3 - 3

SDC '12 1 (zon)

Mannen, 1, 2e klasse J

11 maart 2018 14:00

Na twee eclatante successen tegen naaste concurrenten in de top van het klassement, zou er afgelopen zondag sprake moeten zijn van consolidatie van de koppositie in de uitwedstrijd tegen laagvlieger ATC’65. Conclusie na afloop: de koppositie is behouden, maar die had verstevigd kunnen en moeten worden. Na een weinig opwindende eerste helft en een 1-0 voorsprong voor de Hengeloërs volgde een enerverend tweede deel, waarin de Denekampers domineerden. Kansen genoeg, maar de bezoekers kwamen niet verder dan het gelijk trekken van de stand. Dat voelde echter niet als een winstpunt. Integendeel, het waren twee dure verliespunten.

Met een straffe wind tegen voor SDC’12 ontspon zich een gelijk opgaand duel tussen twee voetballende ploegen. Het jeugdige ATC’65 bleek een technisch vaardig team met veel snelheid, maar weinig lengte en fysieke kracht. Het zette vroeg druk, waardoor de opbouw van SDC’12 vooral in het begin regelmatig werd verstoord. Dreigende situaties deden zich aan beide kanten voor. Door verkeerde keuzes, slordigheid of eindpasses, die net niet aankwamen, leidde dit echter niet tot uitgespeelde kansen. De Denekampers moesten bovendien aantreden zonder de vaste waarden Maarten Arendsen (geblesseerd) en Daan Sanders (geschorst). Bjarn Thijert, die de plek van de geschorste Daan innam, kweet zich echter uitstekend van zijn taak.

Het eerste echte gevaar kwam halverwege de eerste helft van de gastheer toen de snelle rechtsbuiten doorbrak over rechts en opstoomde naar het Denekampse doel. Met een ultieme inspanning wist centrumverdediger Jorg Schulte de doelpoging echter te blokken. Kort hierna kreeg Rick Blokhuis een mogelijkheid om koppend de score te openen, maar hij schampte de bal in plaats van ‘m vol te raken. Een echte kans op de openingstreffer was er een paar minuten later voor verdediger Jori Oude Elferink, die na een subtiel tikje van Niel Wenneger op rechts vrij voor de keeper werd gezet. Helaas ging zijn schuiver net voorlangs.

Vijf minuten voor het rustsignaal werd de score door de thuisploeg geopend. Na balverlies van SDC’12 op het middenveld volgde een snelle omschakeling, waarmee rechtsbuiten Kevin van den Brug vrij voor het doel werd gezet. Met uiterste preciezie schoof hij de bal langs de uitkomende Denekampse doelman in de linkerhoek: 1-0. Vlak vóór rust had Jouri Mensink bijna voor de gelijkmaker getekend, maar zijn kopbal uit een voortreffelijke voorzet van de sterk spelende Bauke Haarhuis ging over.

De tweede helft zou voor beduidend meer spektakel zorgen. Het was SDC’12 dat direct het initiatief naar zich toe trok. Al snel leidde dit tot de eerste kans: een harde pegel van Ivo Grashof op het ATC-doel ………. maar de bal ging recht op de doelman af. Een paar minuten later kwam Niel Wenneger in kansrijke positie voor het Hengelose doel. In eerste instantie schoot hij tegen de keeper op en in de rebound trof hij de lat, waarna Jouri Mensink zijn inzet via een verdediger naast het doel zag verdwijnen. ATC loerde op de counter en was een minuut later bijna succesvol. Een snelle uitbraak bracht een  Hengelose spits vrij voor de Denekampse goalie. Maar hij mikte naast.

Na ruim een kwartier spelen kwam dan eindelijk de dik verdiende gelijkmaker. En wat voor één ……….. Bauke Haarhuis kreeg de bal aangespeeld op ca 25 meter van het doel. Hij legde aan en terwijl iedereen een pass of voorzet verwachtte, had hij iets veel mooiers in gedachten: een schitterende boogbal over de stomverbaasde sluitpost van ATC om net onder de lat bij de tweede paal in het doel te krullen. Een wonderschone treffer: 1-1.

