2e klasse J

26 januari 2020 14:00

H.Migchel Brink

De eerste wedstrijd van 2020 bracht SDC’12 meteen een driepunter.
Maar gemakkelijk ging het allerminst. Het team van trainer Mark Wijnreder was nauwelijks ontwaakt uit de winterslaap of ze stonden al op achterstand. Maar nog voor rust bogen de Denekampers dit om in een verdiende 2-1 voorsprong. De tweede helft liet aanvankelijk een onherkenbare thuisploeg zien. De Denekampers kwamen er niet meer aan te pas en de gelijkmaker in de 65e minuut was een logisch gevolg. Iedereen hield zijn hart vast. “Dit gaat fout,” dacht menigeen. Maar zo verrassend als het verval kwam, zo plotseling en onverwacht volgde het herstel. Binnen zes minuten na de gelijkmaker stond SDC’12 op een comfortabele 4-2 voorsprong. En die kwam niet meer echt in gevaar.

Met een aangenaam zonnetje was het afgelopen zondag goed toeven op sportcomplex De Molendijk. De toeschouwers maakten zich op voor een aantrekkelijke pot voetbal. Met Bas Engbers op doel voor de geblesseerde Bram Bonnes en Jori Oude Elferink voor de niet fitte Jesper Albers in het hart van de defensie ging SDC’12 van start. En hoe ! Kennelijk nog niet goed wakker liet de verdediging van de thuisploeg zich verrassen door de bliksemsnelle Yannik de Vries. De behendige spits pikte de bal af en had oog in oog met de Denekampse goalie geen moeite om de openingstreffer op het scorebord te zetten: 0-1.

SDC’12 was wakker geschud en trok de wedstrijd naar zich toe. Voetballend was de thuisploeg beter. De gasten uit Glanerbrug bedienden zich vaak van de lange bal om met de snelle spitsen gevaar te stichten.

Nadat SDC’12 kort na de openingstreffer al een aantal keren dreigend in het doelgebied van de bezoekers was geweest, kreeg het na een kwartier spelen de grootste kans. Niel Wenneger bracht een vrije trap laag in de 16. De bal kwam bij de vrij staande Stef van der Velden. Geschrokken van deze plotselinge kans prikte hij de bal net langs de verkeerde kant van de paal. Even later was het opnieuw Yannik de Vries, die met een diepe bal werd gelanceerd en op het SDC-doel afstormde. Maar met een ultieme en perfecte tackle wist de sterk spelende Jan ter Steege een doelpunt te voorkomen.

Ruim halverwege de tweede helft kwamen de Denekampers langszij. Niel Wenneger, de koning van de assist, bereikte met een prachtige voorzet vanaf links opnieuw Stef van der Velden. Deze keer wist hij wel raad met het buitenkansje. Hij controleerde de bal, kapte een man uit en schoof de bal beheerst in de verre hoek: 1-1. De thuisploeg zat in een goede fase van de wedstrijd en de volgende treffer liet dan ook niet lang op zich wachten. Daan Sanders, die zich onderscheidde met een aantal sterke acties, kwam door op rechts om vervolgens Tim Bels te bedienen. De controleur op het middenveld bedacht zich geen moment en haalde van buiten de 16 meteen vernietigend uit. De bal verdween in de linkerbovenhoek, terwijl de Glanerbrugse sluitpost bewonderend stond toe te kijken: 2-1.

Het laatste wapenfeit van de eerste helft was voor Eilermark: een snoeiharde pegel van zeker 20 meter spatte op de lat uiteen. Gelukkig... de voorsprong bleef intact.

De tweede helft begon met een onherkenbaar SDC’12. De Denekampers kwamen er niet meer aan te pas en kwamen nauwelijks over de middellijn. Maar hoewel Eilermark de wedstrijd op dat moment controleerde en dicteerde wist het geen enkele uitgesproken kans te realiseren. De thuisploeg kende in de eerste twintig minuten welgeteld één echte aanval. Maar wel een hele mooie over veel schijven. Via Jan ter Steege, Lars Kosters en Daan Sanders kwam de bal bij Tim Bels. Zijn schot miste echter de juiste richting om het de keeper lastig te maken.

Het enorme veldoverwicht van de bezoekers leek zonder resultaat te blijven. Tot de 20e minuut toen een schot op de schouder van Jori Oude Elferink belandde. Na enige aarzeling besloot de scheidsrechter uit Doetinchem toch een strafschop toe te kennen aan Eilermark. Een omstreden beslissing. Ook volgens de bezoekers, zo bleek achteraf. Feit was echter, dat Jordy de Jong wel raad wist met dit presentje. Feilloos benutte hij de penalty: 2-2.

De Denekampers leken, gezien het spelbeeld, een zware slotfase tegemoet te gaan. Met Mart Blokhuis, even voor de gelijkmaker ingevallen voor Tim Bels, rechtten de Denekampers de rug om alsnog het tij te keren. En dat lukte wonderwel. Rechtsback Rick Blokhuis stuurde Daan Sanders weg op rechts. De latere “Man of the Match” begon aan een indrukwekkende solo. Hij trok naar binnen om vervolgens met links de bal naar de linker benedenhoek te krullen. En ziedaar... via de binnenkant van de paal verdween de bal in het doel: 3-2. Een prachtig treffer. De voorsprong was hersteld. En een paar minuten later werd de wedstrijd min of meer beslist. SDC’12 kreeg een vrije trap op pakweg 20 meter van de goal. Jouri Mensink meldde zich voor dit klusje. Een laag en hard schot volgde. Dwars door de muur en fraai in de hoek: 4-2. Een mooie goal, maar de keeper was woest op zijn “muurtje”, dat geen “muurtje” bleek te zijn.

Met nog een kwartier op de klok werd Jan ter Steege gewisseld voor Jarrin Albers. De wedstrijd was echter allerminst gespeeld. Eilermark deed nog verwoede pogingen om het tij te keren. Invaller doelman Bas Engbers moest in de slotfase nog drie keer redding brengen: eerst op een hard schot vanaf rechts, daarna een schot van buiten de 16, dat hij knap over de lat tikte en vlak voor tijd gooide hij zich in de baan van het schot bij een pegel van rechts. Verder viel het op, dat vrije trappen in de buurt van de goal niet aan de bezoekers waren besteed: zonder uitzondering gingen ze allemaal ver over.

Al met al was de overwinning verdiend. Bij vlagen zagen de toeschouwers fraaie aanvallen, maar vaak was het spel nogal slordig. Dat kan en moet beter.

Aangezien de directe concurrenten voor de derde plek punten lieten liggen, staan de Denekampers nu twee punten los. Precies halverwege de competitie en dus een prima uitgangspositie voor de tweede seizoenshelft.

Komende zondag wacht een uiterst lastige uitwedstrijd in en tegen Schalkhaar. In de openingswedstrijd werd deze ploeg met goed voetbal op een 3-1 nederlaag getrakteerd. En de Denekampers zullen opnieuw een goed niveau moeten halen om succesvol te zijn.