Datum

25 februari 2018 14:00

Accommodatie

Onbekend

Nadat een zondag eerder TVC ’28 als team met de minste verliespunten met een overtuigende 4-1 nederlaag naar huis was gestuurd, deed het Denekampse vlaggenschip er afgelopen zondag nog een schepje bovenop. Op het programma stond de topper tussen lijstaanvoerder SDC ’12 en nummer 2 Achilles ’12 uit Hengelo. Plaats van handeling: sportpark De Molendijk te Denekamp. Resultaat: een zeldzame teamprestatie van trainer Gerard Bos, zijn staf en zijn jongens. Ga er maar aan staan: na 18 minuten verlies je bij een 0-0 stand een belangrijke schakel. Rood voor Daan Sanders. En dan nog de wedstrijd tegen nummer 2 met een verdiende 3-0 winst naar je toe trekken. Een diepe buiging is op zijn plaats.

Mooie bijkomstigheid: de topprestatie van SDC ’12 is vastgelegd door RTV Oost in een videoregistratie van 4.30 minuten.

Het was bitter koud deze zondagmiddag. Maar gelukkig voor de 270 toeschouwers zouden er genoeg opwindende en hartverwarmende momenten komen om van binnen enigszins op temperatuur te blijven. SDC ’12 en het 100 jaar oudere Achilles ’12, twee voetballende ploegen, begonnen met veel passie aan het duel. Het eerste gevaar kwam van de thuisclub. Al na twee minuten werd Jouri Mensink gelanceerd, maar kon een verdediger de bal ternauwernood corner tikken. Een paar minuten later een vrije trap op 18 meter. Ivo Grashof legde aan om zijn fraaie treffer van een week eerder te kopiëren. Het was echter Jouri Mensink, die plotseling een aanloop nam en uithaalde. De poeier spatte op de vuisten van de Hengelose goalie uiteen. De toon was echter gezet. Maar ook de gasten uit Hengelo lieten zich niet onbetuigd. Twee keer waren ze dreigend met een splijtende dieptepass. Beide keren bleef doelman Bram Bonnes de situatie meester. De eerste keer door op tijd zijn doel uit te komen en de bal weg te werken, de tweede keer door in een 1-op-1-duel de bal te pakken.

In de 18e minuut een cruciale actie van Daan Sanders op het scherpst van de snede. Te scherp volgens de leidsman uit Diepenveen. Een tackle van achteren op Nick Harberink. Rood! En de thuisploeg moest het de resterende 72 minuten met een man minder doen. Langs de lijn betrokken de gezichten. Iedereen zag het donker in. Trainer Gerard Bos paste meteen het strijdplan aan: compact op de eigen helft en loeren op snelle counters. “En Achilles speelde ons in de kaart”, aldus de trainer. “Enerzijds durfden ze geen gas te geven en hielden ze minimaal drie mannetjes achter, anderzijds bleken ze niet in staat een snelle uitbraak te voorkomen.“ Gevolg was, dat de Denekampers in het restant van de eerste helft niet of nauwelijks in de problemen kwamen. En zelf hadden ze met het aangepast tactisch concept al in de 25e minuut succes. Een razendsnelle omschakeling, een heerlijke combinatie tussen Maarten Arendsen en Jouri Mensink en een perfecte afronding van laatstgenoemde. Fraai langs de uitkomende keeper en net op tijd voor de aanstormende verdediger: 1-0. En vijf minuten later had hij met een nieuwe snelle uitbraak de 2-0 op zijn  schoen, maar mikte hij net naast. En Achilles’12 ? Het drong wel aan, maar wist geen gaatje te vinden in de hechte Denekampse defensie.

Bij aanvang van de tweede helft hoorde je menigeen langs de lijn denken …… “Houden “onze jongens” die voorsprong wel 45 lange minuten vast ?” Achilles’12 liet direct zien met wat voor bedoelingen ze uit de kleedkamer waren gekomen. Een snelle aanval zette de snelle en behendige rechterspits op rechts vrij voor de goal, maar de Denekampse sluitpost verkleinde zijn doel goed en blokte de bal.

