SDC ’12 1 WINNAAR IN KRACHTMETING 'NOABERKRACHT'

Datum

8 oktober 2017 14:00

Accommodatie

Onbekend

De derby in Tubbergen tussen TVC’28 en SDC’12 werd vooraf met de nodige zorgen tegemoet gezien. De thuisclub, vorig seizoen nog acterend in de eerste klasse en in de nacompetitie na twee duels de bovenliggende partij tegen de Denekampers, werd door menigeen toch de beste kansen toegedicht. Het was met een overwinning en een gelijkspel de competitie ook vrij goed begonnen.

De eerste 10 minuten bevestigden bovenstaande verwachtingen. TVC’28 zette druk, was dreigend en SDC’12 beperkte zich noodgedwongen tot de counter. De 1-0 na 10 minuten was dan ook conform het wedstrijdbeeld. Daarna kwam de wedstrijd echter meer in evenwicht en waren het de Denekampers, die steeds meer met vaak goed voetbal het initiatief naar zich toe trokken. Bovendien waren ze in de afronding tamelijk trefzeker, hetgeen resulteerde in een zeer verrassende 1-4 voorsprong bij rust. Met dat scenario had zelfs de meest fanatieke SDC-supporter geen rekening gehouden. De tweede helft van SDC’12 was helaas opnieuw van een beduidend minder niveau. Verder dan dreiging en één tegentreffer kwamen de Tubbergenaren echter niet, zodat de Denekampers met de volle buit huiswaarts keerden.

TVC’28 kwam gedreven uit de startblokken en de Denekampers moesten zich vooral beperken tot tegenhouden. Al in de tweede minuut gaf de gastheer zijn visitekaartje af: een aanvaller van TVC’28 werd de diepte in gestuurd, maar op zo’n 20 m van het doel min of meer in de mangel genomen door twee SDC-verdedigers. Een vrije trap was het gevolg. Het lage, harde schot werd echte gepakt door doelman Bram Bonnes. Even later moest hij zich opnieuw tot het uiterste inspannen om een indraaiend schot vanaf de hoek 16 naar de tweede paal uit het doel te ranselen. Na ca tien minuten was het dan toch raak. Een corner van TVC’28 werd door de Denekampse defensie onvoldoende weggewerkt, waarna de rebound door Stef Roelofs snoeihard werd binnengeschoten: 1-0. Een verdiende voorsprong.

Maar…… het leek wel, of de gasten hierdoor wakker waren geschud. Of dat de thuisploeg zich wat ging inzakken. Feit was, dat de wedstrijd wat meer in balans kwam. Ook de Denekampers kwamen dreigend voor het vijandelijke doel. Een schot van Bauke Haarhuis werd van richting veranderd, maar was te zacht. Een kopbal van centrale verdediger Jori Oude Elferink ging over en een schot van dezelfde speler na slecht uitverdedigen van TVC’28 kreeg te weinig venijn mee om het de keeper van TVC’28 lastig te maken. Maar de toon was gezet..

En naarmate de eerste helft vorderde, trok SDC’12 steeds meer het initiatief naar zich toe. In de 25e minuut werd ook op het scorebord de balans hersteld: een strakke corner van Ivo Grashof werd voorbij de tweede paal door Niel Wenneger opgevangen en weer in de doelmond gebracht. In eerste instantie wist de verdediging de bal nog weg te werken, maar de rebound van Jorg Schulte was hun te machtig. Met een droge knal wist hij het net te vinden: 1-1. En de gasten gingen door. Niel Wenneger wist, na een prima actie over rechts, met zijn voorzet net geen medespeler te bereiken. Twee minuten later stuurde Bauke Haarhuis spits Jouri Mensink op pad. Hij bereikte de 16, kapte en schoot, maar via een verdediger werd het een corner. En ook een schot van Bauke Haarhuis, na een voorzet van Niel Wenneger en een balletje breed van Jouri Mensink, bracht geen voorsprong. De bal ging over.

Tussendoor werd de thuisclub alleen nog een keer gevaarlijk vanuit een vrije trap vanaf de zijkant. De kopbal werd echter een prooi voor keeper Bram Bonnes.

In de 39e minuut kwam dan de verdiende voorsprong tot stand. Nonchalant en hooghartig uitverdedigen van TVC’28 werd hun fataal. De bal werd afgepakt, een actie tot in het doelgebied volgde met een koelbloedige afronding tot besluit: 1-2. Was getekend: Daan Sanders. Kort hierna was TVC’28 al weer dicht bij de gelijkmaker. Het harde schot uit de rebound van een afgeslagen corner werd echter gepareerd door de Denekampse goalie.

