1 - 1

FC Suryoye-Mediterraneo 1 (zon)

2e klasse J

27 september 2020 14:00

Zondag 27 september: de eerste wedstrijd op het eigen sportcomplex De Molendijk. Tegenstander was het Enschedese FC Suryoye Mediterraneo. Met een 4-0 zege kende dit sterke Enschedese team een flitsende start thuis tegen nieuwkomer Grol uit Groenlo.

Vorig seizoen bezorgde Suryoye de Denekampers de eerste thuisnederlaag van het seizoen (1-2) na vijf thuisoverwinningen op rij. In dat licht bezien kon je tevreden zijn met de remise van afgelopen zondag. Een terechte uitslag overigens. De teams waren aan elkaar gewaagd met sterke fases, afgewisseld met mindere periodes, aan beide kanten. Eerlijkheidshalve moet gezegd, dat de bezoekers de beste kansen hadden en bovendien de pech, dat paal en lat meer succes in de weg stonden.

Zonder de geblesseerde Jorg Schulte en Tom Blokhuis, maar met de teruggekeerde Daan Sanders stonden de mannen van trainer/coach Mark Wijnreder aan de aftrap. Ze trokken energiek ten strijde en de eerste dreigende situatie deed zich dan ook voor bij het doel van de gasten. Helaas zonder, dat het iets opleverde. Gaandeweg kwam Suryoye beter in de wedstrijd en er ontstond een gelijkopgaand duel, die zich vooral afspeelde tussen de strafschopgebieden. Halverwege de eerste helft deden de bezoekers van zich spreken: op aangeven van Benjamin Can kreeg Nemroud Eliyo een vrije kopkans. Hij schampte echter de bal, waardoor deze voorlangs ging. Een doorbraak even later over rechts leidde tot een hard schot, maar de bal kon vrij eenvoudig door de Denekampse goalie worden gepakt. SDC’12, dat nog maar weinig voor het Enschedese doel kwam, werd na pakweg 25 minuten nog één keer gevaarlijk. Een voorzet van links werd door Niel Wenneger doorgekopt, waarna Stef van der Velde net te laat kwam om doeltreffend af te ronden. Met nog 10 minuten tot de rust kregen de Enschedeërs opnieuw de mogelijkheid om het Denekampse doel onder vuur te nemen. Gelukkig werd de bal vóór de doellijn geblokt. Ook de rebound werd tot twee keer toe weggewerkt.

Verder gebeurde er niet zo veel in de eerste helft. De teams deden niet veel voor elkaar onder, al combineerden de bezoekers wat gemakkelijker.

De tweede helft zou meer spektakel bieden. Al snel na de hervatting kreeg Suryoye een vrije trap te nemen aan de linkerkant op ca 30 meter van het doel. De indraaiende voorzet leverde een vrije kopkans op, die gelukkig over het doel verdween. Aan de andere kant stuurde Stef van der Velden collega-spits Jouri Mensink op pad. Hij kapte en schoot op doel, maar de bal werd geblokt, evenals de rebound. De bliksemsnelle tegenaanval leidde bijna tot de openingstreffer. Een voorzet van links en een prima kopbal naar de hoek kon met een uiterste krachtsinspanning nog net door Mick Damhuis via de onderkant van de lat worden weggewerkt. Geen goal. Opluchting alom.

Mark Wijnreder besloot te wisselen: Lars Kosters maakte plaats voor Jaap Grondman. Voor de van ATC’65 overgekomen middenvelder betekende dit zijn competitiedebuut voor de Denekampse hoofdmacht.

Het spel golfde vaak op en neer en beide teams kregen goede mogelijkheden. Zo kopte Jouri Mensink naast uit een fraaie voorzet van Niel Wenneger. Hetzelfde overkwam Stef van der Velden. Op aangeven van Tim Bels kopte hij naast. Tussendoor was aanvaller Nemroud Eliyo gelanceerd met een diepe bal, maar hij vuurde recht op de SDC-keeper.
Met nog een half uur te gaan verving Daan Roeleveld de andere Daan (Sanders).