Nadat de eerste storm weer wat was gaan liggen, brak na een klein kwartier de minuut van Jori Oude Elferink aan. Door goed te anticiperen en vóór zijn man te komen onderschepte hij de bal om vervolgens razendsnel op te stomen, een perfecte combinatie op te zetten en zelf als eindstation te fungeren. Met een ultieme sliding schoof hij de bal langs de uitkomende doelman à la van Basten 30 jaar geleden in DE halve finale tegen Duitsland: 2-0. Een mentale dreun van de eerste orde voor Achilles’12, dat moeite had om zich te herpakken. En SDC’12 ? Dat counterde lustig verder. Zoals na 65 minuten. Een geweldige aanval over rechts via Niel Wenneger. Een perfecte voorzet. Een subtiel overstapje van Maarten Arendsen en Jouri Mensink kreeg een vrije schietkans. Net naast.

Na een half uur spelen in de tweede helft was het captain Maarten Arendsen, die dreigend doorkwam over rechts. Zijn hoge voorzet richting de tweede paal zorgde voor paniek in de Hengelose defensie. Met kunst en vliegwerk kon een doelpunt ten koste van een corner worden voorkomen.

Eindelijk….. met nog tien minuten te gaan, deed Achilles bijna iets terug. Een corner van de gasten werd afgeslagen, maar de rebound trof bijna doel. Ivo Grashof reageerde echter alert en haalde de bal van de lijn. Het lukte Achilles’12 dus niet om een bres te slaan in de compacte verdediging. Niet met combinaties en evenmin met enkele afstandsschoten.

Gerard Bos wisselde nog: eerst kwam Bjarn Thijert binnen de lijnen voor rechtsback Mirko van der Zande en even later Niels Kokkeler voor Ivo Grashof. Tussen beide wissels door werd het publiek nog getrakteerd op een overheerlijk toetje. Ivo Grashof lag, licht aangeslagen, op de grond. Bauke Haarhuis veroverde de bal. Maar in plaats van de bal over de lijn te spelen gaf hij een diepe bal op Jouri Mensink. En voordat deze actie tot de verbouwereerde verdedigers was doorgedrongen, was Jouri al 20 meter weg. Hij kon vrij oprukken naar de goal met in zijn kielzog Niel Wenneger. Vlak vóór de uitkomende doelman legde Joeri het balletje breed, waarna Niel geen enkele moeite had om het lege doel te vinden. Ontlading volgde. Gerard Bos verliet de dug-out, omhelsde de spelers en leek een polonaise te willen beginnen. Zover kwam het niet.

Het werd de overwinning van het collectief. “Een topprestatie, “aldus trainer Gerard Bos, “dit zegt wel iets over de teamspirit.”

Uiteraard heeft SDC’12 door deze schitterende overwinning zijn koppositie verstevigd al blijft het enorm spannend met maar zeven punten verschil tussen nummer 1 en 7. Wel geeft het grote verschil in het aantal gespeelde wedstrijden helaas een vertekend beeld. Doelstelling voor aanvang van de competitie was een plek in de subtop en een periode pakken. Nu liggen de kaarten anders. Of, zoals Gerard Bos het voor de camera van RTV Oost verwoordde: “We hadden halverwege de competitie niet verwacht, dat we zouden staan waar we nu staan. Maar we staan er. En dan moet je de keutel nu niet meer intrekken, de komende 12 wedstrijden. Dan moet je er ook voor gaan. En dat gaan we ook doen. We blijven nu gas geven.”

Na de twee met overtuigende cijfers gewonnen finales tegen TVC’28 en Achilles’12 wacht komend weekend opnieuw een topduel. Was afgelopen zondag de nummer 2 de opponent, de volgende wedstrijd spelen de Denekampers opnieuw tegen de nummer 2. Deze keer is dat echter Bon Boys, dat Victoria’28 op een nederlaag van maar liefst 9-0 trakteerde ! De wedstrijd wordt op verzoek van Bon Boys al op zaterdagavond gespeeld. De aftrap is om 19:00 uur. Voor Gerard Bos, oud-trainer van Bon Boys, moet het toch enigszins als een thuiswedstrijd voelen: we spelen namelijk in “zijn achtertuin”, sportpark “De Greune”.