDC’12 ? Dat blijft de trotse koploper. Iets, dat vóór aanvang van de competitie niemand voor mogelijk had gehouden…….