1 - 2

ATC '65 1 (zon)

Mannen, 1, 2e klasse J

5 november 2017 14:00

Het grillige karakter van het Denekampse vlaggenschip betekent, dat het elke zondag weer afwachten is hoe de ploeg voor de dag zal komen. De ene keer is het alles en wint het met 2-7 bij Overwetering. De week erop is het stukken minder en verliest het thuis van voorlaatste ATC’65. Dat was dus afgelopen zondag. Na een uiterst povere eerste helft, waar op slag van rust nog de gelijkmaker werd gescoord, volgde een betere tweede helft. Hoewel op basis van hiervan SDC’12 een gelijkspel verdiende, viel het doelpunt aan de andere kant, waardoor de Hengeloërs met de volle buit terug konden naar huis.

ATC’65 kwam gedreven uit de startblokken en zette direct flink druk op de bal. Al na vier minuten leidde dit tot een slippertje in de SDC-defensie. Door tijdig uit zijn doel te komen voorkwam de Denekampse goalie de eerste averij. Enkele minuten later was er dreiging aan de andere kant. Rechtsback Mirko van der Zande verlegde het spel naar collega Jan ter Steege aan de linkerkant, die op zijn beurt Bauke Haarhuis bediende. Hij haalde de achterlijn en gaf een strakke, lage voorzet. Niel Wenneger slaagde er jammer genoeg niet in om deze mooie aanval doeltreffend af te ronden.

Na deze openingsfase zakten de Denekampers ver terug. ATC’65 nam langzaam maar zeker het heft in handen. Het was veel feller, won de meeste duels en gunde de tegenstander geen moment rust. SDC’12 kreeg hierdoor veel moeite met de opbouw. Regelmatig balverlies was het gevolg, waardoor steeds vaker dreigende situaties voor het doel van de thuisploeg ontstonden. Grote kansen bleven uit al waren de gasten na een kwartier met een diagonaal schot uit de draai en de scrimmage uit de daarop volgende corner dicht bij de openingstreffer. Verder probeerden ze het vooral met schoten van afstand.

De thuisploeg kon er maar weinig tegenover stellen en was duidelijk de onderliggende partij. Door een vrije trap van Rick Blokhuis kwamen ze na een half uur eindelijk weer eens in de vijandelijke 16. De hoge bal werd door Daan Sanders verlengd naar het doel, maar de ATC-goalie bleef de situatie meester. En Niel Wenneger had kort hierna net te veel tijd nodig om een schietkans te verzilveren.

De wedstrijd sleepte zich voort met een amusementswaarde waar de toeschouwers niet warm van werden. En opwarmers kon men eigenlijk best gebruiken op deze koude novembermiddag.

De ruststand leek op een bloedeloze o-o uit te draaien tot ATC’65 in de 43e minuut toch loon naar werken kreeg: De Hengeloërs sneden vanuit een snelle omschakeling door het hart van de SDC-defensie. Twee slidings kwamen net te laat en misten de bal, waarna Jasper Scholten plots vrij opdook voor de SDC-doelman. Bram Bonnes beroerde de bal, maar net niet voldoende om een doelpunt te voorkomen: 0-1. Overigens een verdiende voorsprong. Maar weer waren het de Denekampers, die in de extra tijd tot scoren kwamen. Daar lijken ze in de wedstrijden tot dusver patent op te hebben. Daan Sanders bracht met zijn befaamde “corneringooi” de bal in de 16, waarbij een Hengelose verdediger een handsbal maakte in een poging de bal weg te werken. De scheidsrechter uit Didam wees gedecideerd naar de stip. Jouri Mensink liet zich dit buitenkansje niet ontnemen en scoorde koelbloedig en overtuigend de gelijkmaker: 1-1. Rust.

