SDC ’12 1 WINNAAR NA SPEKTAKELSTUK IN APELDOORN

24 september 2017 14:00

Accommodatie

Onbekend

Voor de aftrap van het nieuwe seizoen reisde het vlaggenschip van SDC’12 afgelopen zondag af naar Apeldoorn, waar de Wormense Sport Vereniging op het prachtige sportcomplex “De Voorwaarts” als gastheer fungeerde. WSV, vorig seizoen als derde geëindigd, geldt als een serieuze titelkandidaat, mede doordat er enkele versterkingen zijn binnengehaald. Direct een testcase van formaat voor de Denekampers.

De voorbereiding op seizoen 2017-2018 gaf echter het nodige vertrouwen. Ongeslagen, toernooiwinst bij NEO en in alle drie bekerwedstrijden de bovenliggende partij. Wel zijn een drietal spelers gestopt: Mischa Benerink, Mart Sanders en Jesse Holsbeek. Daar staat echter de terugkeer van Ivo Grashof, Jouri Mensink en Niels Sijtsma tegenover. Voor laatstgenoemde kwam echter in de voorbereiding al een vroegtijdig einde aan dit seizoen door opnieuw een zeer zware knieblessure. Ook in de staf een belangrijke mutatie: assistent-trainer Ruud Ottenhof is vertrokken naar Zenderen om daar als hoofdtrainer Vooruit te komen. Jacco Swier, 25 jaar en oud-jeugdspeler van DOS’19, heeft de vacante plek ingevuld. Vanwege een slepende blessure zag Jacco zich helaas genoodzaakt een punt te zetten achter zijn veelbelovende loopbaan. Op dat moment speelde hij in de selectie van Quick’20 derde divisie.

Terug naar de testcase van afgelopen zondag in de zonovergoten thuishaven van WSV. Het zou een van de meest memorabele middagen worden van de afgelopen jaren. De ingrediëmten: veel doelpunten, hoog oplopende emoties, rood voor de assistent scheidsrechter van SDC’12 en een wedstrijdstaking die uitdraaide op een afkoelingsperiode van 10 minuten. Eind van het liedje: 3 punten voor de Denekampers. De testcase hadden de mannen van Gerard en Jacco met glans doorstaan. De teams waren aan elkaar gewaagd, maar gezien de twee onterechte WSV-doelpunten was de winst verdiend. Een onterechte strafschop en een buitenspeldoelpunt van WSV. Daar waren vriend en vijand het over eens.

De grootste prestatie van de Denekampers is echter, dat ze niet ten onder zijn gegaan in de hectiek. Op een enkele fase na bleven ze goed georganiseerd spelen en geloof houden in een goed eindresultaat. Dat je in de derde minuut van de extra tijd de 4-4 om de oren krijgt om één minuut later toch nog de winst over de streep te trekken: RESPECT!

SDC’12 ging voortvarend van start, pakte direct het initiatief en was al na drie minuten succesvol. Een prima aanval over rechts, gevolgd door een uitstekende voorzet van Niel Wenneger, waarna goaltjesdief Jouri Mensink vóór de verdediger kwam om met een snelle voetbeweging de 0-1 binnen te tikken. Een bliksemstart!

WSV liet zich door deze vroege achterstand niet uit het veld slaan en ging fanatiek op jacht naar de gelijkmaker. De hechte Denekampse defensie gaf echter geen krimp en gaf nauwelijks iets weg. Een vrije trap op de hoek van de 16 die niets opleverde, een  gevaarlijke doorbraak die verijdeld werd door de sterk spelende centrumverdediger Jorg Schulte en een schietkans vanaf de zijkant die hoog over ging. Dat waren de enige wapenfeiten van de gastheren het eerste half uur. Toen volgde een uitstekende counter van SDC’12: via via kwam de bal bij Bauke Haarhuis, die de naar links uitgeweken Maarten Arendsen bediende. De captain bereikte met een afgemeten voorzet het hoofd van Daan Sanders met een doeltreffende kopbal als resultaat: 0-2.

WSV was duidelijk aangeslagen en het was SDC’12, dat de wedstrijd domineerde. Langzaam maar zeker herstelde het Apeldoornse team zich zonder echter gevaarlijk te worden. In blessuretijd kreeg het nog een vrije trap te nemen op 30 meter van het Denekampse doel. Het eindigde met een schot van 20 meter uit de rebound, dat een vrij gemakkelijke prooi werd voor keeper Bram Bonnes.

Geholpen door de goalie van WSV kende SDC’12 ook in de tweede helft een droomstart. De keeper kwam zijn doel uit om de bal weg te schieten, maar miste het leer volledig. Jouri Mensink was er vervolgens als de kippen bij om dit buitenkansje te verzilveren. Vanaf 18 meter prikte hij de bal in het verlaten doel: 0-3. “Kat in het bakkie” dachten veel meegereisde Denekampse supporters. Niet wetende, dat er nog zes doelpunten zouden volgen binnen een spectaculair scoreverloop…….

