4 - 0

WSV 1 (zon)

Mannen, 1, 2e klasse J

4 februari 2018 14:00

Afgelopen zondag speelde SDC’12 de eerste competitiewedstrijd na de winterstop in de eigen thuishaven. Het werd een afgetekende en verdiende 4-0 overwinning, nadat de uitwedstrijd ook al in een driepunter was geëindigd. Een spektakelstuk als in Apeldoorn - een 4-5 winst met twee doelpunten in blessuretijd - werd het deze keer echter niet. SDC’12 domineerde een groot deel van de wedstrijd, had organisatorisch de zaakjes op orde en was effectief in het benutten van kansen. Ziedaar de verklaring voor eclatante zege van de Denekampers. En aangezien de concurrentie bovenin hier en daar punten morste, stegen de Denekampers enkele plaatsen op de ranglijst. Dat kwam overigens ook door een drietal afgelastingen, waardoor de stand wel een vertekend beeld geeft.

Maar liefst drie van de zeven duels in de tweede klasse J waren afgelast. In Denekamp was daar gelukkig geen sprake van. Het veld lag er top bij. Wel was het koud, maar een voorzichtig zonnetje maakte veel goed.

Beide teams kwamen gedreven uit de startblokken. De mannen hadden er duidelijk zin in. Het tempo lag hoog en er waren verbeten duels om de bal. SDC’12 trok langzaam maar zeker steeds meer het initiatief naar zich toe. De Denekampers kwamen enkele keren dreigend in de 16 van de ploeg uit Apeldoorn, maar telkens werd door een verkeerde keuze of een onnauwkeurige pass de juiste voortzetting gemist. Ook werd een aanval nogal eens afgefloten wegens buitenspel. Grote kansen bleven hierdoor uit.

WSV, dat wel hard werkte, maar in aanvallend opzicht geen potten kon breken, kwam halverwege de eerste helft wat beter in het spel en ontworstelde zich aan de druk van de tegenstander. Het eerste echte wapenfeit was na 25 minuten een afstandsschot, dat echter een prooi werd voor SDC-goalie Bram Bonnes.

En op het moment dat de wedstrijd in balans leek, sloeg de thuisploeg genadeloos toe. Dat was na een half uur. Twee doelpunten in twee minuten. Twee keer goaltjesdief Jouri Mensink. Beide keren op aangeven van captain Maarten Arendsen. Eerst was Jouri de verdediging te snel af na een steekpass van Maarten en scoorde hij beheerst via de binnenkant van de paal. De daarop volgende aanval werd ingeleid door een prima actie van verdediger Mirko van der Zande op rechts. Hij bediende Maarten, die op zijn beurt met een lage, strakke voorzet Jouri in staat stelde om de 2-0 binnen te schieten.

Je zou verwachten, dat dit toch een fikse mentale tik voor de gasten moest zijn. Aan het spel was van een aangeslagen indruk echter niets te merken. Integendeel. In het restant van de eerste helft drong WSV steeds meer aan. Overigens zonder dat het openingen wist te forceren in de hechte Denekampse defensie. Op één keer na misschien. Toen brak het gevaarlijk door en kreeg het een vrije schietkans schuin voor de goal. De bal ging echter voorlangs.

SDC’12 had zich in de rust voorgenomen om de wedstrijd direct na de theepauze in het slot te gooien en dat lukte wonderwel. Het kreeg direct twee corners te nemen. En de laatste bracht succes: werd de bal in eerste instantie nog door de keeper weggebokst, de rebound was voor Bauke Haarhuis, die met uitstekende voorzet (nog wel met zijn “chocoladebeen” !) Daan Sanders in staat stelde om met een fraaie snoekduik de 3-0 op het scorebord te zetten.

De gasten gaven echter nog niet op in de wetenschap, dat in Apeldoorn een 0-3 achterstand in de tweede helft ook ongedaan was gemaakt. Maar deze keer was het anders. WSV, dat best over technisch vaardige spelers beschikte, miste de creativiteit om de Denekampse muur te slechten. De gehele tweede helft nul kansen, nul mogelijkheden. Alleen af en toe wat dreiging. Het was Jouri Mensink, die halverwege in kansrijke positie de 4-0 op zijn schoen had. Maar helaas, de bal ging naast. Maar de 4-0 kwam er toch. Vijf minuten later. Een uittrap van de Apeldoornse doelman werd door de ijzersterk spelende Jorg Schulte teruggekopt, opgepikt en uitstekend gecontroleerd door Maarten Arendsen om vervolgens de latere Man of the Match Jouri Mensink vrij voor de goal te zetten. De keeper kreeg geen kans: 4-0.

Het laatste kwartier begon het te sneeuwen. En met het slechter worden van het weer daalde ook het niveau van de wedstrijd. Rommelig. Veel (onnodig) balverlies aan beide kanten. SDC’12 hoefde niet zo nodig en WSV kon niet beter. Het enige, dat het vermelden waard was: de wissels. Met nog tien minuten te gaan kwam Bjarn Thijert binnen de lijnen voor Rick Blokhuis en even later een dubbele wissel: Jan ter Steege en Ruben Tijhuis vervingen respectievelijk Niels Kokkeler en Bauke Haarhuis.

Komend weekend ligt de competitie stil i.v.m. carnaval. Over twee weken staat dan de kraker thuis tegen TVC’28 op het programma. Bij winst nestelt SDC’12 zich in de top van het klassement. Het zal een zware opgave worden, maar zeker geen onmogelijke. In Tubbergen werd namelijk op 8 oktober een verrassende 2-4 winst over de streep getrokken. Aan het elitekorps van trainer-coach Gerard Bos de taak er in ieder geval voor te zorgen, dat de naweeën van het carnavalsgeweld geen negatieve uitwerking op de prestaties zullen hebben. Alaaf!!