Datum

29 oktober 2017 14:00

Accommodatie

Onbekend

Uit tegen Overwetering (Olst). Een ploeg uit het linkerrijtje met maar één punt minder dan SDC’12. Dan verwacht je een spannende strijd. Maar na 90 minuten stond er een eindstand op het scorebord, die vooraf niemand had durven voorspellen: 2-7. SDC’12 verrast regelmatig. Gelukkig meestal in positieve zin, zoals afgelopen zondag. Het speelde effectief en scoorde gemakkelijk. Enige dissonant was de tien minuten na de 1-5. Vreemd genoeg raakte SDC’12 de grip op de wedstrijd volledig kwijt. Vooral toen Overwetering al snel op 2-5 kwam met nog zo’n 20 minuten te spelen. Donkere wolken pakten zich samen toen de gastheren ook nog een strafschop kregen. Gelukkig pakte doelman Bram Bonnes de bal, waarna de Denekampers de wedstrijd gecontroleerd uitspeelden en zelfs nog uitliepen naar 2-7.

De wedstrijd begon redelijk gelijk opgaand, maar al snel trok SDC’12 het initiatief naar zich toe. En de eerste kans werd gelijk omgezet in de openingstreffer. Een corner van links werd door Daan Sanders hoog in de 16 gedraaid. En daar torende centrumverdediger Jorg Schulte hoog boven alles en iedereen uit om met een geplaatste kopbal de 0-1 voor zijn rekening te nemen. De Denekampers waren sterker, maar kwamen soms door eigen toedoen in moeilijkheden. Zoals na ruim een kwartier een slordige terugspeelbal net niet werd afgestraft. De bal werd wel onderschept, maar naast het doel gemikt.

Ruim halverwege de eerste helft bracht captain Maarten Arendsen met een uitgekiende steekpass door het midden spits Jouri Mensink in kansrijke positie. Jouri controleerde de bal, draaide en kapte en terwijl iedereen verwachtte, dat hij de bal zou afspelen, krulde hij de bal met veel gevoel in de rechterbovenhoek: 0-2. En een minuut later had hij zomaar de 0-3 kunnen scoren. Hij kon de bal echter niet genoeg kracht meegeven om het de keeper lastig te maken.

Tien minuten vóór rust bracht Jelle Lucassen van Overwetering de spanning terug door een hoge voorzet van links binnen te koppen. De poging van de sluitpost van SDC’12 om de bal te onderscheppen mislukte en protesten als zou hij zijn gehinderd, vonden geen gehoor bij de arbiter: 1-2. Lang kon Overwetering niet genieten van deze aansluitingstreffer, laat staan van het uitzicht op de gelijkmaker. Opnieuw was het Maarten Arendsen, die aan de basis stond van een treffer. Na een aanval over rechts bereikte hij de achterlijn om met een afgemeten voorzet Jouri Mensink een niet te missen kans te bieden. Met een halve snoekduik kopte hij van dichtbij raak: 1-3. Dit werd tevens de ruststand, hoewel beide teams nog één keer dreigend werden. Eerst bracht Bauke Haarhuis na een snelle omschakeling met een schitterende dieptepass Maarten Arendsen in stelling. Jammer genoeg raakte hij de bal verkeerd. En op slag van rust werd met een fraaie crosspass de rechterspits van de thuisploeg bereikt. Zijn schot werd echter gepareerd door de SDC-goalie.

De Denekampers kwamen gedreven uit de startblokken van de tweede helft. Het pakte direct het initiatief. De ploeg van trainer Gerard Bos had kennelijk de opdracht meegekregen om aan Overwetering direct de genadeklap uit te delen. En mogelijkheden daartoe kwamen er al snel. Eerst was het stoorzender Jouri Mensink, die de verdediging van de gastheren de bal ontfutselde, maar te veel gehinderd werd om tot een schot te komen. Een minuut later werd een schot van Bauke Haarhuis ternauwernood door de keeper tot corner verwerkt, waarna Ivo Grashof uit de rebound van de corner net naast pegelde. Hetzelfde lot trof een poging van spits Niel Wenneger, die - na goed storend werk - uit de draai het doel van Overwetering onder vuur nam. En ook een perfecte aanval met combinaties over rechts van Maarten Arendsen, Daan Sanders en Niel Wenneger leverde niet meer op dan een “bijna-doelpunt”.

