0 - 1

SDC '12 1 (zon)

Mannen, 1, 2e klasse J

29 april 2018 14:00

SDC ’12 blijft op titelkoers in de tweede klasse J. Maar aangezien concurrent TVC’28 in en tegen Overwetering ook geen fout maakte, blijft de titelrace ongemeen spannend. Overigens voldoet SDC’12 wel aan een belangrijk kenmerk van een potentiële kampioen: slechte wedstrijden toch omzetten in winst. Want het was niet best wat de Denekampers afgelopen zondag op het echte gras van Epe lieten zien. Behoudens een paar goede fases dan. Kansen waren er aan beide kanten, maar gescoord werd er niet. Tot de 85e minuut. Toen paste het technisch duo De Gouden Wissel toe: centrale verdediger Jorg Schulte in de punt van de aanval. Inderdaad …. als pinchhitter ! Eigenlijk geblesseerd, maar toch …. in geval van een noodsituatie ….. dan kon de trainer een beroep op hem doen. En alle seinen stonden op rood. Een S.O.S.-signaal richting Jorg dus. Resultaat: Jorg scoorde koppend de 0-1 bij het eerste balcontact. En daar bleef het bij. Ruim vijf minuten gespeeld, maar wel Man of the Match. Met trainer Gerard Bos en zijn assistent Jacco Swier natuurlijk. Samen zorgden ze voor deze gelukkige, maar fantastische ontknoping.

Het prachtig in het groen gelegen sportpark "de Wachtelenberg" was afgelopen zondagmiddag het decor van de ontmoeting tussen Epe en SDC’12. Voor beide teams stond er wat op het spel: Epe bevond zich in de degradatiezone en vocht voor lijfsbehoud, SDC’12 lag op titelkoers en wilde dat blijven. Het ging dus ergens om.

En dat was te merken. De wedstrijd kende een bliksemstart. Vooral Epe liet onmiddellijk zien wat de bedoeling was. Vanaf de aftrap werd de bal achter de SDC-verdediging gelegd. Doelman Bram Bonnes en een aanvaller van de thuisploeg waren ongeveer gelijktijdig bij de bal. Een kluts was het gevolg, waarna een andere aanvaller een prachtige schietkans werd geboden. Hij schoot echter op een verdediger. En ook de rebound daarna werd verprutst.

De daarop volgende aanval van SDC’12 werd afgesloten met een fraai schot van Ivo Grashof op randje 16. Helaas ketste de bal af op een verdediger. En weer een minuut later kreeg Epe na een uitstekende aanval en dito voorzet een mooie schietkans. Het schot werd echter gepareerd door de Denekampse goalie.

Er waren drie minuten verstreken, maar er had ook al drie keer gescoord kunnen worden. Het spel golfde op en neer. Met kansen aan beide zijden. Na tien minuten brak de spits van Epe door de Denekampse verdedigingslinie en had vrije doortocht. Hij stuitte echter op keeper Bram Bonnes. Een minuut later kwam topscorer Jouri Mensink vrij voor de goal, maar zijn doelpoging strandde op de paal.

Na ongeveer een kwartier kreeg SDC’12 meer grip op de wedstrijd. Epe leek wat gas terug te nemen en de Denekampers creëerden een veldoverwicht. Drie goede mogelijkheden volgden. Een poeier van 20 meter van Bjarn Thijert leverde via de keeper en de paal een corner op. Een hoge inzet van rechtsback Niels Kokkeler werd door Bauke Haarhuis voorlangs het doel gekopt, maar er was niemand om het beslissende tikje te geven. En een indraaiende vrije trap van Bauke werd door Niel Wenneger ineens op de slof genomen. Prachtig, maar helaas over.

Na ongeveer een half uur verslapte het spel van de Denekampers en zakte het weg naar een bedenkelijk niveau. En Epe kwam dus meer aan aanvallen toe. Hoewel er af en toe dreigende situaties ontstonden, kwamen ze eigenlijk niet verder dan een schietkans. Het schot werd echter geblokt en leverde niet meer op dan een corner.

De gelijke ruststand was terecht, maar dat er nog niet gescoord was, mocht een klein wonder heten.