De tweede helft gaf gelukkig een ander beeld te zien. Of het te veel met de krachten had gesmeten of dat ze het tactisch concept hadden aangepast ………. Feit was, dat van druk zetten en het opjagen van de tegenstander door de gasten weinig meer over was. Hierdoor kon de thuisploeg zijn stempel op de wedstrijd drukken zonder daarbij tot het uiterste te gaan. Het kreeg diverse mogelijkheden en kansen om de wedstrijd te doen kantelen. Overigens waren het vrijwel allemaal kopkansen. Niel Wenneger gaf een fraaie voorzet van rechts, maar de kopkans werd door Jouri Mensink net gemist. Een rush van Mirko van der Zande langs de lijn, een prima voorzet, weer een kopkans, maar nu via de verdediger corner. En dat betekende kopkans nummer drie in korte tijd. Nu werd de kopbal van Niel Wenneger uit de corner van Rick Blokhuis echter van de lijn gehaald. Na 20 minuten veroverde de hard werkende Daan Sanders de bal. Hij zette sterk door, bereikte de achterlijn en lepelde de bal over de verdediging naar de tweede paal waar Jouri Mensink zijn kopbal gepareerd zag worden door de Hengelose keeper. Een paar minuten later een bijna identieke situatie. Nu was het echter Niel Wenneger, die de bal hoog in de 16 krulde, maar ook Ivo Grashof lukte het niet koppend te scoren. De bal ging net naast.

Met nog 13 minuten officiële speeltijd wisselde trainer Gerard Bos: Bjarn Thijert en jeugdspeler Mart Blokhuis vervingen Jan ter Steege en Niel Wenneger.

Een minuut later kreeg ATC’65 de eerste en enige kans van de tweede helft. Een diepe bal op de vrijstaande Mike Gigengack kreeg groen licht van de arbiter ondanks appèl voor buitenspel. Oog in oog met doelman Bram Bonnes scoorde hij beheerst: 1-2. Een domper voor de Denekampers, maar er was nog tijd voor de gelijkmaker. Bovendien was SDC’12 vaker teruggekomen vanuit een achterstand. Zeker ook in de slotfase. En de hoop groeide toen 7 minuten vóór tijd Bart Keuler van de gasten aan de noodrem moest trekken, hetgeen hem de tweede gele prent bezorgde. Dus rood. Met 11 tegen 10 zette de thuisploeg nog één keer aan. Een schot van Mart Blokhuis werd gepareerd door de keeper van ATC. Even later een verre uitgooi van Bram Bonnes op Bauke Haarhuis. Deze verzond een strakke crosspass op captain Maarten Arendsen, die op zijn beurt de achterlijn haalde en de bal teruglegde. Helaas raakte Mart Blokhuis de bal verkeerd, waardoor deze prachtige, snelle aanval niet de gewenste bekroning kreeg. En zo was het voor de Hengeloërs billen knijpen in de hectische slotfase, maar ze hielden stand en boekten zo een verrassende overwinning op de koploper.

Dit dure puntenverlies was absoluut niet nodig geweest. Wanneer vanaf minuut één de gedrevenheid, beleving en overtuiging aan de dag was gelegd, die je zou mogen verwachten, dan hadde de Denekampers de koppositie kunnen behouden. Door deze nederlaag heeft SDC’12 alleen nog een theoretische kans op de eerste periodetitel. De beslissing hierover valt over twee weken, want komend weekend is er een inhaal- en bekerprogramma. SDC’12 gaat dan, zondag 19 november, op bezoek bij het laaggeplaatste Victoria’28 uit Enschede.

Opvallend is overigens, dat de Denekampers alle drie uitwedstrijden in winst wisten om te zetten, terwijl het in de thuishaven met 1 overwinning, 1 gelijkspel en 2 nederlagen erg moeizaam gaat. In het restant van de eerste seizoenshelft treft SDC’12 voornamelijk tegenstanders uit het rechterrijtje. Dat zegt echter niets, want de prestaties tot dusver zijn zo grillig, dat het van elke tegenstander kan winnen en verliezen. Een sterke focus en met overtuiging “volle bak” de strijd aangaan zijn voorwaarden voor succes ! Zoveel is nu wel duidelijk.