Het eerstvolgende kwartier bleef het nog vrij rustig. Een verre uittrap van Bram Bonnes werd door Niel Wenneger verlengd op Jouri Mensink, maar hij kon de inzet uit de draai niet voldoende kracht meegeven om het de WSV-sluitpost moeilijk te maken. Kort hierna moest de keeper van de gasten handelend optreden: eerst bij een kopbal, daarna een schot vanaf de linker zijkant.

In de 64e minuut kwam echter de ommekeer. Een scrimmage voor het SDC-doel eindigde met een schot van dichtbij: 1-3. Het geloof keerde terug bij het team uit Apeldoorn. Verwoed ging het op jacht naar de aansluitingstreffer. SDC’12 kreeg het moeilijk. Het wankelde. In de 68e minuut drie kansen voor WSV binnen één minuut. Eerst maakte Bram Bonnes een schot onschadelijk, bij de volgende inzet bracht verdediger Jan ter Steege redding en bij de derde poging redde Bram met de voet.

Trainer Gerard Bos wisselde: Jori Oude Elferink verving Ivo Grashof.

Met nog een kwartier te gaan begon de ellende: Jorg Schulte beging een overtreding buiten de 16. De vrije trap werd snel genomen …… op de verkeerde plaats en de bal lag ook nog niet eens stil. Dat was de scheidsrechter echter ontgaan. Wel zag hij een speler van WSV binnen de 16 vallen. Strafschop ! Vriend en vijand, niemand die het begreep. Het cadeautje werd door de gastheren in dankbaarheid aanvaard: 2-3. Twee minuten later een snelle aanval van WSV door het midden. Buitenspel constateerde men langs de lijn. De leidsman liet echter doorspelen: 3-3 en rood voor de iets te nadrukkelijk protesterende Denekampse assistent-scheidsrechter. De gemoederen liepen hoog op, waarop scheidsrechter Mulder uit Deventer de wedstrijd staakte en het veld afliep. Het bleek een afkoelingsperiode te worden. De trainers Gerard en Jacco maakten van de gelegenheid gebruik om de boel weer op scherp te zetten en na ca tien minuten werd de wedstrijd hervat.

En terwijl menigeen nog de hoop uitsprak dat ene puntje mee te mogen nemen naar het thuishonk, deden de mannen van Gerard en Jacco het ongelooflijke: scoren! Een aanval over rechts eindigde met een voorzet over de verdediging heen tot bij Jouri Mensink. Hij rondde koelbloedig af: 3-4. Nog acht minuten plus blessuretijd ………

De strijd begon zijn tol te eisen. Bauke Haarhuis viel uit met kramp en werd vervangen door Melle Zwiep. Een schot van Daan werd geblokt door een WSV-verdediger. De officiële speeltijd was verstreken. Nog even volhouden.

De 93e minuut. Nog steeds werd er gespeeld. Een aanval van WSV over rechts. Een strakke, lage voorzet en een WSV-aanvaller prikte de bal binnen: 4-4. De gastheren opgetogen. De Denekampers balen. Toch de winst laten glippen…… Nog één keer rechtten ze met zijn allen de ruggen. En precies een minuut na de gelijkmaker was de sensatie compleet: een voorzet met gevoel van rechts door Jouri Mensink ….. kopbal Niel Wenneger ….. doelpunt: 4-5 !  Nog twee minuten billen knijpen. Na 96 minuten klinkt dan eindelijk het verlossende eindsignaal van de scheids. Ontlading !! De drie punten gaan mee naar Denekamp. Een fantastische prestatie.

SDC’12 heeft hiermee, zoals dat ook vorig seizoen het geval was, de gewenste droomstart. De Denekampers voeren zelfs de ranglijst aan ! Het is dus nu alleen maar zaak om deze positie nog 25 wedstrijden vast te houden ………

Komende zondag wacht een andere tegenstander uit Apeldoorn: Columbia. Over memorabele wedstrijden gesproken….. Op 17 mei 2015 kreeg dit team in Denekamp een pak slaag van jewelste: met 6-0 werd Columbia van de mat geveegd. Aan het vervolg worden de Denekampers overigens liever niet meer herinnerd………..

Wedstrijdstatistiek:

03 min.        :    0-1  Jouri Mensink
30e min.       :    0-2  Daan Sanders
47e min.       :    0-3  Jouri Mensink
64e min.       :    1-3  Murad Kilinc
76e min.       :    2-3  Jerald Reina
78e min.       :    3-3  Tanju Sahin
86e min.       :    3-4  Jouri Mensink
93e min.       :    4-4  Jerald Reina
94e min.       :    4-5  Niel Wenneger