Met Mick Damhuis voor Bjarn Thijert ging de tweede helft van start. En opnieuw was het de thuisploeg, die in de eerste minuut dichtbij de openingstreffer was: een schot vanaf de rand van het strafschopgebied raakte de bovenkant van de lat. Het antwoord van de Denekampers liet echter niet lang op zich wachten: Bauke Haarhuis speelde zich vrij op links en gaf een hoge voorzet richting de tweede paal. Niel Wenneger controleerde de bal goed en legde terug op Mick Damhuis, die uithaalde. Een fraai schot, maar helaas over. Een vrije trap van Epe leverde een schietkans op voor de thuisploeg. Gelukkig voor de Denekampers stond de paal succes in de weg. Aan de andere kant wist Maarten Arendsen met een afgemeten voorzet Jouri Mensink te bereiken, maar zijn kopbal ging over.

De wedstrijd was redelijk in evenwicht met kansen en kansjes over en weer. Het spel zakte echter naar een bedenkelijk niveau. Veel foute passes en dus veel onnodig balverlies. Kortom: rommelig.

Halverwege het tweede bedrijf zagen de talrijke supporters Epe een gevaarlijke corner nemen, die vervolgens door iedereen werd gemist. Het laatste kwartier begon met één van de spaarzame goede aanvallen van SDC’12. Doelman Bram Bonnes wist met een snelle spelhervatting captain Maarten Arendsen te bereiken, die op zijn beurt Jouri Mensink op links op pad stuurde. Jouri legde de bal terug op de mee opgekomen Jori Oude Elferink, die ineens uithaalde. Een prima schot, dat helaas werd geblokt door een verdediger. En bij een vlammend afstandsschot van de andere centrumverdediger, Rick Blokhuis, stond de goalie van Epe een treffer in de weg. Een paar minuten later gebeurde hetzelfde, maar aan de andere kant: keeper Bram Bonnes moest een schot van Epe onschadelijk maken.

Het spel was niet best, maar de spanning vergoedde veel. Vooral omdat er aan beide kanten volop dreiging en scoringsmogelijkheden waren. Het trainersduo bracht zijn tweede en derde wissel: tien minuten voor tijd Melle Zwiep voor Bauke Haarhuis en vijf minuten later Jorg Schulte voor Maarten Arendsen. En die laatste mutatie werd dus De Gouden Wissel. Centrumverdediger Jorg Schulte werd naar voren gedirigeerd, waarbij Gerard Bos ongetwijfeld gokte op zijn lengte en kopkracht als pinchhitter. Terwijl Jorg nog onderweg was naar de 16 kwam de bal bij Melle Zwiep, die vanaf links een hoge bal richting doel verzond. Via een verdediger kwam de bal op de lat. En de rebound ? Die was voor Jorg Schulte. Net op tijd gearriveerd in het doelgebied kopte hij bij zijn eerste balcontact raak: 0-1. Ontlading volgde met Jorg als stralend middelpunt van de feestvreugde. Overigens was dat gelijk zijn eerste en laatste aanvallende actie, want hij werd direct na zijn openingstreffer naar achteren gedirigeerd als extra slot op de deur.

Twee minuten later kreeg Ivo Grashof nog een prachtige schietkans, maar zijn schot werd geblokt. En ook de rebound van Ivo strandde op het lichaam van een verdediger. In blessuretijd losten beide teams nog een afstandsschot, maar zowel die van Epe als die van SDC’12 (Jouri Mensink) werden gepareerd door de keepers.

Na vijf minuten blessuretijd, die aanvoelden als 15 minuten, blies de scheidsrechter af. Hoewel de wedstrijd eigenlijk geen winnaar verdiende had SDC’12 het toch weer geflikt. En weer in de slotfase. Het betekende de zevende overwinning op rij. Op één wedstrijd na is er één keer of vaker gescoord in het laatste kwartier. Bijna de helft van de doelpuntenproductie in die zeven wedstrijden is in die laatste 15 minuten tot stand gekomen. Cijfers, die ook iets zeggen over de mentale veerkracht van het team.

Komend weekend wacht de Denekampers de loodzware uitwedstrijd in “de achtertuin” van trainer Gerard Bos: de nummer drie Bon Boys uit Haaksbergen. Overigens wordt de wedstrijd al gespeeld op Bevrijdingsdag. Zaterdag 5 mei dus. Aanvang 18:00 uur.

TVC’28 speelt zondag 6 mei om 14:00 uur thuis tegen Luctor et Emergo en op donderdag 10 mei (Hemelvaart) om 14.00 het inhaalduel in Enschede tegen Vogido. Daarna hebben beide “Noabergemeentes” eindelijk - met nog drie wedstrijden te gaan - een gelijk aantal wedstrijden gespeeld.

Het belooft in ieder geval een boeiende en zeer spannende slotfase te worden……..