Maar na een uur spelen was het dan zo ver. Via Maarten Arendsen en Ivo Grashof belandde de bal bij Bauke Haarhuis. Een demarrage, een geweldige passeeractie en een strak diagonaal schot vanuit de hoek van de 16 volgden. Doelpunt ! 1-4. En halverwege de tweede helft leek het pleit helemaal beslecht. Bauke Haarhuis bediende na een actie over rechts vanaf de achterlijn Niel Wenneger. Beheerst controleerde hij de bal om van dichtbij de keeper met een schot in de linkerhoek kansloos te laten: 1-5. Kort na deze fraaie treffer werd Niel vervangen door Rick Blokhuis.

Met nog 20 minuten te gaan zou je denken: dat was de genadeklap. De buit is binnen. Maar de geschiedenis heeft geleerd, dat er dan bijzonder vreemde dingen kunnen gebeuren bij SDC’12. Het onmogelijk geachte wordt dan mogelijk. En even leek het er op, dat het opnieuw deze kant op zou gaan. De organisatie bij de Denekampers was zoek en de bal in de ploeg houden bleek te veel gevraagd. Er werd achteruit gevoetbald en het was Overwetering, dat het heft in handen nam om een slotoffensief te ontketenen. Het eerste schot werd nog gepareerd door keeper Bram Bonnes. Een minuut later was hij echter kansloos toen een schot van 18 meter van richting werd veranderd: 2-5. Voor de gastheren het sein om er nog een schepje boven op te gooien. Met nog een kwartier op de klok leek de situatie helemaal penibel te worden. Een ongelukkige handsbal in het strafschopgebied en de bal kon op de stip. Penalty ! Gelukkig stopte Bram Bonnes de strafschop en voorkwam hiermee een hectische slotfase. De thuisclub gaf de moed op en de bezoekers leefden weer op.

Trainer Gerard Bos wisselde: Maarten Arendsen en Jan ter Steege werden vervangen door Jamal Saïd en Tom Blokhuis. Voor laatstgenoemde 1e jaars A-speler betekende dit zijn debuut in de hoofdmacht. En hij hield zich goed staande.

Een laatste dreigende aanval van Overwetering werd gestuit door een prima ingreep van rechtsback Mirko van der Zande. Hierna waren het weer de Denekampers, die de wedstrijd controleerden. En nog kansen kregen. Een afstandsschot van Rick Blokhuis ging maar net over. Bauke Haarhuis kwam vrij voor de goal, maar stuitte op de keeper. En de rebound leverde een carambole op, waarna de bal naast het doel over de achterlijn ging. Vijf minuten vóór tijd was het Jouri Mensink, die op links langs de verdediging flitste om met een breedtepass de mee opgekomen Ivo Grashof aan te spelen. Van dichtbij had Ivo geen moeite om de 2-6 binnen te tikken. En hiermee was de gifbeker voor de thuisploeg nog niet leeg. SDC’12, dat dit seizoen bijna elke wedstrijd een productieve slotfase kent, sloeg nog één keer toe. Met tien man wel te verstaan. Jorg Schulte had met liesklachten uit voorzorg net het veld verlaten. Een prachtige aanval over vele schijven eindigde bij topscorer Jouri Mensink, die met het voltooien van zijn hattrick de eindstand op 2-7 bepaalde. Een ongekende uitslag.

SDC’12 zit in de lift. Met vier overwinningen, één gelijkspel en één nederlaag voert het de ranglijst aan in de tweede klasse J. Het is overigens wel dringen aan de top: drie ploegen met 13 punten en twee met 12 punten. Met nog twee wedstrijden te gaan betekent dat een spannende slotfase van de eerste periode. SDC’12 ontvangt komende zondag ATC’65 en gaat na het inhaalweekend twee weken later op bezoek bij Victoria’28.

Vertrouwen in het meest productieve team van deze competitie is er zeker. Toch zijn er twee puntjes van zorg: de soms onverklaarbare terugval qua niveau en het te grote aantal tegendoelpunten. Als die twee zaken nu ook nog op orde kunnen worden gebracht……….