SDC '12 1 (zon)

2e klasse J

2 februari 2020 14:00

K. (Kevin) Weever

Lange tijd leek het best aantrekkelijke duel af te stevenen op een 1-1 gelijkspel. Een uitslag, waar iedereen vrede mee zou kunnen hebben. De teams waren aan elkaar gewaagd en kregen beide een handvol mogelijkheden. Toch leken de Denekampers de meeste kans te maken op een driepunter, nadat met nog pakweg 20 minuten op de klok Koen Klosters na zijn tweede geel de kleedkamer kon opzoeken. De overtalsituatie bracht echter niet het gewenste resultaat. Integendeel! Vier minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd greep de thuisploeg de volle winst. Een bijzonder zure nederlaag, die in de blessuretijd met een kopbal op de paal nog pijnlijker aanvoelde.

SDC’12 ging van start met Mart Blokhuis voor de niet fitte Jouri Mensink en opnieuw doelman Bas Engbers voor de geblesseerde Bram Bonnes. De bezoekers waren in de beginfase enkele keren dreigend vanuit spelhervattingen. Na tien minuten was de thuisploeg echter na een prima voorzet vanaf de linkerflank het dichtst bij de openingstreffer. Het schot kon gelukkig ternauwernood worden geblokt. Uitstel van executie, zo bleek even later na opnieuw een voorzet van links. Spits David Klopman kopte de bal met veel gevoel door naar de kruising, onhoudbaar voor keeper Bas Engbers: 1-0. Kort hierna was de voorsprong door slap verdedigen bijna verdubbeld, maar de SDC-goalie tikte de knal van buiten de 16 fraai over de lat.

De Denekampers leken wakker geschud en begonnen beter te spelen. Een prima indraaiende vrije trap van Rick Blokhuis werd net naast getikt. Halverwege de eerste helft een snelle aanval over meerdere schijven van SDC’12 met vaak maar één keer de bal raken. De bal kwam links voor het doel bij Niel Wenneger, die de bal in één keer doorspeelde naar de opkomende Daan Sanders aan de rechterkant. Zonder te aarzelen schoot hij de bal hard tegen de touwen. Een schitterende aanval en een even zo fraaie afronding. Maar helaas... het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Als er echter een VAR was geweest… Niel Wenneger trok de beslissing van de arbiter iets te luidruchtig in twijfel en werd prompt getrakteerd op een gele prent.

Na ruim een half uur spelen was Niel zelf dicht bij een treffer. Hij onderschepte de bal, haalde de achterlijn om met veel gevoel de bal hoog voor te geven. De bal belandde op de lat. Een minuut later kwam dan eindelijk de verdiende gelijkmaker. Aanvoerder Jorg Schulte stuurde met een strakke, diepe bal spits Stef van der Velden de vrije ruimte in. Hij sprintte richting doel, kwam wat rechts van de goal uit, maar knalde vanuit een moeilijke hoek toch raak: 1-1.

Vóór de rust kregen beide teams nog één kans: eerst was Schalkhaar na een corner met een schot op doel dicht bij een treffer. Doelman Bas Engbers wist dit echter met een knappe reflex te voorkomen. Op slag van rust braken de goed spelende Mart Blokhuis en Lars Kosters door de verdediging van de thuisploeg, maar de afronding van Mart was niet krachtig genoeg om de sluitpost van Schalkhaar in moeilijkheden te brengen.

De tweede helft begon met Jori Oude Elferink centraal achterin voor de niet geheel fitte Jesper Albers. Schalkhaar opende sterk en dwong de SDC-keeper met schot van net buiten de 16 tot een fraaie parade. Hierna kakte de wedstrijd in. Het tempo ging omlaag, beide teams leden veel balverlies en er gebeurde weinig voor de goals.

Na een uur spelen werd Jouri Mensink alsnog gebracht voor Mart Blokhuis. Hij werd al snel aan het werk gezet na een snelle ingooi van Daan Sanders. Een pass naar de vrijstaande Niel Wenneger aan de andere kant volgde. Vanaf de achterlijn speelde hij de bal naar de mee opgekomen Lars Kosters, die de bal vanuit een lastige positie net niet de juiste richting mee kon geven.

Met nog zo’n 20 minuten te gaan ontstond er het nodige tumult. Het begon met slordig balverlies aan Denekampse zijde, waarna er even buiten de 16 aan de noodrem moest worden getrokken. Althans, zo leek het. De scheidsrechter liet echter doorspelen. Dat was tegen het zere been van de gevloerde Koen Klosters en dat liet hij in woord en gebaar duidelijk merken. Gevolg: de 2e gele kaart, dus rood en wegwezen.

Schalkhaar moest met tien man verder, maar was vervolgens wel het dichtst bij een voorsprong. Een vrije kopkans werd echter recht in de handen van doelman Bas Engbers gekopt.

De hard werkende Lars Kosters was hierna iets te gedreven, waardoor ook hij geel moest incasseren. Tien minuten voor tijd kwam Niels Sijtsma binnen de lijnen voor Tim Bels. De Denekampers leken alsnog de winst te pakken. Een prima steekpass van Stef van der Velden zorgde er voor, dat Jouri Mensink vrij op kon stomen naar de goal. Helaas speelde hij de bal iets te ver voor zich uit, waardoor de keeper succes in de weg stond. Jammer ! Dubbel zuur, omdat een paar minuten later aan de andere kant wel werd gescoord. Spits David Klopman werd in stelling gebracht en met een fraai schot tekende hij voor de 2-1.

SDC’12 probeerde nog wat te forceren en was in blessuretijd nog dicht bij de verdiende gelijkmaker. Helaas raakte de extra spits Jorg Schulte uit een voorzet van Stef van der Velden de paal en niet meer dan dat. Aan de stand kwam geen verandering meer. Met de zure druiven in de pocket kon het team van Mark Wijnreder huiswaarts.

De nederlaag van SDC’12 maakt de strijd om de derde plaats bijzonder spannend. Het verschil tussen de nummers 3 t/m 7 bedraagt slechts twee punten ! Een driepunter zou komende zondag dus zeer welkom zijn. Op De Molendijk zal er dan van Vogido moeten worden gewonnen. De Enschedeërs staan met maar 7 punten voorlaatste, maar van onderschatting kan en mag geen sprake zijn. Het team van Marcel Degenaar behaalt toch af en toe verrassende resultaten. Vooral in uitwedstrijden. De Denekampers zijn dus gewaarschuwd.