Twee minuten later hadden de gasten de leiding moeten nemen. Een splijtende pass van de actieve Ivo Grashof bracht Jouri Mensink in kansrijke positie. Hij legde de bal breed op de mee opgekomen Niel Wenneger, maar jammergenoeg trof hij slechts de paal. Dat kwam SDC duur te staan, want in de daarop volgende aanval wist de tegenstander wel te scoren. Een voorzet vanaf rechts, die door Tommie Nuchelmans fraai werd binnengekopt, nadat hij bliksemsnel opdook vóór de uitkomende goalie Bram Bonnes: 2-1. Een domper, maar SDC’12 ging niet bij de pakken neerzitten. Trainer Gerard Bos wisselde Rick Blokhuis voor Mart Blokhuis, een middenvelder eruit en een aanvaller erin. De bedoelingen waren duidelijk. De Denekampers gingen voor minimaal de gelijkmaker.

En die kwam er ook. Een kwartier vóór tijd. Een verre uittrap van de SDC-keeper belandde op rechts bij Jouri Mensink. Hij kapte, draaide en verzond een hoge voorzet richting de tweede paal. Precies bij Niel Wenneger. Niel bedacht zich geen moment. Hij nam de bal niet aan, maar nam het leer in één keer op zijn slof. Een hard en diagonaal schot volgde precies laag in de verre hoek: 2-2. Opnieuw een prachtige treffer.

Nog twee wissels aan de kant van SDC’12 volgden: Jesper Albers kwam voor Mirko van der Zande en Niels Kokkeler voor Jan ter Steege. Met nog ruim tien minuten te gaan gingen de Denekampers voor de winst. Maar ….. vijf minuten na de gelijkmaker kwam ATC alweer op voorsprong. Weer een snelle uitbraak met veel mensen. De eerste doelpoging mislukte, maar de tweede was een niet te missen kans voor Gijs Noltes. Een intikker van dichtbij: 3-2. Overigens wel met een zeer sterk “buitenspel-luchtje”.

Gesterkt door het gegeven, dat ze in de slotfase vaak succesvol zijn, deed SDC er nog een schepje bovenop. Voor de derde keer zouden ze een achterstand ongedaan maken. Nog twee minuten officiële speeltijd. Een vrije trap aan de linkerkant van het strafschopgebied. Ivo Grashof draaide de bal hoog in de 16, maar de bal werd uit de doelmond gekopt. De rebound was echter voor Bauke Haarhuis. En die haalde snoeihard uit. Door een woud aan spelers trof zijn schot doel: 3-3. Met twee geweldige treffers had Bauke deze middag dus een zeer belangrijk aandeel.

Gescoord werd er hierna niet meer al had dat nog gemakkelijk gekund. Jouri Mensink kwam een teenlengte tekort om een indraaiende bal van Bauke in een doelpunt om te zetten. In daarop volgende tegenaanval kwam een ATC-aanvaller op rechts vrij voor de goal, maar wist keeper Bram Bonnes het schot te keren. En in de “dying seconds” wist de ATC-goalie een nieuwe vrije trap van Ivo Grashof niet onder controle te krijgen. Jorg Schulte was er als de kippen bij, om zijn team alsnog de verdiende winst te bezorgen. Maar helaas ……. hij raakte de bal verkeerd, waardoor de 3-3 op het scorebord ook de eindstand werd.

Komende zondag wacht de thuiswedstrijd tegen Overwetering. De uitwedstrijd eind oktober 2017 werd een memorabele zevenklapper: 2-7 winst, waarna de Denekampers voor het eerst lijstaanvoerder werden. Dat het thuis ook een driepunter moet worden, hoeft geen betoog. Maar gemakkelijk zal het waarschijnlijk niet gaan. SDC’12 blijft tamelijk grillig: het kan van elke ploeg winnen, maar ook van elk team verliezen. Gelukkig zijn tot dusver de positieve verrassingen duidelijk in de meerderheid. En met het publiek als twaalfde man moet er komend weekend nog zo’n hoofdstuk worden bijgeschreven.