Kort hierna werd Jouri Mensink op pad gestuurd. Hij legde breed op Stef van der Velden, die draaide, kapte en schoot. Naast.

De bezoekers namen het heft in handen en voor SDC’12 brak een moeilijke fase aan. Op links kwam Suryoye gevaarlijk door, dat resulteerde in een vlammend schot op de eerste paal. Andermaal kroop de gastheer door het oog van de naald. Een minuut later opnieuw een levensgrote kans voor Nemroud Eliyo. Hij kwam 1-op-1 met doelman Bram Bonnes. Laatstgenoemde kwam als winnaar uit de bus. De 0-1 hing in de lucht en die kwam er dan ook. Een aanval over links, gevolgd door een voorzet en gerommel in de “5-meter”, waarna Yassin El Badey in de chaos het beslissende tikje gaf: 0-1.

De Denekampers hadden nog een kwartier om de schade te herstellen. Het was echter Suryoye, dat met een nieuwe doorbraak weer in kansrijke positie kwam. Jacob Said speelde de bal echter iets te ver voor zich uit, waardoor Bram Bonnes andermaal redding kon brengen.

Tussendoor kreeg good-old Jan ter Steege de gelegenheid om zijn afscheid luister bij te zetten. Hij verving Mick Damhuis en speelde de laatste tien minuten op zijn vertrouwde linksback-positie.

En terwijl de klok 90e minuut aantikte gebeurde toch iets waar nog maar weinigen in geloofden. Met medewerking van Sharbel Abouzeid. Dat wel. Een voorzet van Niel Wenneger werd - volkomen onnodig - door hem met de hand beroerd. Strafschop. Geen discussie mogelijk. Stef van der Velden ontfermde zich over deze klus. Gedecideerd liet hij doelman Felix van Berkel kansloos: 1-1.

In de daarop volgende blessuretijd gingen beide teams nog vol voor de winst. Jouri Mensink dook op in de 16 na een dieptepass. Een duwtje en hij ging naar de grond. Helaas geen nieuwe strafschop. Aan de andere kant volgde nog een hachelijk moment uit een vrije trap vanaf de linker zijkant op 30 meter van de goal. De voorzet werd binnen getikt, maar keeper Bram Bonnes wist met een bliksemsnelle reactie de bal te pakken en het verdiende puntje te behouden.
Jarrin Albers speelde een puike wedstrijd. Als vervanger van Jorg Schulte hield hij zich prima staande in het hart van de defensie. De terechte beloning volgde met de uitverkiezing tot Man of the Match.

Hoewel de kater bij de bezoekers het grootst was, had er voor SDC’12 ook meer ingezeten. Er werd veel te weinig gebruik gemaakt van de extra lengte. Gemiddeld waren de Denekampers een kop groter dan hun opponenten. Je zou dan veelvuldig hoge voorzetten vanaf de zijkanten verwachten, maar dat gebeurde veel te weinig. Zelfs bij corners en vrije trappen werd nauwelijks een beroep gedaan op de eigen luchtmacht. Jammer. Wat meer opportunisme in het laatste kwart had geen kwaad gekund.

Komende zondag wacht de uitwedstrijd tegen Wijhe’92, als fusieclub ontstaan uit het samengaan in 1992 van de voetbalclubs SV Wijhe en IJsselboys. Dit team boekte tot dusver exact dezelfde resultaten als SDC’12: een 1-1 gelijkspel thuis tegen Barbaros en een 3-0 nederlaag uit bij Grol. Vorig seizoen werd er alleen thuis tegen Wijhe’92 gespeeld (3-1 winst). De uitwedstrijd viel in de corona-periode.

Mocht het vlaggenschip van SDC’12 een driepunter meenemen naar huis, dan is een plek in het linker rijtje de waarschijnlijke beloning.