Hoe een rebound wel een treffer kan opleveren liet Ivo Grashof zien op slag van rust. Een ingooi van SDC’12 aan de zijkant werd vóór het doel gebracht en weggewerkt door de TVC-defensie. De bal kwam voor de voeten van Ivo Grashof, die zich geen moment bedacht en in één keer verwoestend uithaalde: 1-3. Een wonderschone treffer. En terwijl menigeen al de sportkantine opzocht voor een warm kopje koffie, sloeg SDC’12 diep in blessuretijd nog een keer toe. De sterk spelende Jan ter Steege bracht de bal vanaf links hoog voor de goal. Precies op maat voor Niel Wenneger. En met een afgemeten kopbal liet hij de sluitpost van Tubbergen kansloos: 1-4. De sensatie was compleet. Wie had deze ruststand van tevoren kunnen bedenken?

Vergeleken met de eerste helft gebeurde er in de tweede helft weinig opwindends. Bovendien was het niveau een stuk minder. Dat gold overigens voor beide teams. De wedstrijd was dan ook redelijk in evenwicht. Gaandeweg nam de druk van TVC’28 wel wat toe, maar kansen waren sporadisch. De thuisclub werd af en toe dreigend met schoten van afstand, maar vonden dan keeper Bram Bonnes op zijn post. SDC’12 had wel moeite om de bal in de ploeg te houden. Te snel leed het vaak balverlies.

Ongeveer halverwege de tweede helft werd Rick Blokhuis ingebracht voor Ivo Grashof en een paar minuten later verving Melle Zwiep middenvelder Bauke Haarhuis.

Met nog een kwartier officiële speeltijd leek het er dan toch op, dat er een hectische slotfase zou aanbreken. Melle Zwiep werd ter hoogte van de middellijn ten val gebracht. En terwijl er op een fluitsignaal van de arbiter werd gerekend, liet deze doorspelen. Een enorme uithaal van Stefan Huiskes van even over de middellijn was het gevolg. En met een prachtige boog verdween de bal over de verbaasd toekijkende Denekampse doelman in het net: 2-4. Een slotoffensief van TVC’28 werd verwacht, maar het tegendeel bleek het geval. Het waren de gasten, die aanspraak konden maken op nog een treffer. Daan Sanders rukte op door het midden, maar de overtalsituatie werd slecht uitgespeeld. Een dieptepass van Jorg Schulte zette Jouri Mensink vrij voor de goal. Hij omspeelde de keeper en dacht te scoren. Maar met een ultieme actie bracht een verdediger nog redding. Vlak voor tijd werd Max van der Woning nog enkele speelminuten gegund. Mirko van der Zande maakte plaats voor hem. Het laatste wapenfeit was een schot van Niel Wenneger uit een snel genomen vrije trap. De bal ging over, zodat de eindstand voor de thuisclub niet nog pijnlijker werd. Voor SDC’12 was dit prima resultaat een geweldige opsteker na de domper een week eerder.

Punt van zorg voor SDC’12 is echter wel, dat het niet lukt om een goed niveau de volledige wedstrijd vast te houden. Zowel afgelopen zondag als de week daarvoor was het verval in de tweede helft opmerkelijk.

Komend weekend komt Bon Boys op bezoek. Het nog ongeslagen team uit Haaksbergen - tevens de thuishaven van “onze” oefenmeester Gerard Bos - is het seizoen uitstekend begonnen. Met twee overwinningen en een gelijkspel staat het in de top van het klassement en ze zullen er alles aan doen om tenminste de ongeslagen status te behouden. In het kampioensjaar 2015-2016 hebben de Denekampers overigens beide keren van Bon Boys gewonnen. Het afgelopen seizoen heeft Bon Boys promotie naar de tweede klasse afgedwongen.

In goed onderling overleg is besloten om de wedstrijd al op zaterdag te spelen !! Aanvang 19.00.

Wedstrijdstatistiek:

11 min.        :    1-0  Stef Roelofs
25e min.       :    1-1  Jorg Schulte
39e min.       :    1-2  Daan Sanders
45e min.       :    1-3  Niel Wenneger
45+5e min.   :    1-4  Ivo Grashof
75e min.       :    2-4  Stefan Huiskes