Scheidsrechter

J.R. (Ronny) Mulder

Accommodatie

Onbekend

Eindelijk... Na een extreem lange competitiestop van ruim een half jaar (8 maart tegen Barbaros thuis was de laatste wedstrijd) kon het seizoen 20-21 van start. De selectie is grotendeels intact gebleven. Jan ter Steege is gestopt, maar daar staat de komst van Jaap Grondman van ATC’65 tegenover. En verder zijn twee eigen spelers, Stijn Haafkes en Jarrin Albers, aan de selectie toegevoegd.

De resultaten in de voorbereiding boden het nodige perspectief: 3 overwinningen in de oefenpotjes (3-1 op MVV’29, 3-0 op Vorwärts Nordhorn en 3-1 op Reutum) en 1 nederlaag (1-2 tegen Avanti W.). Verder gaan de Denekampers ook door in de beker na een 1-2 nederlaag tegen eersteklasser TVC’28 en een monsterscore tegen tweedeklasser EMMS uit Slagharen (9-1 winst). Aangezien het Oldenzaalse De Esch zich moest terugtrekken wegens corona-besmettingen eindigde SDC’12 als 2e in de poule. Dus door naar de knock-out fase.

Maar het draait natuurlijk vooral om de competitie en daarvoor verrichte het elitekorps van Mark Wijnreder afgelopen zondag de aftrap. In Schalkhaar trof het dezelfde tegenstander als in de ouverture een jaar eerder. Toen werd het in de eigen voetbaltempel een knappe 3-1 zege. De rollen waren deze keer echter volledig omgedraaid. Schalkhaar was de Denekampers op alle fronten de baas en de 3-0 na een half uur was bepaald niet geflatteerd. Integendeel. De bezoekers mochten blij zijn, dat het hierbij bleef tot aan de rust. In de tweede helft kwam de wedstrijd wat meer in evenwicht en kreeg ook SDC’12 enkele kansen. In de stand kwam echter geen verandering meer.

Aan de weersomstandigheden lag het niet deze zondag. Een aangename temperatuur, de zon liet zich veelvuldig zien en er was nauwelijks wind.  Sportpark “De Horsterhoek” lag er prachtig bij, de publieke belangstelling was oké en de spelers hadden er zin in, bleek al snel. Alle ingrediënten voor een aantrekkelijke pot voetbal waren dus aanwezig.

Beide teams begonnen dan ook met veel energie en met veel druk naar voren aan de wedstrijd.

Het eerste gevaar kwam van de kant van de thuisploeg na slordig balverlies op het middenveld. De noodrem en een vrije trap op 18 meter waren het gevolg. Gelukkig bleef het zonder consequenties. Wel trok Schalkhaar steeds meer het initiatief naar zich toe en zorgde vooral over rechts voor veel gevaar. Na 13 minuten was het dan ook buitenspeler Bjorn Duteweert, die doorbrak over rechts. De strakke voorzet bereikte niet spits David Kolkman, maar werd ongelukkig geraakt door Rick Blokhuis: 1-0. Drie minuten later waren de gasten dicht bij de gelijkmaker. Mick Damhuis speelde zich tussen twee tegenstanders knap vrij om vervolgens met een prima steekpass Jouri Mensink in stelling te brengen. Helaas kon Jouri net niet bij de bal komen.

De druk van de thuisploeg nam verder toe. Bij vlagen werden de Denekampers overklast. Na 20 minuten combineerde het door de defensie van SDC’12 om vanaf de zijkant op de paal te schieten, waarna de rebound voorlangs ging. De 2-0 kon niet uitblijven. En die kwam er dan ook. Halverwege de eerste helft. Rechter vleugelverdediger Luuk ter Mate bereikte de achterlijn. Een perfect voorzet volgde, afgemaakt met een schitterende snoekduik en een strakke kopbal in de bovenhoek: 2-0. En vijf minuten later was het weer prijs. Opnieuw was een overtreding nodig om de aanvallers van Schalkhaar af te stoppen. Michiel Hullegie ontfermde zich over de terecht toegekende vrije trap van net buiten de 16. Een streep in de kruising was het resultaat. Een prachtige goal: 3-0.

Een afslachting dreigde. Tom Blokhuis raakte bij een actie geblesseerd aan de knie en moest de kleedkamer opzoeken. Jarrin Albers verving hem.

Op slag van rust kreeg de thuisploeg nog een grote kans na opnieuw een prima aanval. Gelukkig liet de afwerking te wensen over. In de tegenaanval kwam SDC’12 voor het eerst echt gevaarlijk door via Jouri Mensink. Het eerste schot op doel was een feit. Maar niet moeilijk genoeg om de doelman te verrassen.

De tweede helft probeerde SDC’12 uit een ander vaatje te tappen. Het nam meer het initiatief en kwam vaker voor het doel van de tegenstander. Wel was het combinatiespel van de gastheer verzorgder en hanteerden de bezoekers meer de lange bal. Niet SDC-eigen trouwens. Pakweg 10 minuten na de rust veerden spelers en supporters van SDC’12 op. Een overtreding van Schalkhaar binnen de beruchte lijnen. Strafschop vond elke Denekamper. Helaas dacht de scheidsrechter er anders over en liet doorspelen.

Na een uur spelen werd spits David Kolkman uit een dieptepass 1-op-1 gezet met doelman Bram Bonnes. Laatstgenoemde wist een vierde goal te voorkomen.

Maar ook de Denekampers lieten zich gelden. Een vlammend schot van Mick Damhuis van 30 meter verdween in de handen van de sluitpost van Schalkhaar. Een schot van Stef van der Velden vanuit de hoek van de 16 ging rakelings naast en Jouri Mensink stuitte na een diepe bal op de keeper.

Halverwege de tweede helft verving Melle Zwiep de licht aangeslagen Jorg Schulte en even later kwam Daan Roeleveld binnen de lijnen voor Mick Damhuis.

Vlak voor tijd bereikte Niel Wenneger met een fraai indraaiende vrije trap Stef van der Velden. De SDC-spits had wat moois in gedachten, maar helaas ging zijn lobje net voorlangs. In blessuretijd kreeg hij nog een grote kans om de eer te redden. Met een perfecte voorzet bezorgde Melle Zwiep hem een vrije kopkans. Helaas verdween de bal recht in de handen van de keeper. De ruststand bleek dus tevens de eindstand.

Komende zondag wacht de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen. Tegenstander op sportcomplex De Molendijk is dan FC Suryoye Mediterraneo. Met een 4-0 zege kende dit Enschedese team een flitsende start thuis tegen nieuwkomer Grol uit Groenlo. Vorig seizoen werd er thuis van dit team met 1-2 verloren. Het belooft zondag dus een zware pot te worden voor “onze jongens”. De steun van het publiek is daarom hard nodig.